Connect with us

Галерия

“Изгубени под водата” – нов артистичен сайт  представя истории от потопени села в България 

Avatar

Публикувано

на

www.podvodata.com е двуезична уебсайт-изложба, който представлява артистично изследване и архив на българските потопени села

„Изгубени под водата. Истории от потопени села“ е проект, който разказва малко известни истории за изчезнали български села, изселени през социализма, вследствие изграждане на язовири. Въвличайки зрителя в артистично изследване, което се базира на архивни кадри, хроники, визуални колажи, откъси от литературни творби на местни писатели, “Изгубени под водата” се опитва да преведе публиката през едно лично и емоционално запознаване с историята на потопени села в страната и техните жители.

В периода от началото на 50-те до средата на 80-те години в НР България тече интензивен строеж на язовири. Не е тайна, че част от тях са изградени върху села, които са насилствено изселени. Тази участ сполетява жителите на над 40 села в цялата страна. Подобно историческо събитие може да изглежда незначително като мащаб, но това е част от споделения разказ на поколения хора и оставя дълбок отпечатък върху живота им, който е бил насилствено променен.

“Интересът към тази тема идва от нашият дядо Станко Тодоров, който е роден в Живовци, едно от двете заличени села поради строежа на яз. Огоста.  Историята за изселването и това, което е имало в селото – празниците, музиката, обичаите, разказите свързани с реката, както и за строежа на язовира, винаги са присъствали в нашето детство. Всъщност летните ваканции прекарахме в Монтана, където имахме възможност да се запознаем с всичко, което дядо ни е съхранил по темата. 

След пенсионирането си, дядо Станко прекара много време в събиране на различни документи, вестници, посещава архиви в различни градове, разговаря с местни историци и писатели, с цел да се намерят най-подходящите начини да се  “увековечи миналото на Живовци”, както споменава в записките си.  В известен смисъл “Изгубени под водата” е някакъв вид продължение на неговия труд, през нов прочит. “ споделят Ралица и Стела Каменови, създателките на проекта.

Advertisement

Изграждането на www.podvodata.com е естествено продължение на инициативата стартирала в Инстаграм (@podvodata).  В момента могат да бъдат разгледани историите от потопените села под язовир “Жребчево”, както и проучванията от 2021 г. от селата под язовир “Огоста”. Уеб сайта включва архивни кадри, статии от пресата, литературни откъси, интервюта, исторически документи, както и съвременни фотографии. Визуалния език и естетиката на сайта  следва и доразвива  изградената вече стилистика  на проекта, като отново са  създадени колажи, използвайки смесена техника от аналогов и дигитален подход. Съдържанието на уеб-базираната изложба е достъпно на български и английски език и ще се развива и обогатява във времето.

Скоро излезе и изданието “Подводното минало на яз. Искър”, което представя историите от вече несъществуващи села Шишманово, Калково и Горни Пасарел, намиращи се на дъното на най-големия язовир в страната.  Изданието е мултидисциплинарно и се състои от архивни фотографии, карти, статии от пресата, текстово съдържание, колажи и звукова среда, може да бъде разгледано и в Инстаграм страницата @podvodata.

“Изгубени под водата” продължава да събира истории и архивни снимки и канят всички, които са потомци или имат спомени за това как техните населени места са били потопени, да се свържат с тях на podvodata@gmail.com.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, програма “Творчески инициативи”.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement