Connect with us

Lifestyle

ЗЕЛЕНИ ДНИ 2016: три слънчеви дни, посветени на устойчив туризъм, зелени идеи и отговорен бизнес

Avatar

Публикувано

на

Zeleni Dni 2016 Den 1 Den2 Lubomir Popiordanov BAAT 94

снимка: Любомир Попйорданов

В историята вече е и седмото издание на Зелени дни: най-големият форум на открито за чисти натурални продукти, устойчив туризъм и инициативи за отговорно отношение към природата. В началото на октомври цветно множество от над 5000 жители и гости на София посетиха най-зелената фестивална зона в сърцето на София, любопитни да се запознаят с най-актуалните инициативи за опазване на околната среда,  нови форми на социално предприемачество и непознати туристически дестинации сред природата.

„Седем години след тяхното начало, „Зелени дни“ продължават да дават тон на жителите и гостите на София, интересуващи се от нови дестинации, отговорно пътуване, чиста и здравословна храна, приключения и практики, които изграждат личността. Повече от фестивал или изложение, те се превърнаха в синергично място, където се споделят авангардни идеи, където живее надеждата за едно по-етично и отговорно общество, с внимание към малките и средни предприятия и семейните бизнеси, територия на свободния дух. Всичко това, ние определяме като култура“ направи своята равносметка г-н Любомир Попйорданов, председател на Българска асоциация за алтернативен туризъм, вдъхновител и организатор  на „Зелени дни“ .

zeleni-dni-2016-den-1-den2-lubomir-popiordanov-baat-157

снимка: Любомир Попйорданов

Галещите лъчи на есенното слънце изпълниха събитието с настроение и дадоха възможност на над 50 изложители да запознаят посетителите с висококачествените си продукти от натурален произход. Сред производителите и вносителите на органични храни и козметика бяха Армина Био, Biozone.bg, Zoya.bg, E-Lek, Зелен Био, Пчелари Илиеви и южноамериканската напитка Мате. Най-прясната си селскостопанска продукция пък  представиха фермерите от мрежата на Хранкооп София. С ръчно изработени играчки и 3D модели зарадваха най-малките Pino Toys, Thinx и Ugears. Продукти и аксесоари за свободното време, къмпинг и планина можеха да изберат гостите от щанда на магазини „Стената“. Атрактивни възможности за туризъм и отдих пък предложиха на потенциални гости три природни парка: ПП „Врачански Балкан“, ПП „Българка“ и ПП „Русенски Лом“. Министерство на туризма, ОП „Туризъм“ на Столична община и мрежата „Зелена къща“ пък запознаха посетителите с текущите си програми.

zeleni-dni-2016-den-1-den2-lubomir-popiordanov-baat-55

снимка: Любомир Попйорданов

Advertisement

Своеобразна платформа за каузите на най-изявените НПО, „Зелени дни“ даде гласност на настоящите активности на Българско дружество за защита на птиците, Българска фондация „Биоразнообразие“, За Земята, Greenpeace, WWF и други.

Важно място в „Зелени дни“ зае традиционната спортна и културна програма за малки и големи – детско колоездене и катерене на мобилната стена от Walltopia, както и йога сесии, ръководени от опитните инструктори на йога център „Мандала“. Децата имаха възможност да се запознаят и с поредица от образователни програми  – на Международна школа по ментална аритметика, платформа за устойчиво образование „Златен орех“ на  Фондация „Екоцентрик“ и др.

Организаторите на „Зелени дни“ изказват специални благодарности към  Столична община, която предостави прекрасната локация в Градската градина, в пространството на бившия мавзолей, която бе посочена еднозначно от изложители и посетители като най-добрата до момента в 7-годишната история на „Зелени дни“.

Continue Reading
Advertisement