Открийте ни и в

Lifestyle

Известни са имената на лекторите в младежкото събитие Future Makers

MIKA

публикувано

на

Десетимата избраници ще споделят своите вдъхновяващи истории и иновативни идеи на 21 ноември в  Иновационен форум „Джон Атанасов“

Младежката конференция Future Makers, организирана от NEXTSTEP.bg, ще събере на едно място десетима млади българи, успели да намерят път към успеха благодарение на своите лични качества и готовността им да излязат извън рамката в преследването на идеите и мечтите си. Сред говорителите на събитието се нареждат момичета и момчета на възраст от 17 до 28 години, с интерес и опит в различни сфери, в това число предприемачество, екология, изкуство, наука, образование, технологии и социални дейности. Всички те са обединени от общото разбиране, че за да се превърне една идея в реалност, понякога е нужно да бъдат прекрачени границите на общоприетите разбирания за възможните цели и правилните решения.

Според Даниел Пенев, един от говорителите на Future Makers 2020 и автор на книгата „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“, успешните личности споделят няколко ключови виждания и ценности, сред които е стремежът към напредък вместо към съвършенство. По време на презентацията си той ще представи отличителните характеристики на хората, ангажирани с проекти, които допринасят за позитивната промяна на средата в България. Такъв е примерът на Иван Драгомиров – учител от ново поколение и лектор на събитието, който използва иновативни методи на преподаване в работата си и твърди, че образователната система е чудесно поприще за развитие на младите хора. Извън рамката на предпочитаните от младежите професии поглежда и Георги Коджабашев, който изоставя инженерните науки в името на изкуството и към днешна дата е признат тату артист и собственик на студио за татуировки в София. От сцената на Future Makers Георги ще представи своята визия за успеха, в която главна роля имат усещането за свобода и удовлетворението да правиш това, което обичаш, независимо от собствените ти планове и очакванията на другите.

Отдадени на желанието си да се занимават с това, което им носи удовлетворение и смисъл, са и други двама участници в събитието – Ива Николова и Ева Николова. Те ще излязат на сцената на Future Makers, за да споделят своята концепция за доброволчеството като възможност за личностно и кариерно развитие. Близка до темата е и Аделина Андонова, която открива своето призвание в социалните каузи и макар да е само на 18 години, тя вече е основател и председател на благотворително сдружение, в което членуват 16 младежи. Към отбора на учениците, които ще представят своите истории на 21 ноември, ще се присъединят също и Татяна Иванова и Виктор Колев. Татяна е първото българско дете, преминало през двата учебно-тренировъчни лагера по модел на NASA в света, а нейната мечта е да бъде и първата българка в Космоса. Не по-малко смели са амбициите на Виктор, който ще разкаже как с помощта на изкуствения интелект може да развием качествата на бъдещето, като се учим от грешките си, даваме воля на любопитството и независимостта си, приемаме различията и мислим в дългосрочен план.

Списъкът на българските Future Makers продължава с имената на трима предприемачи, чиито бизнес идеи имат за цел да осигурят добавена стойност за хората, обществото и планетата ни. Такъв е примерът на Борислав Йорданов. На 21 ноември той ще се качи на сцената на Иновационен форум „Джон Атанасов“, за да сподели повече за своя професионален път, който го отвежда от IT средите към идеята за собствен бизнес, посветен на опазването на околната среда. В обувките на Future Maker влиза и Мартина Георгиева – основателка на първата денонощна библиотека в България, чиято презентация ще е насочена към екипната работа и нуждата от това, да говорим за идеите си, ако искаме те да се превърнат в успешни проекти. Сред говорителите на събитието се нарежда и фитнес инструкторът Стефани Събчева, която споделя своите тайни за здравословен живот с над 40 000 последователи в социалните мрежи, следвайки вярването, че тайната на щастливия живот се крие в баланса, а не в преследването на перфектните решения.

Всички те са част от програмата на събитието Future Makers, което цели да насочи погледа на младите хора в България към интересни и перспективни възможности за личностна и професионална реализация. На 21 ноември Иновационен форум „Джон Атанасов“ ще посрещне над 300 посетители, които ще чуят историите на младежите на живо и ще имат възможност да бъдат част от няколко уъркшопа, посветени на различни умения и решения, които ще им помогнат да открият своя кариерен път. Освен това те ще могат да се запознаят с редица организации, които предлагат възможности за личностно и професионално развитие на млади хора.

Водещ на събитието ще бъде Кристиян Янкулов. 27-годишният поп певец, известен с участието си в музикалния формат X-Factor, ще се превъплъти в ролята на домакин на събитието и ще се включи в редицата на българските Future Makers младежи. Освен че ще представи програмата и участниците в нея, Кристиян ще се изяви на сцената на събитието и като певец и музикант – ролята, в която публиката в България го познава. Билетите за достъп до Future Makers ще бъдат пуснати в продажба до края на месец юни. Повече информация за формата е налична на сайта www.futuremakers.nextstep.bg, както и на Facebook страницата на NEXTSTEP.bg.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

За първи път българин оглавява управителния съвет на влиятелната европейска организация с над 20-годишна история

Невен Дилков, основател и управител на Нетера, стана председател на Борда на директорите на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации ecta (European Competitive Telecommunications Association).

Той е първият българин в над 20-годишната история на организацията, който застава начело на управителния й съвет. Членовете на ecta го избраха на отчетно-изборно събрание на 18 януари 2021 г.

ecta представлява интересите на стотици водещи телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в цяла Европа. Асоциацията отстоява регулаторния и търговски интерес на своите членове, като гарантирането на справедлива регулаторна среда и конкуренция при равни условия.

