Connect with us

Култура

Изд. Обсидиан представя „Република от светлина“

Avatar

Публикувано

на

Republica Luminosa cover

Този четвъртък, 11 март, под флага на изд. Обсидиан излиза „Република от светлина“ на Андрес Барба – роман с философския заряд на „Повелителят на мухите“ и „Сърцето на мрака“. Романът е носител на престижната награда „Ералде“, преведен е на 17 езика, а авторът му е смятан за новото голямо име на испанската литература.

Във въображаем град край джунглата незнайно откъде се появяват трийсет и две полудиви деца на възраст между девет и тринайсет години. Със своето агресивно поведение те изваждат двестахилядния Сан Кристобал от летаргията на рутинното му съществуване. Малките нашественици нямат ясен лидер, говорят на неразбираем език, стават все по-дръзки и след кърваво стълкновение в един супермаркет изчезват мистериозно. Започват да изчезват обаче и деца от добри семейства в града. Напрежението нараства все повече, за да се стигне до стряскаща развръзка.

Би ли могъл да не е така опустошителен сблъсъкът между цивилизования свят и другия, различен и непознат? Действително ли жестокостта съществува естествено у децата, както твърди авторът, който не вярва в мита за детската невинност? Какво не успяват да дадат възрастните на чуждите и на своите деца? И дали тези „други“ деца не посяват семената на различен ред, на нова цивилизация?

Романът е носител на престижната награда „Ералде“ и е преведен на 17 езика.

Continue Reading
Advertisement