Connect with us

Музика

Започва Plovdiv Jazz Fest 2023

Avatar

Публикувано

на

PJF 2023 2 scaled

 Един носител на „Грами“ и общо 24 номинации за музикантите от деветия Plovdiv Jazz Fest  

В уикенда на местните избори за девети път в Пловдив ще се проведе едно от най-значимите джаз събития в страната – Plovdiv Jazz Fest.  

И тази година фестивалът ще е част от световните турнета на някои от най-големите имена в джаз музиката, сред които пианистът и „Грами“ носител – Джоуи Калдерацо, заедно с 11 пъти номинирания за „Грами“ саксофонист Мигел Зенон, тримата забележителни китаристи Джулиан Лаж, Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро, италианската пианистка и певица Франческа Тандои и изключителният дует на Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров – Das Weltschmerz Duett. Всъщност общия брой на номинациите за престижната музикална награда е 24 за всички музиканти в деветото издание на Plovdiv Jazz Fest.

От 27 до 29 октомври от 20:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ във всяка фестивална вечер от основната програма ни очакват по два концерта. Билетът включва и двата концерта, а в мрежата на Eventim все още са в продажба малък брой фестивални билети (Grand Pass) и за шестте концерта.

Програмата на деветия Plovdiv Jazz Fest поставя акцент върху инструменталния джаз, камерните концерти и китарата в джаза. Заедно с тях обаче фестивалът има и интензивна съпътстваща програма от различни събития.

Advertisement

Всъщност Plovdiv Jazz Fest ще започне ден преди началото на основната му програма. На 26 октомври от 19:30 ч. в Радио Пловдив ще бъде концертът на триото на българския джаз пианист, който живее и работи в Нидерландия  – Димитър Бодуров. Той остава очарован от фолклора на родната си страна, затова и творчеството на групата е силно повлияно от народната музика и класическата композиция, но все пак триото звучи безпогрешно съвременно. На сцената на Радио Пловдив Димитър Бодуров ще бъде заедно с Михаил Иванов (контрабас) и Борислав Петров (барабани). Бодуров трио има издадени шест албума и си сътрудничи с музиканти като Теодосий Спасов, норвежкия саксофонист Трюгве Сейм и израелския тромпетист Итамар Борохов. Като композитор Бодуров е писал предимно камерни творби, както и музика за  театрални и танцови представления.  Димитър Бодуров е съосновател и артистичен директор на РАДАР фестивал, Варна.

27 октомври е първият ден от основната програма на фестивала, но малко преди двата концерта, в бар „Контрабас“ от 19:00 ч. ще бъде открита изложбата “Jazz Portraits” на  фотографа Константин Зайков, която включва селекция от портрети на джаз музиканти, заснети по време на фестивали, концерти и на клубните сцени.

Официалната откриваща вечер на фестивала ще започне с награждаването за цялостен принос в джаза на контрабасиста Веселин Веселинов-Еко. Вечерта ще продължи с неговото дуо Das Weltschmerz Duett, заедно с пианиста Милен Кукошаров. Дуетът е създаден в началото на 2016 г. с желанието на двамата артисти да опознаят нови музикални територии, импровизирайки върху теми извън стандартния джазов репертоар. Заедно с произведения на Рахманинов и Сати, публиката ще чуе и няколко техни авторски композиции. Концертът ще бъде със специалното участие на Мартин Ташев.

Вечерта ще продължи с още едно дуо. За първи път в България пристига Джулиан Лаж –  един от най-характерните и важни китаристи на съвременната сцена, когото Ню Йоркър нарича „китарист от най-висока класа в импровизационната музика“. Започвайки да свири на 5-годишни възраст, американският китарист и композитор прекарва десетилетие, изследвайки многообразните корени на американската музикална история. Неслучайно Лаж е прочут със своята безупречна техника и импровизационна свобода. Той ще бъде на сцената заедно с перуанския контрабасист Хорхе Родер.

По традиция, всяка вечер след концертите на голяма сцена, фестивалът се пренася на сцената на Bee Bop Café със страхотни джемсешъни. На 27 октомври от 23:00 ч. преди джемсешънът обаче ни очаква още един концерт на триото на китариста Николай Карагеоргиев с авторската музика на Александър Леков и интерпретации на джаз класики.

