Connect with us

Литература

За срещата между изкуство и политика: поп-ъп изложба и представяне на вестник Pleasure & Pressure

Avatar

Публикувано

на

8

снимка: ПР

В рамките на проекта „Изкуство и политика“ на Гьоте-институт България 14 млади художници създадоха печатно издание, поставящо въпроси за това дали може и дали трябва изкуството да бъде политическо и да говори за социалните, политически и икономически теми. Няколко месеца по-късно можем да разлгедаме премиерно колаборативните произведения-плакати в рамките на поп-ъп изложба в галерията на Гьоте-институт.

Като кулминация на дългосрочния проект „Изкуство и политика“ на 27 април от 18.30 ч. Гьоте-институт България ще представи в галерията си първия и единствен брой на вестника Pleasure & Pressure, създаден от 14 млади български артисти в рамките на едноименен уъркшоп, ръководен от Лъчезар Бояджиев. Поп-ъп изложбата ще покаже резултата от колективния труд на художниците Антония Димитрова, Антони Райжеков, Бояна Джикова, Галина Димитрова-Димова, Ина Валентинова, Красимира Буцева, Миряна Тодорова, Никола Михов, Павел Найденов, Радостин Седевчев, Райна Тенева, София Грънчарова, Харита Асумани и Яна Линева. Освен сбора от визуални и социални експерименти, изследващи границата между изкуство и политика и документиращи вижданията на авторите за изкуството отвъд институциите, посетителите ще имат възможност да се срещнат с куратора Лъчезар Бояджиев, както и с някои от участниците в проекта и да научат как могат да сътворят изложба от вестник.

Pleasure & Pressure е вестник, арт публикация и изложба – мултифункционално издание, което лесно може да бъде трансформирано на всяко място, което читателите пожелаят, и във всеки вид, който поискат. За целта трябва да се разделят страниците на вестника и да бъдат избрани творбите, които най-добре отразяват кураторската интуиция на читателя за изкуство и политика. Изложбата се състои от осем артистични проекта, които могат да бъдат подредени в почти безкраен брой комбинации. Творбите са провокирани от настоящето, а всеки техен прочит носи нови интерпретации. Въпреки своята различност, 24-те страници на изданието следват специфичен синхрон в начина, по който артистите третират темата за връзката между изкуство и политика. „Започвайки от споделеното съмнение към политиката в изкуството, достигнахме до примерно съгласие по отношение на политиките на изкуството или на всяка друга сфера на живота в нашето общество“, споделя Лъчезар Бояджиев, водещ на уъркшопа „Изкуство и политика“.

В рамките на премиерното представяне на вестника посетителите ще могат да се сдобият с брой на изданието (на български и/или на английски език), който да занесат вкъщи и да курират (своята първа) изложба съвсем сами. Дигитална версия на изданието може да бъде разгледана тук.

Advertisement

*** Първият и последен брой на вестника „Pleasure & Pressure“ е осъществен от Гьоте-институт България съвместно с ifa – Институт за международни отношения на Германия.

Continue Reading
Advertisement