Открийте ни и в

Lifestyle

Гьоте-институт представя “Изкуствен интелект и етика”

MIKA

публикувано

на

Гьоте-институт представя "Изкуствен интелект и етика" 26

Гьоте-институтите в София, Букурещ, Анкара, Атина, Загреб и Сараево стартират интердисциплинарна платформа за обмен по темата „Изкуствен интелект и етика“. Поканата за експерти от България е отворена до 31 март.

EthicAI Labs 

Отворена покана за участие в онлайн програма с уъркшопи и нетуъркинг събития, насочена към учени, изследователи, ИТ специалисти, хуманитаристи и артисти.

Краен срок за кандидатстване: 31 март 2021 г.

От Гугъл и Нетфликс до Фейсбук и Тик-Ток, от търсенето в интернет до онлайн преводачите, социалните мрежи и онлайн маркетинга – изкуственият интелект и алгоритмите са неизменна част от ежедневието ни. Наред с новите възможности за иновация във всички сфери на живота изкуственият интелект поставя и редица етически въпроси.

Именно пресечните точки между изкуствен интелект и етика са в основата на проекта EthicAI на Гьоте-институтите от Югоизточна Европа през 2021 г. В следващите шест месеца те ще предложат разнообразна онлайн програма с уъркшопи, лекции и дискусии, които ще засегнат теми от четирите области:

  • Лингвистика: усвояване и обработване на езика, преводи, езикът като комуникация между човек и ИИ;
  • Проблемни точки: когнитивни процеси, грешки, дискриминация, защита на данни, ИИ като инструмент за справяне с конфликти и етически проблеми или стъпка към утвърждаването им;
  • Креативност: творчество, базирано на алгоритми, авторско право и цензура;
  • Медия: използването на личните данни в политическата поляризация; пропаганда и реклама; бъдещето на deepfake;

В рамките на проекта ще се проведе EthicAI=Labs – лабораторен формат, в който ще бъдат сформирани интердисциплинарни екипи от учени (компютърни науки, физика и др.), изследователи (философия, социология, антропология, културология, лингвистика), артисти и куратори. Във всеки екип ще се дискутират конкретни проблеми и ще се търсят решения. Участниците ще участват в уъркшопи с утвърдени специалисти от региона на Югоизточна Европа и от Германия, ще има още менторски сесии, възможност за продуциране на малки проекти и др. Всеки участник ще получи  стипендия в размер на 700 евро.

Отворената покана към участници от България продължава до 31 март. Трима български участници ще бъдат избрани да се включат в програмата и в мрежа от 18 специалисти и десетки партньори и лектори от България, Румъния, Гърция, Турция, Босна и Херцеговина и Хърватска.

Всички подробности за проекта, програмата и кандидатстването ще откриете тук и тук.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Lifestyle

FOREO в топ 3 на най-популярните марки за грижа за кожата в света

MIKA

публикувано

на

от

FOREO в топ 3 на най-популярните марки за грижа за кожата в света 27

снимка: ПР

FOREO, шведският иновативен козметичен бранд, е една от трите най-популярни марки за грижа за кожата в света. Това сочи проучване на Lookfantastic (премиум онлайн ритейлър), според което компанията се класира в топ 3 с изумителните 6 851 000 търсения в Google по целия свят. Това е поредно впечатляващо постижение за FOREO, след като тя завърши предизвикателната 2020 г. с над 20 млн. клиенти и стабилен ръст в продажбите.

Проучването на Lookfantastic за електронните търговци на продукти за красота поставя FOREO на трето място в класацията „Най-популярните марки за грижа за кожата“, благодарение на зашеметяващите над 6 млн. глобални търсения в световната търсачка Google. Шведският бранд оставя зад себе си добре познати козметични марки като Eucerin, Pai и Moroccanoil със съответно само 5 618 000, 4 900 000 и 2 682 000 търсения.

„Гордеем се, че сме в топ 3 на най-популярните марки за грижа за кожата в света, като за нас това не е изненада. FOREO е известна със своите иновации и висококачествени трайни продукти. На всеки 10 секунди по света се продава по едно устройство FOREO, защото хората знаят, че нашите уреди са страхотна инвестиция. Това поредно блестящо класиране на FOREO официално стартира „десетилетието на технологиите за красота“ за нас и доказва, че бъдещето на красотата със сигурност е в иновациите и технологиите“, каза Борис Трупчевич, главен изпълнителен директор на FOREO.

Основана от визионера Филип Седич, FOREO променя и прекроява индустрията за красота през последните 8 години. Марката е най-известна със своя водещ продукт LUNA 3, най-мекото, масажиращо устройство за професионално почистване на лицето в света, както и с UFO 2, най-добрия уред за цялостна СПА терапия за лицето у дома, който промени изцяло рутинните грижи за кожата, предлагайки множество функции като затопляне, нанасяне на маски, инфузия, овлажняване, LED светлини, масаж и охлаждане в едно сладко малко устройство.

FOREO продължава своето пътуване, като непрекъснато работи върху нови иновации и наскоро пусна на пазара микротоково устройство за тонизиране на лицето BEAR, демонстрирайки още веднъж, че няма ограничения пред това, което можем да очакваме от бранда в близките години.

В България продуктите на FOREO за грижа за кожата могат да бъдат закупени на www.foreo.com, както и от магазина на Notino в Paradise Center и онлайн на www.notino.bg.

Продължете понататък

Lifestyle

Vivre формулата на успеха: 9 години на 9 пазара с 1.1 млн. потребители

MIKA

публикувано

на

от

Vivre формулата на успеха: 9 години на 9 пазара с 1.1 млн. потребители 28

Успешната бизнес формула: 9 години на 9 пазара с 1.1 млн. уникални потребители и продажби за над 261 млн. евро 

Водещият онлайн търговец на мебели и домашен дизайн за Централна и Източна Европа Vivre отбелязва деветия си рожден ден с общи продажби на стойност над 261 млн. евро при 6.3 млн. обработени пратки. Компанията е успяла да достигне до 1.1 млн. уникални потребители, а до края на годината се очаква броят им да нарасне до 1.4 млн.

Най-много поръчки са направени от Румъния, България, Унгария и Хърватия. Мебелите остават бестселър категория с продажби за над 80 млн. евро. В България компанията празнува осмия си рожден ден с общи продажби за над 45 млн. евро за целия период на дейност.

През първото тримесечие на 2021 г. продажбите на компанията отбелязват увеличение с около 28% в сравнение със същия период на миналата година. Много успешна се оказа програмата Marketplace, която стартира през 2020 г. в Румъния и осигури на офлайн продавачите бърз и лесен достъп до онлайн платформата на компанията. Към този момент платформата включва над 500 активни доставчици.

„Нашият рожден ден идва с големи планове за консолидиране на пазарите. Последната година разкри огромните предимства на електронната търговия, затова трябва да сме в крак с бързите темпове на този пазарен сегмент. Искаме да се превърнем в най-предпочитания търговец на мебели и дизайн за дома в региона. Ръстът на продажбите през първото тримесечие на тази година отговаря на прогнозните ни нива от 30%. Това ни дава увереност, че сме на прав път и инвестициите ни бележат успех“, споделя Моника Кадоган, основател и изпълнителен директор на Vivre.

От 6 до 17 май 2021 г. всички направени поръчки са с безплатна доставка и без такса за обработка. 

Продължете понататък

Горещо