Открийте ни и в

Фестивал

Изкуство в нестандартни локации за десетата годишнина на 
Водна кула арт фест

MIKA

публикувано

на

Изкуство в нестандартни локации ще предложи на своите посетители и 10-тото издание на Водна кула арт фест. Добил популярност именно със социализирането на изоставени и занемарени публични пространства /като Водната кула в кв. Лозенец/, фестивалът стартира своето десето юбилейно издание на 16-ти юни, стремейки се да представи в нов контекст, места, характерни с друга обществена функция.

Сграда „Хладилно депо“ на територията на Вагоно-ремонтен цех „Подуяне“, ул. Майчина слава №2, София, ще вдигне завеси в напълно нов облик на 17-ти юни, където за откриването от 19:00 ч. българската артистка Дарена Георгиева ще посреща гости, готови да творят върху влаков вагон; Доминик Бонаржий от Франция ще представи своя движенчески пърформанс „Sui Generis/Единствен по рода си/, използвайки три костюма, скроени от парашут. Сред представените артисти там са и Антония Табакова от България текстилни композиции; Галина Димитрова и Ваня Сулева – видео и инсталация, както и Челси Куун и  Джули Стопър от САЩ с акция „Континуум“ и видео инсталация „Гнездо“ и японката Такако Ямагучи – скулптура.

Проектите на тази локация се осъществява със съдействието на ръководството на Поделение за Товарни превози София, към „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД.

[media-credit id=2 align=”alignleft” width=”640″]Rosena Petkova_Samotna Zemia, samotni hora[/media-credit]

Вагоно–ремонтен цех в Перник – разпределителна, в съдействие с Община Перник, ще посреща гости за еднодневна акция на 21-ви юни от 19 ч.„Добре дошли в Перник, САЩ!“, където Перник ще бъде първото населено място от България, участващо в международна акция по побратимяване на два града в проекта „Градове близнаци“. За „град близнак“ на Перник, България е избран Чарлзтаун, Западна Вирджиния, САЩ, споделяйки общи принципи: и двата града споделят историята на минното дело, което е и причината за индустриалния им подем; празнуват по традиционни фолклорни начини с фестивали, популяризиращи този фолклор /Чарлзтаун с фестивала на традициите на апалачите, а Перник – с фестивала Сурва/; намират се на около 45-60 минути от столичните градове. Сайтът www.pernikusa.org отразява процеса по „побратимяване“, както и специално създадена Facebook страница, където двата града могат да си „общуват“: . Проекът е дело на Ан Вешински, САЩ и Арни Гудмондсон, Исландия, които се запознават на миналогодишното издание на Водна кула арт фест.

Сред представените артисти в депо Перник са и Елена Панайотова, България – акция с масло, Руслан Беров – също от България с холограмен концерт, както и Катя Росел от Франция със своето видео „Ликуване“.

Паркът в психиатрична клиника „Св. Иван Рилски“ – Курило на 19-ти юни ще бъде нетипичното пространство, където изкуството ще се стреми да съдейства за връзката пациент-лекуващ чрез ателиета от България на Братан Братанов по мотода буто-фу, арт терапия от Евгения Ботева. Ленд арт инсталации от Теодор Нанев, видео прожекции от Мая Йоцова, фото-стена – „Агенция Швимер“, Германия/България, „Пикник в бяло“ от Катя Стойчева и музикално изпълнение на чело от Надя Лаурейро съпътстват еднодневната програма там.

[media-credit id=2 align=”alignleft” width=”640″]Harumi Shimazu_1_photo by Tsenimir Chapanov[/media-credit]

Интересна градска намеса ще направи артистът от Япония Йорико Номюр, която ще осъществява културен обмен чрез своята „Будка за обмен на приятелства“. От 16-ти до 18-ти юни тя ще бъде сред гостите на Фабрика 126, а от 20-ти до 25-ти, следобедно време, хората ще могат да я срещнат на столичния бул. „Витоша“, както и в градинката пред Народен Театър „Иван Вазов“.

Сред останалите локации в програмата на десетгодишното издание на фестивала е Фабрика 126, бул. Мария Луиза №126, която ще посреща гости и официални лица на откриването на 16-ти юни от 18:30 ч. Сред представените там артисти там са Йоаким Стампе и Чуйя Чия от Швеция, с над 100 пърформанса на тема екология в биографията си; Мартин Матю от САЩ със своето интерактивно типи; пърформанс-изненада за десетия юбилей от артистичното дуо от Норвегия „The Heartists“, лечебен пърформанс с български розови листа от Джини Сайкс, САЩ; както и пространствени инсталации от Харуми Шимазу и Кийоко Фуживара, Япония; музикална импровизация също от Япония на Йошимото Юмико и видео-инсталация от Бразилия на Фабио Луиз Аморал. След официалната част, на която всеки е поканен, следва и богата музикална програма с българските музикални формации Bedlam club, Rosenquarzexpress, < CHEAPTRiX > и диджеи от Artmospheric crew. Вход свободен.

