Connect with us

Общество

Започва 16-то издание на международния фестивал „Антистатик“

Avatar

Публикувано

на

1.Main visual scaled

Хореографски концерти, неформални срещи с артисти, мъже на палци и детско представление

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс отбелязва 16-тото си издание  с най-разнообразната си програма до този момент, събрана под мотото „Моето тяло, моят танц“. Фестивалът започва на 09 май и за пръв път в историята си ще увлече в ритъма на съвременния танц най-малките зрители с представлението „Браво, деца!“, в което участниците на възраст от 7 до 12 години ще превземат парка пред РЦСИ „Топлоцентрала“ под вещото ръководство на немския артистичен колектив LIGNA и специално подготвена радиопиеса.

Многоликата артистична програмата на „Антистатик“ за вече порасналите зрители пък е съставена от 9 запомнящи се представления, вникващи по нови начини във важни глобални теми като връзката на човека с природата („Място за изчезващи (Безнадеждно)“, „Деветата“), социалните мрежи („Песни от допаминовата въртележка“) и войната в Украйна („Монохромно“), или пък нежно и задълбочено изучаващи собствените ни тела и тяхната способност да надскачат границите си чрез силата на танца и хореографията („Атитюд“, „Това е нещо истинско“, „ТЛМ – Телесна линия на мисълта“). Силен акцент в програмата са и музикалните пърформанси, прерастващи в концерти, които разкриват неочаквани измерения на движението, мисълта и емоциите през взаимодействието със звука и музиката („Без дъх“, „Задвижван“).

За да ускорят пулса на публиката до абсолютните честоти на празничната еуфория и да удържат нивата на допамин равномерно високи на цялата територия на тазгодишното издание на фестивала, което продължава до 19 май, организаторите отново скъсяват разстоянието между изкуство и зрители до нула с образователната платформа на „Антистатик“ – „Без дистанция“. Като част от нея, след почти всички представления в програмата са предвидени разговори с артистите. Техни водещи ще са хореографите Коста Каракашян и Зорница Стоянова, театралният практик Младен Алексиев, композиторът Иван Шопов и театроведите Ангелина Георгиева и Елена Ангелова.

В рамките на платформата, гостуващите хореографи Серджу Матис, Зимон Майер и Антон Овчинников ще проведат и работни ателиета, насочени към хореографи и изпълнители, в които ще срещнат българските си колеги и ще споделят своя опит и методология на работа по теми като отношенията между публично и частно, контрол и спонтанност в танца, улавяне на първи артистични импулси. За изкушените от критическото писане за танц пък е предвидена лаборатория, водена от главния редактор на единственото българско печатно издание за съвременен танц, класически балет и танцова култура „Списание за танц“ – Ангелина Георгиева.

Advertisement

16-тото издание на фестивала „Антистатик“ е времето и мястото за първата резиденция от проекта „Fear as an artistic statement”, в рамките на която трима съвременни танцови артисти ще започнат работа по своите проекти, посветени на темата „страх“. Под менторството на хореографите Галина Борисова, Станислав Генадиев (България), Нермин Хабиб (Египет) и Анас Або Налех (Йордания), те ще разработят своите продукции, като пряко доказателство за свързаността на всички нас чрез изкуствата и нуждата от по-здрава културна екосистема в Европа и съседните региони. На територията на фестивала ще се осъществи и част от продуцентската програма на проекта SEEDS – South East European Dance Stations, в която трима участници от Румъния, Сърбия и България ще работят на място за опознаване на местната сцена, създаване на мрежа от контакти и обмен на опит и практика в организирането на фестивали и международни участия, и работа с чуждестранни продукции.

Макар целият фестивал да е достоен празник на тялото и неговите (танцови) права и правила, то на 12 май от 22 часа парти-градусите се вдигат до червената зона на живачни стълб с DJ партито на холандския хореограф и музикант Тиан Ротевел. Той застава зад пулта в Бар „Долу“, за да приобщи зрителите и гостите на „Антистатик“ в ритъма на танца с разнообразен сет с всички видове електронна денс музика, познати в клубната култура: хаус, техно, амапиано, афробийт, кумбия, бразилски фънк.

Нищо от програмата не е за изпускане, затова научете всички подробности на antistaticfestival.org, последвайте фестивала в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival) и в YouTube, и ѝ се отдайте смело, защото „моето тяло (е) моят танц“!

Международната програма на фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2023 се организира от Фондация „Брейн Стор Проджект” и Сдружение „Номад Денс Академи България”, с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд „Култура” по програма “Програма  за възстановяване и развитие на частни културни организации”, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития и Полски институт в София, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала” и Сцена „Дерида”.

Образователна платформа „Без дистанция“ 2023 е част от проекта „Life Long Burning – Future Lost and Found (LLB 3) и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз, Столична община – Програма „Култура“ , Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“, в партньорство с Гьоте-институт България.

Advertisement

Медийни партньори на 16-то издание на „Антистатик“ са: Impressio.bg /dir.bg, bTV Radio, Artportal.news, Виж!, Jasmin.bg, Портал Култура, Културен център към СУ „Св. Климент Охридски”, Kafene.bg, Madamsko.com, АртАкция, Uspelite.bg, Лицата на града, Въпреки.com, МИКА, Open Bulgaria.

Continue Reading
Advertisement