Advertisement

Основната програма на следващата вечер – 28 октомври е изцяло посветена на китаристите. Първият концерт от нея ще бъде на едно от водещите имена в съвременната европейска джаз сцена – Волфганг Мутшпил. Артист на ECM Records, Мутшпил е смятан за един най-влиятелните китаристи от своето поколение. Последните му проекти включват колаборация с музиканти като Браян Блейд, Брад Мелдау, Лари Гренадиър, Амброуз Акинмусир и Крис Чийк. Волфганг Мутшпил има внушителна творческа биография, но работата му включва и активна преподавателска дейност.

Вечерта ще завърши с квартета на още един неочакван и виртуозен китарист – Шико Пинейро. Още на 14 години бразилският музикант вече работи активно. Шико Пинейро е избиран три пъти за изгряваща звезда в категория „Китара“ на списание Downbeat, заедно с Джулиан Лаж, Питър Бърнстейн и Адам Роджърс и е номиниран за „Грами“ през 2021 г. за „Най-добър латино джаз албум“. Участва в проекти на Пласидо Доминго, Брад Мелдау, Кърт Елинг, Дейв Грусин, Данило Перес, Боб Минцър, Хърби Хенкок, Браян Блейд и много други.

Вторият ден на Plovdiv Jazz Fest (28 октомври) обаче ще започне в 16:00 ч. в Bee Bop Cafe с изключителната среща с двама музиканти, които имат значителна роля в развитието и историята на българския джаз – Пъшо Конов и Петър Джурков. Те са първите членове на „Бели, зелени и червени“, а повод за разговора е 75-годишният юбилей на музикантите. Събитието ще бъде с участието на Веселин Койчев.

Два часа по-късно, в 18:00 ч. отново в Bee Bop Cafe, ще настъпи и времето за най-младите в джаза, което фестивалът отделя във всяко издание. Тази година то ще бъде отбелязано с концерт на децата от “Art Voice Center” с ръководител Руми Иванова и с участието на Иван Гърбачев (пиано).

Последният ден от фестивала – 29 октомври ще започне от клуб „Фарго“ в 16:00 ч., където ни очаква една истински любопитна лекция на кино и театралния критик Елица Матеева, наречена „С джаза в българското кино“.

Advertisement

Програмата продължава в Bee Bop Cafe от 18:00 ч. със среща с кипърския писател Андонис Георгиу и премиера на книгата му „Дъхът на ближните“ на издателство ICU.

Основната програма на фестивала завършва с концерти на двама пианисти: Франческа Тандои и Джоуи Калдерацо.

Младата италианска пианистка и певица Франческа Тандои е сред онези джаз музиканти, които музикалната критиката ни препоръчва да следим сериозно. В момента тя получава все по-голямо международно признание и името ѝ често се среща в програмите на престижни джаз фестивали и клубове. Задължително за програмата на Plovdiv Jazz Fest е да гостуват и музиканти от най-новото джаз поколение, чиято енергия и музика показва новите тенденции в джаза и Франческа Тандои и нейния квартет ще оправдаят това очакване.

От най-младите към едно от най-утвърдените имена – Plovdiv Jazz Fest ще завърши с концерт на световноизвестния американски пианист Джоуи Калдерацо и неговото трио. Заедно с тях на сцената ще бъде и един от най-интересните саксофонисти и композитори в света на джаза Мигел Зенон, обявен за джаз композитор на годината от Асоциацията на джаз журналистите в САЩ. Калдерацо има 15 албума и през сериозната си кариера свири с музиканти като  Майкъл Брекър, Бранфорд Марсалис, Джак Де Жонет, Дейв Холанд. През 90-те той си спечелва славата на безстрашен и определящ новото джаз поколение пианист. С опит и задълбочено познание Калдерацо изследва границите на импровизацията, класическия джаз, постбопа. Концертът на Джоуи Калдерацо ще е заключителното събитие в деветото издание на Plovdiv Jazz Fest.

Билетите за всички концерти могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement