Connect with us

Lifestyle

Гьоте-институт представя „Изкуствен интелект и етика“

Avatar

Публикувано

на

EthicAI img4

Гьоте-институтите в София, Букурещ, Анкара, Атина, Загреб и Сараево стартират интердисциплинарна платформа за обмен по темата „Изкуствен интелект и етика“. Поканата за експерти от България е отворена до 31 март.

EthicAI Labs 

Отворена покана за участие в онлайн програма с уъркшопи и нетуъркинг събития, насочена към учени, изследователи, ИТ специалисти, хуманитаристи и артисти.

Краен срок за кандидатстване: 31 март 2021 г.

От Гугъл и Нетфликс до Фейсбук и Тик-Ток, от търсенето в интернет до онлайн преводачите, социалните мрежи и онлайн маркетинга – изкуственият интелект и алгоритмите са неизменна част от ежедневието ни. Наред с новите възможности за иновация във всички сфери на живота изкуственият интелект поставя и редица етически въпроси.

Advertisement

Именно пресечните точки между изкуствен интелект и етика са в основата на проекта EthicAI на Гьоте-институтите от Югоизточна Европа през 2021 г. В следващите шест месеца те ще предложат разнообразна онлайн програма с уъркшопи, лекции и дискусии, които ще засегнат теми от четирите области:

  • Лингвистика: усвояване и обработване на езика, преводи, езикът като комуникация между човек и ИИ;
  • Проблемни точки: когнитивни процеси, грешки, дискриминация, защита на данни, ИИ като инструмент за справяне с конфликти и етически проблеми или стъпка към утвърждаването им;
  • Креативност: творчество, базирано на алгоритми, авторско право и цензура;
  • Медия: използването на личните данни в политическата поляризация; пропаганда и реклама; бъдещето на deepfake;

В рамките на проекта ще се проведе EthicAI=Labs – лабораторен формат, в който ще бъдат сформирани интердисциплинарни екипи от учени (компютърни науки, физика и др.), изследователи (философия, социология, антропология, културология, лингвистика), артисти и куратори. Във всеки екип ще се дискутират конкретни проблеми и ще се търсят решения. Участниците ще участват в уъркшопи с утвърдени специалисти от региона на Югоизточна Европа и от Германия, ще има още менторски сесии, възможност за продуциране на малки проекти и др. Всеки участник ще получи  стипендия в размер на 700 евро.

Отворената покана към участници от България продължава до 31 март. Трима български участници ще бъдат избрани да се включат в програмата и в мрежа от 18 специалисти и десетки партньори и лектори от България, Румъния, Гърция, Турция, Босна и Херцеговина и Хърватска.

Всички подробности за проекта, програмата и кандидатстването ще откриете тук и тук.

Continue Reading
Advertisement