В SOHO, ул. Искър №4, на 18-ти юни фестивалът посреща гости с видео пърформансът „Сладък мед“ от Летисия Муньоз, Испания, представя още Радина Стоименова от България, канадецът Стенли Феврие от Канада с акцията „Картофът и Пола“, както и показва изложба на плакати от културни мероприятия от Агниежка Зиемишевска и Мартин Крамек, Полша.

Изложба „Анатомия на вълната“ от Сузана Лопес Фернандез от Испания можем да видим от 22-ри юни в Институт Сервантес. И още дискусия на теми артистични резиденции и изложба в „Център за култура и дебат Червената къща“ на 20-ти юни, изложба на български артисти в галерия „A-cube“ от 20-ти юни, прожекции на арт филми в Дом на киното на 22-ри юни, базар на арт продукти във Фабрика 126 до 18-ти юни, награда за дебют, парти програма, работилници за деца, както и архивна изложба “10 години Водна кула арт фест“ в галерия „Нюанс“ от 23-ти юни.

Водна кула арт фест 2016 се осъществява с подкрепата на Столична община като част от Календара на културните мероприятия на Столична община за 2016 г., Община Перник, Министерство на културата, Посолствата Америка, Австрия, Швеция в България, Културния институт на Полша в България, Институт Сервантес, Гьоте-институт България, Наградата Гауденц Б. Руф, Поделение за Товарни превози София, към „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД, Опел България, книжарници Orange, Nakanojo Biennale – Япония, Nomura – Япония и др.

[media-credit id=2 align=”alignleft” width=”640″]Cathrine Constanse_Fru Felgen[/media-credit]

Водната кула арт фест е международен фестивал за съвременно изкуство, реализиран в България от 2006 г. насам от група артисти обединени в Сдружение „ИМЕ“. Стартирал като инициатива за облагородяване на водната кула в квартал Лозенец, довела до смяна на статуса й до културен център, фестивалът днес използва единствено символа на водната кула в името си. Постепенно събитието се разраства до значима артистична платформа за обмен на местни и международни артисти, работещи с широка гама от интердисциплинарни форми на съвременното изкуство. В десетгодишната си история събитието е облагородило, привлякло интереса на гражданите и оживило над 15 публични пространства в София, Перник, Видин, Димитровград, с което е предизвикало и вдъхновило множество последвали творчески инициативи в тях. Водната кула арт фест има за цел да покаже през средствата на съвременното визуално изкуство необходимостта и ползата от социализирането на изоставените публични пространства, носители на историческия контекст на града и културната идентичност на жителите му.

Фестивалът е част от Културния календар на Столична община за 2016 г., Културния календар на Министерство на културата, а за 2015/2016 г. е носител на „EFFE Label” – специалното отличие на Европейската фестивална асоциация за фестивали с принос към местните общности.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Музика

Пет държави избраха България, за да презапишат изпълненията си за Евровизия 2021

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Артистите на Малта, Кипър, Гърция, Молдова и България заснеха в София важни видео изпълнения, които гарантират провеждането на конкурса

Националните телевизии на Малта, Гърция, Кипър и Молдова избраха България, за да запишат “Live-On-Tape” изпълнения на своите артисти за Евровизия 2021. Тези представяния на песните ще гарантират провеждането на конкурса, дори и при невъзможност на някой от артистите да пътува до Ротердам. В продължение на три дни столицата ни се превърна в музикален център на Европа и прие делегациите на участващите държави в надпреварата.

Артистите от България, Малта, Гърция, Кипър и Молдова записаха своите изпълнения при изключително строг контрол от страна на Европейския съюз за радио и телевизия. Снимките на 5-те държави у нас превърнаха България в най-популярната дестинация за заснемана на ключовите за Евровизия 2021 “Live-On-Tape” изпълнения. Те бяха реализирани в едно от най-модерните студиа на Балканите – Ten Dots в София.

