Открийте ни и в

Култура

Издателство „Сиела” през 2019 г.

MIKA

публикувано

на

Издателство „Сиела” през 2019 г. 26

Книжна, емоционална, изпълнена с усилена работа, редица нови заглавия и културни събития – това бе 2018 г. за екипа на издателство „Сиела”. През последните 12 месеца издадохме над 180 заглавия и ви поканихме на над 70 премиери и срещи с автори в София и страната.

За нас 2018-та бе една своеобразна „Еволюция на всичко”, която започна с „Оксиморон” – тъй като разсъждавахме защо „Бог не е велик”, докато разказвахме историята на „Дядо Добри. Светецът от Байлово”. Бихме „Отбой в полунощ” и поехме със „Сестри Палавееви. По пътя към Новия свят”, за да стигнем до заключението, че „Щастието е… 500 начина да ти покажа, че те обичам”. Посетихме „Училището за Добро и Зло”, където видяхме „Момичето, което четеше в метрото” и  „Жената на прозореца”. Отправихме се към „Кралска академия”, а там срещнахме пакостниците „Майлс и Найлс” и „Тими Провала”. Отскочихме набързо до „Република на въображението”, където се запознахме с „Другата” и „Безумецът от Таро”, който „Зове овцете си по име”. Междувременно не забравихме и да ви отправим ценни съвети: „Не се предавайте!” и „Бъди какъвто си”.

Когато бяхме „На предела” на силите си се отбихме в „Магазинът”, за да хапнем нещо „Вкусно с усмивка” и да чуем „Песента на хляба”. Погледахме световното по футбол и проследихме историите на „Ливърпул” и „Манчестър Юнайтед”, докато се учехме „Как да гледаме и разбираме футбола”. След това прекарахме „Едно лято в Италия”, изживявайки истинска „Рапсодия в Тоскана” и се върнахме у дома, за да поемем „През пет планини”, където срещнахме „Господарката на езерото” и „Лордът от планетата Земя”. Стигнахме далеч в добра компания – на „Софийски магьосници: В сърцето на Странджа”, където отседнахме в „Най-екзотичният хотел „Мариголд”” и се отдадохме на „Морски обреди”. „След бягството” извадихме от ръкава си няколко „Жокери” и поехме към нови „101 отбивки: с деца”. Возихме се на „Призрачната гондола”, запалихме „Малки пожари навсякъде”, покиселяхме с „Просто Спас” и се озовахме в необятната шир „От Балкана до Дунав”. Направихме нова „Аутопсия на една любов”, избистрихме и „Философия в будоара”, като неочаквано се оказахме в „Светът на Вещера”.

На есен, „Когато капят кестените”, по повод 50 години от особено значимата в историята на XX век 1968 г. направихме равносметка на европейската „1968. Смазването на Пражката пролет” и на „1968. Дневник на една преломна година. От Виетнам до Мексико”. Димитър Бербатов ни разказа как се правят нещата „По моя начин”, а междувременно погледнахме за „Наука в душата” и разбулихме редица „Митове и истини за храненето”. Отведохме ви в „Стаята на чудесата” и ви споделихме „Коледна тайна”, а точно когато се запитахме „Стигнахме ли вече?”, последва „Примигване на екрана”, започна „Песента на моряка”, а ние утолихме своята „Жажда” в компанията на юбиляра „Английският съсед” и се впуснахме в приключения и нови „Зимни приказки”.

През 2019 г. издателство „Сиела” е приготвило още много и разнообразни книжни забавления, с които ще ви радваме непрестанно!

Още през януари ще се появят така чаканата трета част от поредицата на Соман Чейнани „Училището за Добро и Зло 3: И заживели щастливо за последно” и още книги от омайните британски разказвачи Инид Блайтън и Тери Пратчет –„Вещици и магьосници” и „Последният герой”, който ще бъде в луксозно издание с твърди корици и илюстрации на Пол Кидби. Приготвили сме ви ново издание на „Геномът” от Мат Ридли и най-мащабната биография на Владимир Путин – „Вова, Володя, Владимир” от Кристина Курчаб-Радлих. В публицистичния сектор до края на 2019 г. от нас очаквайте още „Нищо друго освен истината” – сборник с някои от най-знаковите материали на Анна Политковская, сред които и последните й текстове, както и отзиви и репортажи, свързани с нейната смърт, а също и възгледите на Ноам Чомски за разпада и войните при съседите ни в „Югославия”. Предстоят ново издание на „Силата на мита” на Джоузеф Камбъл, „Кратка история на Европа” от Саймън Дженкинс, историческото изследване „Под чужди небеса” на брилянтния Норман Дейвис и сборникът с нехудожествени произведения на Тери Пратчет, озаглавен „Грешка на клавиатурата”. Сред научно-популярните заглавия на „Сиела” през 2019 г. се открояват „Блус за черна дупка” на Джана Левин, „Инстинктът на съзнанието” от големия Майкъл Газанига, впечатляващият труд „Възход и падение на динозаврите” на Стив Брусат и „Законите на човешката природа” от Робърт Грийн.

