Connect with us

Общество

Зеленият преход на гарите” продължава с експертен форум

Avatar

Публикувано

на

Gradoscope Forum FacebookEventCover 1

Сградата на Сточна гара ще отвори врати отново като следваща стъпка от дългосрочния проект на ГРАДОСКОП “Зеленият преход на гарите”, който цели да разгърне потенциала за устойчиво развитие на бившите индустриални терени около ЖП ареалите между Сточна гара и Гара Подуяне-разпределителна в София. 

Инициативата „Зеленият преход на гарите“ продължава с тридневен форум и квартален панаир, посветени на възможното устойчиво развитие на терените от Сточна гара до Гара Подуяне в София. Стъпвайки върху трите основни посоки на движението Нов Европейски Баухаус на Европейската комисия — Beautiful, Sustainable, Together, организаторите от ГРАДОСКОП подготвят работилници и дискусии в три поредни дни, целта на които е да се създадат три пилотни проекта, с които да стартира трайно обживяване на терените около Сточна гара. Кулминация на форумът е квартален панаир в събота, 1 октомври, с храна, напитки, музика, детски активности, танци, запознанства и изложение на местни творци, бизнеси и занаяти. 

“Щастливи сме, че с инициативата “Зеленият преход на гарите” ГРАДОСКОП стана първата българска организация, която печели проект по мащабната програма на Европейската комисия Нов Европейски Баухаус, която насърчава устойчивото, включващо и естетическо развитие на градовете в Европа.”, разказва Теодора Стефанова, двигател на проекта от екипа на ГРАДОСКОП. “Изцяло залагаме на тези водещи принципи в работата ни, тъй като търсим максимално участие на всички заинтересовани страни в мисленето на концепции за бъдещето на тези градски терени, така че те да се развиват като достъпни, екологично чисти и красиви градски пространства.” 

Форумът за възможното бъдеще на Гарите се случва в партньорство с Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) и започва на 29 септември с Ден 1 на тема КРАСИВО, който включва затворени експертни дискусии за публичните пространства, екологията и пейзажа на района. Институции и експерти ще преосмислят какво означава “красиво” и “устойчиво” в контекста на гаровите пространства и сградата на Сточна гара, с целта да формулират заедно пилотен проект за възстановяване на връзката с реките и обширния ландшафт по продължителността на неизползваните жп ареали на Сточна Гара и Гара Подуяне-Разпределителна.

Вторият ден на форумът на 30-ти септември е на тема УСТОЙЧИВО и включва експертна дискусия за новите икономики. Експерти, институции и бизнеси от района ще обсъждат екологично устойчиви стратегии, за да развият капацитета на бившите индустриални терени като двигател за климатичната неутралност на София. Целта е да се структурира пилотен проект, който свързва местните предприятия, културните дейци и жителите на квартала, с акцент върху кръговата икономика и повторната употреба на материали и ресурси.

Advertisement

Ден 3 на форума е на 1-ви октомври на тема ЗАЕДНО и ще е кулминацията на форума с квартален панаир за всички малки и големи съседи от квартала. Събитието е с вход свободен за всички желаещи, които ще могат да разгледат и обсъдят резултатите от работата на експертите и да се включат в процеса със свои предложения и идеи. Организаторите планират и всички съставки за лежерно съботно прекарване в квартала — храна, напитки, музика и изложение на местни творци, бизнеси и занаяти. 

ПРОГРАМА НА КВАРТАЛНИЯ ПАНАИР:

10:30-18:00 Изложение на артисти и малки бизнеси от квартала. 

Всички, които създават нещо в района на Сточна гара, могат да се включат безплатно в изложението, като пишат предварително на hello@gradoscope.com

10:30-12:00 Работилница “Озеленяваме ЗАЕДНО” с Botanic Lab (с предварителна регистрация на https://www.eventbrite.com/e/botaniclab-tickets-417904161597

Advertisement

10:30-13:30 VR прожекции на танцовия филм Control на RUBECULA

12:00-16:00 Работилница “Строим ЗАЕДНО” със ZALAG DARISE & BOGODOME (с предварителна регистрация на https://www.eventbrite.com/e/zalag-darise-bogodome-tickets-417891413467

16:00-18:00 Детска архитектурна работилница 

18:00-19:00 Swing Dance Workshop със Swing Society

19:00 – 20:30 Live Jazz с Georgia Pavlova Trio 

Advertisement

20:30 – 22:00 Funk & Soul Party с DJ Kool Bum Phunk 

ХРАНА И НАПИТКИ: Foodstock и Blagichka – ZERO WASTE 

Предстоящите събития по проекта “Зеленият преход на гарите” се осъществяват в партньорство с НКЖИ и с подкрепата на Европейския институт по иновации и технологии (EIT), организация на Европейския съюз, и проекта Зелена София на Столична община. Разговорът за бъдещето на терените започна по-рано тази година с урбанистичен анализ и мултидисциплинарни студентски работилници и кулминира през юни със събитието „Станция София“ в сградата на Сточна гара, в което взеха участие над 100 международни експерти, организации и студенти. 

Continue Reading
Advertisement