Connect with us

Култура

Здравко Йончев ни показва познатите и непознати лица на града във Vivacom Art Hall

Avatar

Публикувано

на

Миналата година фотографът Здравко Йончев ни развълнува с въздействащите си фотографии на старите минерални бани на София. Този път в партньорство с Vivacom Art Hall ни показва местата, където живеем, по един различен и по-живописен начин.

Преоткриването на красотата в един обикновен предмет или сцена, предефиниране на красивото в занемарените форми на до болка познатите ни неща – това винаги е занимавало фотографа Здравко Йончев. В предстоящата изложба той ни изненадва с градски пейзажи, показващи „Лицата на града“ по необикновен и фантастичен начин. Възможно ли е местата от ежедневието ни, които смятаме за отблъскващи, обикновени или забравени, да изглеждат живописни и невероятни? Може ли градът, в който живеем – бил той София, Пловдив или Брюксел, да се превърне в град от приказките? И най-вече – способни ли са нашите очи да виждат или поне да възприемат гледната точка на различното и красивото там, където мислим, че то не съществува?

Откриването на изложбата „Лицата на града“ е на 15 април, сряда, от 18:30 ч., във Vivacom Art Hall. Освен новите градски фотографии ще  могат да бъдат видяни отново и някои от най-запомнящите се снимки от изложбата „Старите минерални бани на София“. През есента изложбата ще гостува в Берлин и Дюселдорф.

Малко над 30 годишен, Здравко Йончев се занимава с фотография повече от 10 години. Дипломиран треньор по бейзбол, специализирал спортен мениджмънт, преди няколко години той решава да се посвети изцяло на фотографията: “Зад бариерите има огромен син океан. Осъзнах, че фотографията е моят океан. В миналото се занимавах със спорт, но сега наистина открих своята страст.”

Един от големите му самостоятелни проекти в последните години е художественото заснемане на старите минерални бани в София, с което предизвика обществена дискусия за тяхното тъжно разрушение и възможностите за тяхното съхранение и използване. Снимките бяха представени в няколко тематични онлайн публикации и в изложба в галерията на открито пред Народния театър, преминали при огромен публичен и медиен интерес. Друга инициатива на фотографа Здравко Йончев – АртФотоФонд – има за цел чрез професионално фото заснемане да подпомага популяризирането на идеи и проекти с обществена значимост в сферата на културата и изкуствата, образованието, спорта, опазването на околната среда и др. АртФотоФондът е един от само 16-те одобрени проекта, които в конкуренция със 121 предложения се пребориха за подкрепата на новия Фонд на София за иновации в културата, съфинансиран от Столична община и от редица сериозни бизнес организации и индивидуални дарители. През последните години Здравко Йончев работи като фотограф и по редица проекти в сферите театър, танц, експериментално изкуство и др., снима за списание “Наш дом”, както и за различни публични и частни събития.

Advertisement

Новатор по дух, отворен за предизвикателства и вярващ в промяната, Здравко Йончев се стреми да променя представите за фотографията като визуално изкуство: „Определям моите снимки като симбиоза между фотография и рисуване. Опитвам се в тях винаги да влагам частица от мен, някаква художествена интерпретация, някакъв елемент, който да направи момента на действие още по-изразителен.“

Този свой поглед към фотографията авторът ще представи в рамките на уъркшоп на 26 април, от 11 ч., отново в изложбеното пространство на Vivacom Art Hall. Освен разговор с фотографа по темите, които го вълнуват като артист, той ще сподели още какво го е накарало да се занимава точно с HDR фотография, какви са предимствата и недостатъците на този подход и основните инструменти и техники, които ползва при обработка на кадрите.

Continue Reading
Advertisement