Любителите на художествената литература ще зарадваме с неиздаваното у нас продължение на „Пилето” от модерния класик Уилям Уортън – „Ал”, както и с два романа на Никос Казандзакис – непубликувания досега в България юношески роман „Александър Велики” и непревеждания до момента „Каменната градина”, посветен на Китай, будизма и неговите духовни търсения.

Очаквайте от нас също нови заглавия от любими автори като Джани Родари – „Приказки от пишещата машина”, и Ришел Мийд с нейното „Изумрудено море”, „Инспекция” на Джош Малерман и „Жокери 2” и „Жокери 3” в съставителство на Джордж Р. Р. Мартин. В поредицата DC Icons ще видите „Батман. Нощния хищник” от Мари Лу и „Жената-котка” от Сара Дж. Маас. За първи път на български ще излязат „Убийството на прислужницата” от П. Д. Джеймс, „Дванайсет нощи” на Андрю Зюркър и „Възходът на кралицата” от Ребека Рос .

Отново ще  ви въвлечем и в света на музиката – с мемоарите на дългогодишния китарист на „Джудас прийст” Кей Кей Даунинг, публикувани в „Дни и нощи с „Джудас прийст”, както и на модерната поезия – с втората поетична книга на авторката на „мляко и мед” Рупи Каур.

2018 г. бе запомняща се и за правната редакция на издателство „Сиела”, която може да се похвали с редица основополагащи заглавия и мащабни трудове като „Административен процес. Шесто преработено и допълнено издание” на проф. д-р Кино Лазаров и проф. д-р Иван Тодоров, „Компетентност на административните органи” на проф. д-р Дарина Зиновиева, „Индивидът в международното право” на заместник-омбудсманa доц. д-р Диана Ковачева, двата тома на „Предизвикай: Етажната собственост! (2008–2018)” на доц. д-р Стоян Ставру и др. През 2019 г. сред юридическите ни издания очаквайте „Българско гражданско процесуално право. Десето издание” от проф. д-р Живко Сталев, проф. д-р Анелия Мингова, проф. д-р Валентина Попова, проф. д-р Огнян Стамболиев и проф. д-р Ружа Иванова, „Наказателно право. Обща част. Второ издание” на проф. д-р Александър Стойнов, „Теория на модерната държава” от  Тенчо Колев и нова книга от доц. д-р Ставру: Предизвикай: Защитата на правото на собственост”.

В „Сиела” изпращаме тази година с широки усмивки и сърдечна благодарност на всички читатели, редактори, коректори, сътрудници и партньори – всички вас, които ни радвате с любов и уважение към работата ни чрез непрестанната обратна връзка, мнения, коментари и отзиви за книгите ни!

Обещаваме ви през 2019 г. да ви дадем още много поводи за книжни вълнения, да ви зарадваме с богата палитра от качествена литература – както преводна, така и българска, и да ви поканим на още много и запомнящи се срещи с любими писатели, за които ще се говори дълго.

Защото, както знаете добре, ние изДАВАМЕ повече!

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Култура

Сборникът с разкази „Хора“ от Катерина Хапсали вече в наличност

MIKA

публикувано

на

от

Сборникът с разкази „Хора“ от Катерина Хапсали вече в наличност 27

Дългоочакваната поява на новата книга на Катерина Хапсали е факт. Авторката на бестселърите „Гръцко кафе“ и „Сливовиц“ се завръща със сборника „Хора“, още едно свидетелство за богатството на нейната разказваческа дарба.

Казват, че майсторството на един писател се проявява най-ярко в разказа. Сигурно е така, защото героите на тези истории няма как да не ви пленят. По думите на Николай Милчев, „Хора“ (изд. Колибри, художник: Дамян Дамянов) е странна смесица от реално и фантазно, от баладично и приказно: „Героите ми приличат на шарена сол – направени са от много билки, от дъждове и страдания, от много любов… Разказите на Катерина Хапсали започват непрекъснато и самият им смисъл е в започването – постоянно става нещо ново. И именно това ново те води към края.“

Също толкова красноречива е Весела Люцканова, един от първите читатели на книгата: „Сборникът с разкази „Хора“ направо ме зашемети. Толкова близки усетих героите, че след всеки разказ спирах, за да си поема дъх. За да изляза от неусетното ми вмъкване под кожата на Пламъчето или Агата, да се измъкна от тъмния ъгъл на Ани към светлия Париж, да се отърся от огромната мъка, пътувайки към Маскирания за лек, да се гмурна до Олга или Зисула с копнежа за истинската любов, да нося достойнството на Лудата, да бъда чаровния Дмитри или двете циганки джуджета върху тяхното летящо килимче…“

Катерина Хапсали е разказвач, PR и най-продаваният български автор на издателство „Колибри“. Нейно дело са бестселърите „Гръцко кафе“ и „Сливовиц“, а „През девет планини“ е сборник със стихотворения, също пожънал голям успех сред читателите. За романа „Гръцко кафе“ Хапсали печели награда „Перото“ в категория проза за 2015 г., както и приза „Цветето на Хеликон“ за 2016 година.

