Connect with us

Lifestyle

Избягвайте подсладени напитки и заложете на чиста изворна вода за профилактика на кариеса при децата

Avatar

Публикувано

на

DR IRINA MIHAYLOVA EODENT

д-р Ирина Михайлова, снимка: ПР

Интервю с д-р Ирина Михайлова, дентален лекар

Д-р Михайлова, какво е влиянието на правилното хранене върху здравето на детските зъби? Кои храни са полезни и кои трябва да бъдат избягвани?

Един от рисковите фактори за развитие на кариозен процес при децата е храната – вид, количество и чистота на прием. Храната трябва да е богата на витамини и минерали – плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти. Важно е да се избягват подсладени води, чайове, газирани напитки. Да не се консумират меки храни, които повишават плакообразуването. Необходимо е детето с помощта на родителите да си изгради хранителен режим, който включва три основни хранения. Практиката показва, че спазването на хранителните съвети намалява риска от развитие на кариозен процес.

Защо е важно децата да пият вода за здравето на зъбките си? Какви са основните ползи за здравето от пиенето на вода?

Advertisement

При раждането 75% от тялото на новороденото е вода и затова тя играе важна роля в протичането на редица физиологични процеси. Децата преминават през различни етапи от своето развитие – физически и емоционални, и обменните процеси протичат с по-бърза скорост. Растящият детски организъм се нуждае от много повече калории и вода за поддържането им. Количеството вода, което едно дете трябва да приема, се различава в зависимост от възрастта, пола, хранителния режим, движението и др. Трябва да се приема вода през целия ден на малки порции вместо рядко и в големи количества. Много от родителите оставят водата на заден план и дават на децата си различни подсладени и газирани напитки и сокове, защото са по-примамливи и вкусни. Но те съдържат захари, които могат да предизвикат нарушения по зъбния емайл – ерозии и кариеси. Затова приемът на чиста вода се оказва изключително важен и полезен за подрастващите. Родителят трябва да се опита да създаде навик у детето за прием на вода и да му обясни защо е толкова важна.

Има ли специални насоки за пиене на вода с оглед оралното здраве и хигиената в различните възрасти на децата – бебета, малки деца, по-големи деца?

Препоръката на Световната здравна организация е за така нареченото изключително кърмене. Това означава, че през първите 6 месеца детето не се нуждае от никакви други течности. След това нуждата от подаване на вода зависи от това с какво точно го захранваме. Причината е, че различните хранения съдържат различен процент вода. Важно е след пробива на първите зъбки, с оглед на тяхното здраве, всяко хранене да завършва с прием на една лъжичка вода, за да може устната кухина да се облее и да се отстранят хранителните остатъци и захарите. Това ще помогне да се намали киселинността. Не е необходимо да добавяме захар във водата на детето, за да я направим по-примамлива. Точно в тази възраст започва развитието на т. нар. „кариес на ранното детство“ – появата на тебеширени бели петна по зъбите, свързани с неправилни поведенчески реакции при храненето и устната хигиена. Задължително е водата, която се дава на детето между храненията, да не е с подсладители – захар, мед; да не се оставя детето да заспива с шише с биберон пълно с такава вода; да се провежда правилна орална хигиена в тази възраст. В периода от 2 до 3-годишна възраст децата трябва да приемат от 1 до 4 чаши вода дневно, а 4-5-годишните – от 1,5 до 5 чаши вода. Ако малкото отказва прием на вода родителят, не трябва да се притеснява, защото детският организъм е перфектна система с изключително фини контролни механизми. Ако детето е болно, с висока температура, диария, повръщане, приемът на вода е от особено значение. Също така при активна игра децата може да изпитват нужда от вода, но улисани в забавлението, може да забравят да споделят, че са жадни. Пиенето на чиста вода в почивките хидратира и не ги превъзбужда – нещо, което соковете причиняват. Приемът на по-голямо количество вода в детската възраст води до повишаване на слюнчения ток съответно и до по-добрата му отмиваща способност. Това е от съществено значение при поддържането на устната хигиена в тази усложнена обстановка.

Има ли специални случаи или условия, при които пиенето на вода е още по-важно за здравето на детските зъбки?

Лекарствените средства могат да причинят различни оцветявания или петна по емайла на детските зъби. Сиропите, антибиотиците, пластилите за смучене, предписани на децата, са подсладени. Бактериите използват захари от тях и образуват киселини, които рушат емайла. Други лекарства пък понижават производството на слюнка и повишават натрупването на плака по емайловите повърхности. Така зъбите пожълтяват. Инхалационните разтвори предизвикват изтъняване на емайла, през който дентинът прозира все по-забележимо. Във всички тези случаи се препоръчва приемът да става с повече вода, която отмива вредните захари и стимулира слюноотделянето, което е естествената защита срещу кариеса. Водата действа на устната кухина и е естествен защитник на зъбите. Ето защо не трябва да допускаме лекарствата да развалят красотата на детската усмивка. Особено важен е приемът на вода, когато детето носи ортодонтски апарати и брекети. То би трябвало да почиства зъбите си веднага след всяко хранене. Обикновено в ежедневието децата нямат тази възможност и онова, което трябва да направят, е да изплакнат устата си с вода. Брекетите са допълнителни ретенционни места в устата, по които се закача храна. Ако тя не се отстрани, това води до повишена киселинност на средата и благоприятства развитието на кариеса.

Advertisement

Какво е важно при избора на вода за децата и защо изворната е препоръчителна за тях? Как да разпознаем коя вода е подходяща за най-малките?

Водата, която приемат най-малките, трябва да бъде натурална и чиста с ниска минерализация и мек вкус. Такива качества притежава изворната вода. Тя се отличава от минералната с постоянния си състав, ниска минерализация, уникален баланс на минералите, които придават изключителна лекота и нежност на вкуса. Има ниско съдържание на флуорид, ниско съдържание на натрий, постоянно и леко алкално pH 7. 7. Изворната вода се добива от определени и защитени подземни източници и не се обработва при бутилирането. Тя е природно чиста. За здравето на бебетата и малките деца Българската педиатрична асоциация препоръчва прием на DEVIN Изворна не само заради балансирания състав, но и заради постоянния контрол на нейната чистота.

Д-р Ирина Михайлова е лекар, специалист по детска дентална медицина в клиники „ЕО Дент“. Започва обучението си по стоматология във Франция. През 2005 г. завършва Факултета по дентална медицина на Медицинския университет – София. От тогава работи в „ЕО Дент“, призната за най-добрата дентална клиника за 2020 г. През 2022 год. придобива специалност „Детска дентална медицина“ към МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Преминала е множество теоретични и практически курсове за следдипломна квалификация в България, Белгия, Австрия, Сърбия и др. Участва в национални и международни научни форуми. Професионалните ѝ интереси са насочени към работата с деца. Прилага иновативни методи и подходи за превенция и лечение на кариес в ранното детство. В кауза за нея се превръща участието ѝ в проекта на „ЕО Дент“ ,,Лечение на деца със специфични потребности“. Активно се включва в проекта за силанизиране на детските постоянни зъби и участва в мотивационни програми за профилактика на деца и бременни.

Continue Reading
Advertisement