Открийте ни и в

Култура

Издателство „Софтпрес“ представя „Жестокият месец“ на Луиз Пени

Avatar

публикувано

на

Издателство „Софтпрес“ представя "Жестокият месец“ на Луиз Пени 141

Канадската авторка на криминални романи Луиз Пени (Издателство „Софтпрес“) вече е добре позната на читателите. Първите две книги от поредицата, поставила начало на писателската ѝ кариера, пренесоха читателите в канадската провинция, сред горите на Квебек в идиличното селце Трите бора, където хората са добронамерени, спокойни и не заключват вратите си. И все пак вече два пъти брилянтния, но изпаднал в немилост инспектор Арман Гамаш пътува до Трите бора, за да разследва жестоки, шокиращи убийства.

В „Жестокият месец“ легендарният инспектор отново поема към Трите бора заедно с екипа си от млади специалисти, за да разплете мистерията. Но сега самият той се бори с призраци от миналото си и с твърде реални врагове от настоящето. И някои от тях може да са в собствения му екип.

Заглавието на романа е заимствано от известната поема на Т.С. Елиът „Пуста земя“, смятана за крайъгълен камък на модерната поезия. Връзката между цитата от поемата и сюжета на романа е видима и с невъоръжено око – април се оказва жесток и безмилостен и преди да отключи вратите към дългоочаквано ново начало, месецът поднася смърт.

Навръх Великден няколко от жителите на Трите бора решават да се съберат в прокълнатото имение на хълма, за да проведат спиритичен сеанс и да очистят старата къща от злото. Но вместо да прогонят духовете от нея, помагат за създаването на още един. Забележителна жена, обичана от всички в околността, умира от страх по време на сеанса. Освен ако не е убита

Луиз Пени започва писателската си кариера късно, но първият ѝ роман „Убийството на художника“ бележи един от най-звездните дебюти в историята на криминалния жанр с единайсет литературни награди. Дванайсет книги по-късно, Пени е единствената в света петкратна носителка на престижната награда „Агата Кристи“ и няма литературно отличие за криминален роман, с което поредицата за разследванията на инспектор Гамаш да не се е окичила.

 

Реклама