Connect with us

Култура

Заседнал в Суецкия канал – по Viasat EXPLORE

Avatar

Публикувано

на

Viasat Explore Stuck in the Suez 2

снимка: Islam Safwat/Bloomberg via Getty Images

На 23 март 2021 г. гигантски контейнеровоз с дължината на четири футболни игрища влиза в новините по цял свят с това, че засяда в Суецкия канал и така блокира един от най-натоварените търговски маршрути в света.

Новият документален филм по Viasat Explore „Заседнал в Суецкия канал“ разследва произхода на тази епична грешка и прави хроника на етапите на драматичната развръзка. Премиерата в деня на годишнината от събитието – 23 март – е в 22:00 часа и ще покаже архивни кадри, CGI ефекти и интервюта с тези, които решават проблема на първа линия.

По-голям от Емпайър Стейт Билдинг и по-тежък от 30 Айфелови кули. И точно когато превозва 18,000 карго контейнера през един от жизненоважните търговски маршрути по вода на планетата, Евър Грийн е ударен от мощна пясъчна буря. Избутан от курса си, екипажът успява да се удържи срещу бруталната сила. На сутринта египетските власти оповестяват немислимото — колосален кораб се е вклинил напреки на канала и няма начин да бъде помръднат.

Advertisement

Заседнал в калта и пясъка, 400-метровия плавателен съд мигновено прекратява цялото движение. Приблизително 12% от глобалната търговия се извършва през Суецкия канал, който свързва Средиземно с Червено мора и е най-кратката връзка по вода между Азия и Европа. Катастрофалното задръстване на стотици кораби, наредени и от двете страни, е с потресаващата цена от 10 милиарда долара на ден!

Целят свят е вперил очи в Евър Грийн, а инженери и спасителни екипи предприемат акция по изтегляне с гигантски мащаб, която разчита на най-доброто в технологиите и човешката изобретателност. Надпреварата с времето е пределна и не оставя място за нито една грешка. 

Работейки непрекъснато, 24 часа в денонощието, влекачи и дреги се борят да освободят носа и кърмата. Когато това се оказва недостатъчно, трябва да олекотят кораба като разтоварят от гориво и карго контейнери — един по един. Това, обаче, би отнело седмици и би могло да разбалансира кораба и да влоши нещата още повече.

Като използват абсолютно всички налични ресурси, инженерите излизат с решение с дузина ултра-мощни влекачи, наредени по двойки, които да извършат колосална операция, която ще изтегли планини от пясък, за да освободи масивния кораб. В крайна сметка спасението идва от иновативно съчетание на технологии с брутална сила.

След седмица, в която всички са изправени на нокти, Евър Грийн най-сетне е освободен. Четири дни по-късно, задръстването от кораби е разчистено, което позволява на Суецкия канал да се завърне към фина си хореография.

Advertisement

Специалният научнопопулярен филм „Заседнал в Суецкия канал“ дебютира по Viasat Explore ексклузивно за цяла Централна и източна Европа на 23 март, сряда, в 22:00 часа с повторение на 26 март, събота, от 14:25 часа и 30 март, сряда, от 20:00 часа.

Viasat Explore е създаден от нещо повече. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и необикновеното ни движи напред. От актуални научни открития до ежедневния живот на интересни хора, които правят всичко по малко по-различен начин. За пълната програма на ТВ канала следете www.viasatexplore.bg. Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatExploreBG

Continue Reading
Advertisement