Открийте ни и в

Култура

Започва осмото издание на Софийския международен литературен фестивал 2020

MIKA

публикувано

на

От 10 до 13 декември в осмото издание на Софийски международен литературен фестивал ще се включат над 60 участници от 9 държави.

Едно от най-значимите литературни събития в страната тази година ще се проведе изцяло онлайн. Макар да няма публика на живо, Литературният фестивал всъщност ще бъде сниман и излъчван в реално време в неговата Facebook страница, където  всеки ще може да зададе своите въпроси към авторите.

Писателите, които участват в Международната програма, ще се включват онлайн, а всички български автори, преводачи, модератори и теоретици ще присъстват в специално създаденото студио, където ще се провежда събитието. Негов водещ ще бъде Надежда Московска.

Участията на чуждестранни гости ще бъдат с превод на български език, а в YouTube канала на фестивала, освен цялата програма, ще бъдат качени записи на събитията, проведени на английски и френски език без превод.

След края на Литературния фестивал ще бъде направен и плейлист в Spotify, където всички разговори ще бъдат достъпни.

Въпреки трудностите, тазгодишното издание дава и много възможности: освен гласовете от различни точки на света, за първи път събитието няма да е единствено софийско, защото ще може да се гледа буквално отвсякъде. Всички основни и типични формати на фестивала са запазени.

Международна програма | Срещи с писатели | Поезия и музика

Международната програма на фестивала няма да бъде посветена на специфичен географски или езиков фокус. Във всички събития тази година ще бъде вписана темата за бъдещето, за въобразяване на продължението, на нашето нататък.

Началото на фестивала ще постави френският писател Жан-Пол Дюбоа, носител на наградата „Гонкур“ за 2019 г. (10 декември | 16:00). „Ако романите на Дюбоа бяха преведени на английски език, статутът му във Франция щеше да е сравним с този на Джон Ървинг и Уилям Бойд“, казва президентът на академията Гонкур Бернар Пиво.

В първия ден ще бъдат срещите и с още двама чуждестранни автори – от Нидерландия ще се включи и писателката Естер Херитсен (18:30 ч.), а веднага след нея ще бъде участието на  британския писател и есеист Салман Рушди (20:00 ч.). В следващите дни до 13 декември ни очакват срещи с квебекския писател Жил Жобидон (11 декември | 18:30 ч.), англоезичната писателка Капка Касабова (11 декември | 20:00 ч.), финландската авторка Селя Ахава (12 декември | 14:00 ч.), британския писател Крис Клийв (12 декември | 20:00 ч.) и двамата израелски автори Ешкол Нево (13 декември | 13:00 ч.) и Етгар Керет (13 декември | 18:00 ч.).

Както всяка година, преобладаваща и значима част от програмата на фестивала е посветена на българската литература. Част от тематичните Срещи с писатели ще бъдат авторите Надежда Радулова (10 декември | 17:00 ч.), Момчил Николов, Русана Бърдарска, Яница Радева (12 декември | 11:00 ч.), Николай Грозни, Ксения Банович, Светлозар Желев (12 декември | 15:30 ч.), Георги Господинов (12 декември | 18:30 ч.), Георги Тенев (12 декември | 21:30 ч.), Антония Апостолова, Зорница Гъркова, и Любов Кронева (13 декември | 11:30 ч.).

Поезия и музика“ ще е заключителното събитие на осмия Софийски международен литературен фестивал (13 декември | 20:00 ч.). Част от него ще е изпълнението на живо на аудиосборника от кратки разкази и поезия в проза „Нищо няма да ти се случи“ на Светослав Тодоров, с участието на актрисата Ина Добрева и композитора Стоимен Стоянов (Nocktern и Them Frequencies). Ще чуем и поезията на Александър Байтошев, Георги Гаврилов, Габриела Манова, Наталия Иванова и Рене Карабаш, прочетена от своите автори.

СМЛФ представя

Представянето на инициативи в областта на литературата и различни жанрове и проявления на разказването и писането, е обичайният фокус на СМЛФ представя. Тази година към това описание е добавен и акцент върху едни от най-интересните реакции на извънредната ситуация през годината.

На 11 декември от 17:00 ч.  Албена Шкодрова, Иванка Могилска и Милена Делева ще разкажат повече за инициативата #СамиЗаедно на фондация „Елизабет Костова“, която събира литературни произведения, написани в усамотението на домовете на авторите по време на карантината през пролетта. Елизабет Костова е подготвила специално видео, което ще бъде излъчено по време на разговора.

Тази година беше създадена книгата „Когато навън е навътре“ на независимото месечно издание за култура Виж! Тя включва работите на 72 писатели, поети, фотографи, художници и илюстратори. На 12 декември от 12:30 ч. издателят Камелия Величкова и един от редакторите Светослав Тодоров, ще представят изданието. Специално участие в събитието ще има Теодор Ушев.

В последния ден от фестивала (13 декември | 16:00 ч.) СМЛФ представя ще завърши с „Извънредната 2020“ – броят на Академичното електронно списание за изкуства и култура „Пирон“. В него са събрани критически рефлексии от български и световни мислители върху различните аспекти на извънредното положение и пандемичната обстановка. Участници в разговора ще бъдат проф. Стилиян ЙотовАнтоанета Колева, проф. Александър Кьосев и Лъчезар Бояджиев.

Разговори за бъдещето

Тематичният панел „Разговори за бъдещето“ включва две дискусии.

Новите реализми: утопия, антиутопия и научна фантастика“ (12 декември | 17:00 ч.) ще тематизира фантастиката и утопията като ключове към кризите на настоящето и бъдещето. В разговора ще участват Александър Попов, Владимир Полеганов и Дарин Тенев. От САЩ ще се включи един от най-значимите съвременни автори на фантастика, с над двадесет издадени романа, носител на множество литературни награди, включително „Хюго“, „Небюла“ и „Световната награда за фентъзи“ – Ким Стенли Робинсън.

Повече бъдеще“ (13 декември | 14:30 ч.) ще е темата, в рамките на която поетите Цвета Софрониева и Джефри Янг ще дискутират възможностите за бъдеще, които поезията търси, докато в света се унищожават растителни и животински видове, обезлюдяват се океаните, изсичат се цели пояси гори, необратимо се замърсява въздуха и водата.

Представяне на фотографска книга

Всяка година, без изключение, Софийски международен литературен фестивал е съпровождан от разнообразни изложби, свързани с книгите и литературата. Този път обаче фокусът на внимание ще бъде върху една фотографска книга, която по-рано през годината имаше и изложба.

Palermo. Box. Me. на Фелия Барух ще бъде представена от Марин Бодаков и Ели Сотирова на 13 декември от 10:00 ч.

Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал се организира от Асоциация „Българска книга“

Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2020 г.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Международна организация на франкофонията, Посолство на  Република Финландия в България, Посолство на Държавата Израел в България, Британски съвет в България.

Рекламна кампания на фестивала: The Smarts

С медийната подкрепа на Виж!, Аз чета, Портал Култура, Въпреки, Литературен вестник, Артакция, Impressio, dir.bg, Литературни разговори, Kafene.bg, Jasmin.bg

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Кино

“За душата” отличен със “Златен глобус” за най-добър анимационен филм

MIKA

публикувано

на

от

На 1-ви март се проведе 78-та официална церемония по връчване на наградите на Асоциацията на чуждестранната преса „Златен глобус“. Оригиналната, вдъхновяваща анимация на Дисни и Пиксар За душата спечели първото място в две от най-престижните категории – „най-добър анимационен филм“ и „най-добра филмова музика“.

Режисьори на За душата са двукратният носител на „Оскар“ Пийт Доктър (В небето, Отвътре, навън) и Кемп Пауърс, а продуцент е номинираната за „Оскар“ Дейна Мъри (Lou). Автори на музиката са световно известният джаз музикант Джон Батист и носителите на „Оскар“ Трент Резнър и Атикъс Рос („Социалната мрежа“) от Nine Inch Nails.

„Толкова сме благодарни за тази чест“, каза Пийт Доктър на церемонията. „Не предполагахме, че създаването на филм за джаза ще ни научи на толкова много за живота. Не винаги можем да контролираме какво се случва по света, но точно както един добър джаз музикант, можем да се опитаме да го превърнем в нещо красиво. “

Вдъхновяващата анимация излиза на голям екран у нас този март и ще ни представи не само невероятна визия и вдъхновяващ саундтрак, но и история, която провокира въображението и дава искра на позитивизма вътре в нас дори когато сме го забравили. Филмът разказва за Джо Гарднър – учител по музика в средно училище, който има дългогодишна мечта да свири джаз музика на сцена. Един ден той най-накрая получава този шанс, след като впечатлява група джаз музиканти по време на отворени врати в популярен клуб. Вследствие на инцидент обаче, душата на Джо е разделена от тялото му и пренесена до „Великото преди“ – център, в който душите първо развиват своите интереси и страсти и после се отправят към някое новородено дете. За да се върне на Земята, преди да е станало твърде късно, Джо трябва да работи заедно с другите души, които се обучават. Сред тях е и 22 – душа, която след години, прекарани в капана на „Великото преди“, е развила доста мрачни възгледи за живота.

И така срещата между един, все още нероден циник и един човек, възпрян точно в момента, когато е на път да сбъдне най-голямата си мечта, ще ни вдъхновят да си зададем въпроса: За какво копнее душата ми? А вие може ли да отговорите точно в този момент?

Ще си подарим нещо За душата на 19 март само в кината на 2D и 3D.