Премиерата на книгата ще се състои на 28 април от 19:00 ч. в Casa Libri на ул. „Цар Асен“ 64 в столицата. Със специалното участие на Биляна Петринска и Георги Кадурин!

Продължете понататък

Култура

“Wasteland” – млади художници представят загадъчни персонажи в галери УниАрт на НБУ

MIKA

публикувано

на

от

"Wasteland" - млади художници представят загадъчни персонажи в галери УниАрт на НБУ 28

снимка: ПР

В продължение на месец в галерия „УниАрт“ ще имате възможност да видите платната на младите художници Дафна Стоилова и Борислав Янев. Те са
представени в диалог, за първи път заедно, от кураторката Силвия Буюклиева.

Откриването ще се състои на 20.04 от 18:00 часа в Нов български университет. Публиката ще има възможността да се запознае с авторите и
загадъчните персонажи от техните картини.

Героите в серията картини преминават през различни състояния – изгубеност насън или наяве; изгубеност в себе си или сред другите; самота или неспособност за оставане насаме със себе си; общуване – реално или въображаемо; достигане или неспособност за достигане до другия. Емоционалността, съдържаща се в умиращия свят и породения нов от останките на стария, е добре известна от постапокалиптичните игри и
филми. В този сюжет се съдържа тайна, която никога не може да бъде разкрита. Същността на създаването на картини също съдържа тайна,
включително и за създаващия процеса между боята и платното. Понякога тази тайна, скрита от всички, се проявява месеци или години след като
картината вече е завършена. Във всички картини от серията са скрити такива тайни, които не могат да бъдат изказани с думи.

Wasteland – в превод от английски е неизползваема площ земя, която е станала безплодна или обрасла, мрачна и неизползвана или пренебрегвана
градска или индустриална зона. Пустош. Занемареност, постапокалипсис, антиутопия. Неразгърнати потенциали, възраждане, утопия.

Продължете понататък
Сборникът с разкази „Хора“ от Катерина Хапсали вече в наличност 29
Културапреди 22 часа

Сборникът с разкази „Хора“ от Катерина Хапсали вече в наличност

Одри Тоту е звездата – този петък по FilmBox Extra 30
Кинопреди 23 часа

Одри Тоту е звездата – този петък по FilmBox Extra

Royal Blood разкриха ‘Boilermaker’ 31
Музикапреди 24 часа

Royal Blood разкриха ‘Boilermaker’

Композиторът Петър Дундаков с мащабен музикален проект 32
Музикапреди един ден

Композиторът Петър Дундаков с мащабен музикален проект

"Wasteland" - млади художници представят загадъчни персонажи в галери УниАрт на НБУ 33
Културапреди един ден

“Wasteland” – млади художници представят загадъчни персонажи в галери УниАрт на НБУ

„Най-странните предмети“ по Viasat History - поглед към живота и умовете на нашите предци 34
Събитияпреди един ден

„Най-странните предмети“ по Viasat History – поглед към живота и умовете на нашите предци

Една жена минава през ада, за да спаси децата си в „Когато Луната снизхожда“ от Надя Хашими 35
Културапреди един ден

Една жена минава през ада, за да спаси децата си в „Когато Луната снизхожда“ от Надя Хашими

Тревожни данни за организацията на болничния престой при майките, родили преждевременно 36
Обществопреди един ден

Тревожни данни за организацията на болничния престой при майките, родили преждевременно

СОНИК СТАРТ засади над 200 дръвчета в Седмицата на гората  37
Събитияпреди един ден

СОНИК СТАРТ засади над 200 дръвчета в Седмицата на гората 

TRIGAIDA представя новото мултижанрово съкровище на музикалния пазар – албумът ELATE 38
Музикапреди един ден

TRIGAIDA представя новото мултижанрово съкровище на музикалния пазар – албумът ELATE

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 39
Културапреди 1 седмица

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 40
Културапреди 1 седмица

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Скандал, който свали правителство 41
Кинопреди 1 седмица

Скандал, който свали правителство

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 42
Културапреди 1 седмица

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 43
Lifestyleпреди 1 седмица

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 44
Lifestyleпреди 1 седмица

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова 45
Обществопреди 1 седмица

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

CMTEN разкри "Music Box" 46
Премиерапреди 1 седмица

CMTEN разкри “Music Box”

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров 47
Литературапреди 1 седмица

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ - от 11 април по Bulgaria ON AIR 48
Телевизияпреди 1 седмица

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ – от 11 април по Bulgaria ON AIR

Горещо