„Заемам поста с ясната цел да постигаме конкретни резултати! Ще се постарая да подпомогна организацията в посока на това да е по-активна и да води съществени разговори с регулаторите и със законодателите, когато има нужда и възможност да се влияе за подобряване на конкурентната обстановка в телеком индустрията в цяла Европа“, коментира Невен Дилков.

Той подчерта, че ще продължи да работи за утвърждаване на принципите на организацията:

„ecta винаги е защитавала позицията, че конкуренцията движи пазара, а малките и средни оператори са гръбнакът на икономиката. Те са пионерите и проводниците на добрите практики в телеком индустрията – добро и качествено обслужване, голям процент инвестиции спрямо приходи, иновативни и качествени услуги, по-благоприятни и достъпни условия за крайните потребители“, допълни Невен Дилков.

Като основател и управител на най-големия независим телеком в България – Нетера, Невен Дилков има над 25-годишен опит в индустрията. Той е член на Борда на директорите на ecta от 2018 г. На 30 март 2020 г. става негов зам.-председател, а на отчетно-изборното събрание, проведено на 18 януари 2021 г., е избран за председател.

Невен Дилков участва в управителните органи и на редица други организации като Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), Сдружението за електронни комуникации и др. Член е на Експертния обществен съвет за управление на регистрите “.бг” и “.bg” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Невен Дилков е основател и собственик също и на глобалната платформа за обмен на данни NetIX. Заедно с партньори и колеги той създава и развива и до днес мащабни бизнес проекти като Neterra.TV, Cloudware.bg, NetFleet.bg, Sofia Data Center.

Учил е компютърни науки в Tsinghua University, Китай, и е завършил с отличие и cumma sum laude West Virginia Wesleyan College, САЩ.

В Борда на директорите на ecta, считано от 1 януари 2021 г., влизат:

 • Г-н Невен Дилков, управител на Neterra – председател;
 • Г-жа Тициана Талеви, отговорник по регулаторните въпроси на Fastweb – заместник-председател;
 • Г-жа Анна Бигот Anna Bigot, съветник по европейските въпроси на Bouygues Europe;
 • Г-н Джем Челебилер, главен изпълнителен директор на Turknet;
 • Г-н Пабло Фрейре, главен стратегически директор на Masmovil;
 • Г-жа Кери Гилдер, главен изпълнителен директор на Colt Technology Services;
 • Г-н Максим Ломбардини, заместник-председател на Съвета на директорите на Iliad;
 • Д-р Марк Шютце, член на Съвета на директорите на Drillisch Netz AG.

ecta е общоевропейска проконкурентна търговска асоциация, която представлява повече от 100 от водещите телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в Европа. Членовете на ecta споделят убеждението, че конкуренцията е най-добрият двигател за ефективни инвестиции и най-големият стимул за иновации. Тя води до по-голям избор и ползи за гражданите и бизнеса, както и за европейската икономика като цяло. За повече информация относно дейността на ecta посетете ectaportal.com.

Продължете понататък

Lifestyle

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

MIKA

публикувано

на

от

Министерството на Младежта и Спорта, заедно с Българския Спортен Тотализатор, ще наградят за поредна година личности, допринесли за развитието на спорта в България на церемонията „Нощта на шампионите“.

За 6-а поредна година 28 българи ще бъдат наградени за своите спортни постижения по време на тазгодишното издание на церемонията „Нощта на шампионите“. Организатори на събитието са Министерството на младежта и спорта, съвместно с Българския спортен тотализатор. Церемонията ще се състои тази неделя, 24.01. от 17:00 ч., а всеки ще може да стане свидетел по БНТ 1 и БНТ 3 в реално време.

Спортният тотализатор ще осигури на победителите парична награда в размер на 185 000 лв., за да възнагради усилията им през изминалата 2020 г. Тя ще бъде разпределена между излъчените печеливши спортисти в шест различни категории:

 • Спортист № 1 на България
 • Треньор № 1 на България
 • Спортист с увреждания № 1 на България
 • Млад спортист до 23 години № 1 на България
 • Млад спортист до 18 години № 1 на България
 • Млад спортист до 16 години № 1 на България

Освен номинираните спортисти и треньори, на награждаването ще присъстват и бележити личности, допринесли значително за развитието на спорта в България. Те имат честта да получат най-високото отличие в тази област – “Венец на победителя”, което ще бъде връчено лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

„Венец на победителя“ ще бъде връчен на 12 личности, допринесли за прославянето на българския спорт. Сред тях са не само именити спортисти, но и треньори, ръководители на спортни организации и журналисти. Орденът е считан за една от най- престижните награди в сферата на спорта. Носители на тазгодишната награда са имена като Ивайло Маринов и Петър Лесов, Олимпийските шампиони Ваня Гешева (кану-каяк), Асен Златев (вдигане на тежести), Йордан Биков (вдигане на тежести), Светла Оцетова (гребане) и Здравка Йорданова (гребане), единственият българин, играл в Националната баскетболна асоциация, Георги Глушков, световната шампионка по художествена гимнастика Бианка Панова, двукратният световен и европейски шампион по борба Живко Вангелов и други.

Продължете понататък
Lifestyleпреди 11 часа

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

Културапреди 11 часа

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

Tехнологиипреди 13 часа

Нов 4K UHD монитор Philips впечатлява със своите цветове и скорост на прехвърляне на данни

Кинопреди 14 часа

Награждаваният турски сериал „Вътрешен човек“ с премиера по TDC

Lifestyleпреди 14 часа

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

Lifestyleпреди 15 часа

София през погледа на „Софиянци“ – в нова документална поредица по Bulgaria ON AIR 

Lifestyleпреди един ден

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Музикапреди един ден

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

Обществопреди един ден

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди един ден

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Горещо