Продължете понататък

Култура

Митични същества и приказни светове оживяват на страниците на „Предсказанието“

MIKA

публикувано

на

от

Приключения, митични същества, революция, разтърсваща любов, приказни светове и едно Предсказание, което преобръща напълно живота на двете главни героини – Габи и Ели. „Предсказанието“ от Габриела Плочева (изд. БГ книга, Фабрика за книги) е първа част от фентъзи поредицата „Огън и злато“.

Сложни характери, силни изживявания и страсти, бурна любов, неочаквани обрати, чудати създания в образите на обикновени хора. История, която ще ви остави без дъх и ще заплита интригата с всяка следваща страница. Заобиколени ли сме от свръхестественото? Има ли добри и лоши вампири? Кои са демоните? Как изглежда Подземния свят? А каква е мисията на вещиците, познати ни от фолклора?

Романът „Предсказанието“ вплита реално и магично, редом с исторически събития от световната цивилизация се редят измислени случки, а сюжетът е изграден на основата на митове, легенди, вярвания, обреди на различни племена и народи – прабългари, траки, гърци, римляни, египтяни, перси…

Завръзката на сюжета е загатната още в Пролога, където става ясно, че една от двете главни героини – Габриел, наричана накратко Ели, бяга от своя преследвач Конър, макар да е надарена със свръхестествена сила. Остава въпросът какво я е принудило да се превърне в бегълка и да заживее с двете си братовчедки Гейбриъл и Лора в Адрианополис, провинциален град в държавата Фанагория.

Гейбриъл, наричана накратко Габи, и Ели са съвършени двойнички по външен вид с една малка разлика – Ели е червенокоса, а Габи – руса. Символиката с косите не е случайна. В християнството огънят е олицетворение на злото (Ада), а златото винаги се е асоциирало с Царството небесно. В хода на повествованието става ясно, че двете са от могъщ род вещици. Но дали и Ели е такава или крие мрачна тайна?…

Коя е всъщност красивата червенокоса Ели? Вещица, демон или нещо друго? Защо ѝ е забранено да практикува магия и е изхвърлена от Сборището на вещиците още като бебе? Каквато и да е, тя осъзнава мисията си като отмъстител – трябва да накаже убийците на майка си. Каквото и да ѝ струва това, дори „преселването“ в Подземния свят, откъдето по-късно ненадейно си тръгва.

Загадките във Фанагория започват със странните случки в дома на трите братовчедки. Но Габи е единствената, която забелязва странните неща и чува подозрителните звуци. Докато Габи се опитва да открие тайният обитател на семейната къща, между нея и съученика ѝ Дейвид Ашбърн започват да прехвърчат искри. Но и той като всеки герой в романа има дългогодишна страшна, семейна тайна…

Семейство Ашбърн и Конър Уестморланд, най-добрият приятел на Дейвид и бивше гадже на Ели, принадлежат на Подземния свят. Място, на което са затворени всички низши твари – сенки, сукубуси и инкубуси, ясновидци, магове, армията от демонски бойци и поробените вампири, управлявани с „железен юмрук“ от Краля и Кралицата. Подземния свят е дом и на последните два нефилими, оцелели след Великия Потоп…

Заклинанията, изписани на глаголица, ни препращат на мислено пътешествие до Дунавска България. В книгата често пътуваме до различни места и епохи, през спомените на героите. Картите, включени в „Предсказанието“, са също дело на авторката Габриела Плочева.

„Предсказанието“ е динамичен фентъзи роман, изпълнен с шокиращи обрати, множество загадки, които те държат в очакване до самия край и страст, която ще ви държи будни до късно през нощта. Поради добре описаните любовни сцени и някои от кървавите сцени, книгата не се препоръчва за лица под 16 години.

„Предсказанието“ е първата част от фентъзи поредицата „Огън и Злато“.

Продължете понататък
Музикапреди 4 седмици

Sia и David Guetta с още една песен към филма “Music”

Tехнологиипреди 3 седмици

Стартира Национално проучване “Заплатите в Софтуерния Бранш” 2021

Музикапреди 3 седмици

Слушаме най-доброто от P.I.F. в двоен албум от Слънчеви и Облачни песни

Културапреди 4 седмици

БГ автори търсят пресечната точка между съвременната и изкуството с изложба в галерия “УниАрт”

Културапреди 2 седмици

„7 ключа, за да събудим жизнената си сила” от Цветанка Шопова

Културапреди 2 седмици

Български научен труд в сферата на образованието оспори политиките на ООН

Литературапреди 4 седмици

Тийнейджърка търси „21 начина да умреш“, за да намери силата да живее

Културапреди 2 седмици

Исабел Алиенде: „На жените с обич“

Културапреди 4 седмици

„Политическите процеси на Разград” от Димитър Петков – българската администрация по време на комунизма

Културапреди 2 седмици

Предстоят дни на „Медея“ в театър Азарян!

Горещо