Connect with us

Tехнологии

Изкуствен интелект пристига в София за фестивала „Театър на чудесата“

Avatar

Публикувано

на

Второто издание на европейския мултижанров фестивал ще се проведе в София от 27 до 30 октомври, в Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”. Билетите вече са в продажба!

След успешния си дебют в България през есента на 2021, международният мултижанров фестивал “Театър на чудесата” (Theatre of Wonder) се завръща в София за своето второ издание, което включва нови локации, още по-богато съдържание и именити международни гости!

“Театър на чудесата” 2022, организиран от “Арте Урбана Колектив”, в партньорство с RATIO, е част от европейска мрежа от фестивали посветени на сътрудничеството между хора на изкуството и науката. Фестивалът ще се проведе в София от 27 до 30 октомври, с основна локация Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Билетите за събитието вече са в продажба онлайн на уебсайта Arteurbanacollectif.com.

И тази година “Театър на чудесата” ще представи на софийската публика поредица от изключително актуални за съвременното глобално общество теми, разказани на езика на науката и изкуството – ще се докоснем и тестваме на живо изкуствен интелект, ще дискутираме толкова актуалната понастоящем тема за постмодерната медийно-информационна среда и начините, по които тя ни манипулира, а за най-запалените любители на научния storytelling е предвидено и специално практическо ателие! Това са само част от атрактивните теми, като пълната програма, както и гостите ще станат ясни съвсем скоро!

снимка: Peter Theunissen

Advertisement

Ето и част от акцентите от програмата на “Театър на чудесата” 2022:

На 27.10.2022, 18:30 в зала 2 на “Топлоцентрала” столичани ще могат да гледат Improbotics – импровизирано театрално шоу, изпълнено с технологии и съдържащо научен експеримент на живо, базиран на теста на Тюринг. Действителен чатбот, базиран на изкуствен интелект, участва в шоуто и се опитва да се представи като човек, докато изпраща реплики до един от импровизаторите чрез слушалка. Трудното и забавно предизвикателство пред публиката е да се опита да намери, физически и емоционален смисъл в реплики, генерирани от изкуствения интелект, които може въобще да нямат такъв.

Improbotics е разработена от компютърните учени Пьотр Мировски (Великобритания) и Кори Матюсън (Канада). Те са създатели на чатбот с изкуствен интелект, базиран на модели за това как функционира езикът.  Този софтуер може да създава текст, като предвижда думи въз основа на всички използвани преди това. Чрез фина настройка на тези модели на субтитрите на повече от 100 000 филма, Алекс може не само да генерира думи в изречения, но и да говори в диалози.

На 28.10.2022, пт 19:00, в Зала 1 на “Топлоцентрала”, “Театър на чудесата” ще ни накара да поразмишляваме върху една вечна тема – тази за любовта. Това ще се случи чрез лекционния спектакъл  „So Is This Love?“ на д-р Катриен Шауброк и д-р. Бен Верховен (Белгия). Любовта е дума, натоварена с много значения. Катриен и Бен изследват различни любовни връзки и какво точно означава любовта.

Advertisement

Чрез поредица от монолози, създателите на „So Is This Love?“ ви насърчават да изследвате концепцията за любов, която е подходяща за вас и която може би искате да приемете за ваша. Любовта приема много форми, които са субективни. Осъзнаването на този факт може да бъде както освобождаващо, така и много объркващо.

На 29.10.2022, от 10:00, в Зала 2 на “Топлоцентрала”, българските почитатели на креативния сторителинг ще получат възможност да се включат в изключително интересния уъркшоп “Creative Storytelling and Science Communication: Как да създадем и разкажем хубава и запомняща се история на научна тема” с автори добре познатите на родната публика Димитър Узунов и д-р Владимир Божилов. Театралният режисьор и организатор на “Театър на чудесата” в България, познат и от лятната академия Summer Scriptwriting Base, Димитър Узунов, заедно с популярния астрофизик и комуникатор на науката Владимир Божилов ще дадат на участниците практически инструменти за това как да създадат и разкажат пред публика завладяваща история на научна тема. Участниците ще се запознаят с различни формати за комуникация на науката и с основите на успешното създаване и разказване на истории. Ателието е предназначено за учени и любители на науката, учители и преподаватели, както и към всеки, който би желал да подобри комуникационните си умения.

Това са само част от атрактивните акценти на “Театър на чудесата” 2022! Скоро очаквайте пълната програма, включваща продукции, които пристигат от световни научни изложения, продукции в иновативни формати, които до този момент не са представени в България, както и любопитни подробности за международните участници!

Фестивалът „Театър на чудесата“ се организира в България от Арте Урбана Колектив, в партньорство с RATIO и Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” и с подкрепата на програма “Творческа Европа” и Национален Фонд “Култура”. „Театър на чудесата“ е част от европейския проект CURIOUS.

Билети за фестивала може да откриете на цени: Пълен фестивален пропуск – 79 лв; Единичен билет – 15 лв; Дневен билет (за 29 и 30 октомври) – 29 лв. Билетите могат да бъдат закупени онлайн на адрес: https://www.arteurbanacollectif.com/theatre-of-wonder.html

Advertisement

Както и на касите на “Топлоцентрала”.

Присъединете се и се запознайте с пълната програма на “Театър на чудесата” – София 2022 на: https://www.arteurbanacollectif.com/theatre-of-wonder.html

Continue Reading
Advertisement