Connect with us

Култура

„Издишване“ е най-новото заглавие в репертоара на Театър 199 „Валентин Стойчев“

Avatar

Публикувано

на

IMG 2391 scaled

снимка:Павел Червенков

На 27-и септември (сряда) от 20,00 часа Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи новата си премиера „Издишване“ от ТЕД ЧАНГ с превод от Мартина Троанска. Текстът се поставя за първи път на българска сцена.

Тед Чанг е роден през 1967 г. в Порт Джеферсън, щата Ню Йорк, САЩ, в семейство на имигранти от Китай. От малък е запален по фантастиката и започва да прави опити да пише на 15 години. Завършва Университета „Браун“ в Провидънс, Род Айлънд, с бакалавърска степен по информатика. През 1989 г. посещава курсове по творческо писане на научна фантастика и фентъзи към Творческата работилница Кларион на Мичиганския университет.

След дипломирането си работи в различни компании и правителствени учреждения, след което се премества в Белвю, близо до Сиатъл, където работи като технически писател в софтуерната индустрия към Майкрософт. Паралелно с работата си пише фантастика.

Тед Чанг прави своя дебют през 1990 г. с разказа „Вавилонската кула“, който бива удостоен с наградите „Хюго“ и „Локус“.

Advertisement

През 1998 г. е публикуван разказа му „Историята на твоя живот“, който през 2002 г. става основен в едноименния сборник. През 2016 г. разказът е екранизиран във филма „Първи контакт“ с участието на Ейми Адамс, Джеръми Ренър и Форест Уитакър.

Той не е плодовит писател и има само разкази и новели, но почти всяко негово произведение е номинирано за най-престижните награди в жанра. Работата му на писател се отличава с впечатляващо разглеждане на научни концепции и тяхното въздействие върху човешкото общество, водещо до дълбоки и вълнуващи истории. Носител е на още награди – „Небюла“, „Локус“, „Хюго“, наградата „Джон Кембъл“, наградата „Теодор Стърджън“ и японската награда „Сейун“.

Следващите представления на „Издишване“ са на 6-и и 20-и октомври.