Открийте ни и в

Lifestyle

Известни са имената на лекторите в младежкото събитие Future Makers

MIKA

публикувано

на

Десетимата избраници ще споделят своите вдъхновяващи истории и иновативни идеи на 21 ноември в  Иновационен форум „Джон Атанасов“

Младежката конференция Future Makers, организирана от NEXTSTEP.bg, ще събере на едно място десетима млади българи, успели да намерят път към успеха благодарение на своите лични качества и готовността им да излязат извън рамката в преследването на идеите и мечтите си. Сред говорителите на събитието се нареждат момичета и момчета на възраст от 17 до 28 години, с интерес и опит в различни сфери, в това число предприемачество, екология, изкуство, наука, образование, технологии и социални дейности. Всички те са обединени от общото разбиране, че за да се превърне една идея в реалност, понякога е нужно да бъдат прекрачени границите на общоприетите разбирания за възможните цели и правилните решения.

Според Даниел Пенев, един от говорителите на Future Makers 2020 и автор на книгата „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“, успешните личности споделят няколко ключови виждания и ценности, сред които е стремежът към напредък вместо към съвършенство. По време на презентацията си той ще представи отличителните характеристики на хората, ангажирани с проекти, които допринасят за позитивната промяна на средата в България. Такъв е примерът на Иван Драгомиров – учител от ново поколение и лектор на събитието, който използва иновативни методи на преподаване в работата си и твърди, че образователната система е чудесно поприще за развитие на младите хора. Извън рамката на предпочитаните от младежите професии поглежда и Георги Коджабашев, който изоставя инженерните науки в името на изкуството и към днешна дата е признат тату артист и собственик на студио за татуировки в София. От сцената на Future Makers Георги ще представи своята визия за успеха, в която главна роля имат усещането за свобода и удовлетворението да правиш това, което обичаш, независимо от собствените ти планове и очакванията на другите.

Отдадени на желанието си да се занимават с това, което им носи удовлетворение и смисъл, са и други двама участници в събитието – Ива Николова и Ева Николова. Те ще излязат на сцената на Future Makers, за да споделят своята концепция за доброволчеството като възможност за личностно и кариерно развитие. Близка до темата е и Аделина Андонова, която открива своето призвание в социалните каузи и макар да е само на 18 години, тя вече е основател и председател на благотворително сдружение, в което членуват 16 младежи. Към отбора на учениците, които ще представят своите истории на 21 ноември, ще се присъединят също и Татяна Иванова и Виктор Колев. Татяна е първото българско дете, преминало през двата учебно-тренировъчни лагера по модел на NASA в света, а нейната мечта е да бъде и първата българка в Космоса. Не по-малко смели са амбициите на Виктор, който ще разкаже как с помощта на изкуствения интелект може да развием качествата на бъдещето, като се учим от грешките си, даваме воля на любопитството и независимостта си, приемаме различията и мислим в дългосрочен план.

Списъкът на българските Future Makers продължава с имената на трима предприемачи, чиито бизнес идеи имат за цел да осигурят добавена стойност за хората, обществото и планетата ни. Такъв е примерът на Борислав Йорданов. На 21 ноември той ще се качи на сцената на Иновационен форум „Джон Атанасов“, за да сподели повече за своя професионален път, който го отвежда от IT средите към идеята за собствен бизнес, посветен на опазването на околната среда. В обувките на Future Maker влиза и Мартина Георгиева – основателка на първата денонощна библиотека в България, чиято презентация ще е насочена към екипната работа и нуждата от това, да говорим за идеите си, ако искаме те да се превърнат в успешни проекти. Сред говорителите на събитието се нарежда и фитнес инструкторът Стефани Събчева, която споделя своите тайни за здравословен живот с над 40 000 последователи в социалните мрежи, следвайки вярването, че тайната на щастливия живот се крие в баланса, а не в преследването на перфектните решения.

Всички те са част от програмата на събитието Future Makers, което цели да насочи погледа на младите хора в България към интересни и перспективни възможности за личностна и професионална реализация. На 21 ноември Иновационен форум „Джон Атанасов“ ще посрещне над 300 посетители, които ще чуят историите на младежите на живо и ще имат възможност да бъдат част от няколко уъркшопа, посветени на различни умения и решения, които ще им помогнат да открият своя кариерен път. Освен това те ще могат да се запознаят с редица организации, които предлагат възможности за личностно и професионално развитие на млади хора.

Водещ на събитието ще бъде Кристиян Янкулов. 27-годишният поп певец, известен с участието си в музикалния формат X-Factor, ще се превъплъти в ролята на домакин на събитието и ще се включи в редицата на българските Future Makers младежи. Освен че ще представи програмата и участниците в нея, Кристиян ще се изяви на сцената на събитието и като певец и музикант – ролята, в която публиката в България го познава. Билетите за достъп до Future Makers ще бъдат пуснати в продажба до края на месец юни. Повече информация за формата е налична на сайта www.futuremakers.nextstep.bg, както и на Facebook страницата на NEXTSTEP.bg.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Култура

Добре дошли в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс

MIKA

публикувано

на

от

Заповядайте в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс! Една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“ (превод: Надя Баева, изд. Колибри), която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

Продължете понататък

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Горещо