Connect with us

Интервю

За любовта и свободата с А ПРЕЗЕНСЪ ДЪС ФОРМИГЪШ

Avatar

Публикувано

на

DSC07441

снимка: PR

„А Презенсъ дъс Формигъш“ е португалска група, в музиката на която са отразени елементи от традиционната и популярната португалска музика, влияния от джаз, класика и уърлд мюзик. На български език името се превежда буквално от португалски като „Присъствието на мравките“. Групата е основана през 2009 г. и в същата година печели наградата „Зека Афонсо“ на фестивала „Кантар Абрил“ с оригиналната песен „О Рей (А Морна Индиференсъ)“. Дебютният албум е издаден през 2011 г. , а в началото на 2014 г. излезе официално и новия албум на групата. Вокал на „А Презенсъ дъс Формигъш“ е известната в цял свят певица Сара Видал, която в миналото е седем години част от най-известната фолк група от Галисия, Испания – „Луар на Лубре“.

Музикалният специалист Сид Смит (написал биографичната книга за легендарната група „Кинг Кримсън“) споделя за „А Презенсъ дъс Формигъш“, че групата използва препортугалската традиционна музика, но я пречупва ударно и мощно през прогресив и фолк-рок.

Българската публика ще има възможност да чуе уникалната Сара Видал и нейната група за първи път в България по време на шестото издание на Международния арт форум „БезГраници“ между 25-27 септември тази година в „Двореца“ – Балчик.

От името на групата „А Презенсъ дъс Формигъш“ говори нейния член Мануел Майо.
Автор на интервюто: Румяна Тенева

Advertisement

Какъв е произхода на името на Вашата група?

Нашото име е взето от заглавие на песен от великия португалски певец и поет: Жозе Афонсо. Това е песен за любов и свобода.

Какво Ви вдъхновява?

Изкуството. Ежедневният живот, човешките взаимоотношения. Историята и бъдещето.

Какво мислите за липсата на граници в изкуството и между хората на изкуството?

Advertisement

Това е едно от най-ценните неща относно изкуството, което позволява на хората да общуват страстно, въпреки техните различни езици и култури, преодолявайки физическите, социални и културни граници. Това обогатява изключително.

Какви са бъдещите Ви артистични планове?

Да запишем трети диск, където се надяваме да постигнем нещо което да бъде ново и различно, а в същото време да си запазим своя артистичен отпечатък.

Има ли връзка между вашата работа и текстовете на музиката с Вашето родно място?

Абсолютно, след като използваме огромно количество от вдъхновението от португалската традиционна музика, португалската литература и селския живот и традиции.

Advertisement

Обичате ли да пътувате и били ли сте в България до сега?

Обичаме да пътуваме и ще бъдем щастливи да посетим България за първи път!

Реализирано е със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка със шестото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа „Скендерман“

Advertisement
Continue Reading
Advertisement