Геновева Христова, продуцент на българското участие на Евровизия 2021 от страна на Ligna Group, сподели: “Евровизия е най-мащабният музикален проект в света, който обединява всяка година над 40 държави. Това е уникална възможност за всички в креативния сектор в Европа. Горда съм, че едни от фаворитите в надпреварата тази година се довериха на нашите телевизионни и кино професионалисти, които заснеха техните резервни изпълнения за Евровизия 2021. За пореден път доказваме, че България има потенциал да се превърне в център на креативния сектор в Европа. Благодарна съм на нашите партньори от Ten Dots Virtual Production Studio и невероятния екип на Марвин Дитман за съвместната работа, защото без тях това нямаше да бъде възможно.“

Българският представител на Евровизия 2021 беше домакин на Дестини от Малта, Стефания от Гърция, Наталия от Молдова и Елена от Кипър, които успяха да видят едни от най-красивите места на София.

Виктория разказа за срещата с останалите участници на Евровизия: “Много се радвам, че имах възможност да се срещна с всички, макар и за кратко. Заедно с Дестини от Малта, Стефания от Гърция и Наталия от Молдова получихме втори шанс да участваме на Евровизия, след отмяната на конкурса през 2020 година. Специален гост ни беше и талантливата Елена, която ще представи Кипър. Радвам се, че след дълго чакане успяхме най-накрая да се срещнем на живо. Смятам, че всяка една от нас израсна и тази година е още по-готова да се качи на сцената в Ротердам. Силно се надявам след Евровизия 2021 всички да се върнат отново в България.”

Българското участие в песенния конкурс Евровизия се реализира като публично-частно партньорство между БНТ и Ligna Group, с подкрепата на българската финтех компания iCard – генерален спонсор на Евровизия България и с подкрепата на Министерство на туризма на Република България.

Евровизия 2021 ще се проведе в Ротердам на 18-и, 20-и и 22-ри май. Зрителите в България могат да гледат шоуто пряко по БНТ 1 от 22:00 часа.

Продължете понататък

Събития

Метеор гостува в Пловдив с Ex corpore

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР
Метеор гостува в Пловдив с Ex corpore – интензивна програма, изпълнена със събития, посветени на театъра, танца, сянката, тялото и бунта. Проектът е част от продължаващата програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. В периода 14-19 март, в Първо студио на БНР Пловдив ще се състоят актьорски уъркшоп на Леонид Йовчев (14 и 15 март), презентация на дигитални апарати за сценична употреба на Стефан Дончев (16 март), лекция „Изкуството и неговата сянка: Танцът на мрака и революцията на тялото“ на Боян Манчев (17 март) и два спектакъла с режисьор Ани Васева: “Ex corpore” (18 март) и “Хиджиката, самураят от Севера” (19 март).

С Ex corpore – Пловдив Метеор възобновява събитията си на живо. Следващият спектакъл на живо Метеор през месец март е „Тотална щета“, в ДНК, на 31 март от 19:30.

Програма ЕX CORPORE – ПЛОВДИВ

Всички събития ще се състоят в Първо студио на БНР Пловдив.

Заявки за участие в уъркшопа се приемат до 6 март на metheorg@yahoo.com, резултатите се обявяват на 8 март.

Всички събития са с вход свободен и предварителна регистрация на metheorg@yahoo.com .

NB! Местата са ограничени. За да сте сигурни, че ще можете да посетите избраното от вас събитие/събития, не забравяйте да се регистрирате предварително. 

Събитията ще се проведат при спазване на всички задължителни противоепидемични мерки (носене на маски, спазване на дистанция, дезинфекция).

14 март (неделя)

14:00 – 19:00 – Уъркшоп Леонид Йовчев: „Актьорска работа с текст за театър“част 1

В двудневния уъркшоп Леонид Йовчев ще работи с малка група върху избран откъс от драматургичен текст. Ще се работи с анализ на текст, взимане на решения, гъвкавост, реактивност, ритъм и т.н. Уъркшопът е подходящ за млади актьори и актьори, които желаят да натрупат допълнителен опит.

За записване моля изпратете до 6 март ваша кратка биография и кратка мотивация за участие на следния електронен адрес: metheorg@yahoo.com. И двата текста могат са в напълно свободен формат; функцията им е да дадат информация за Вашия досегашен опит и какви са очакванията Ви към уъркшопа. Приемат се заявки за участие само при потвърдено присъствие  в двата работни дни (неделя от 14:00 до 19:00 и понеделник от 18:00 до 21:00). Ще се работи с фрагмент от драматургичен текст, който ще бъде предварително изпратен на участниците, за да го научат наизуст.

Местата са ограничени!

15 март (понеделник)

18:00 – 21:00 – Уъркшоп Леонид Йовчев: „Актьорска работа с текст за театър“част 2

16 март (втортник)

18:00 –  Презентация на Стефан Дончев: „Дигитални апарати за сценична употреба“

Стефан Дончев е художник и изобретател. За представленията на „Метеор“ той създава (измисля, проектира и изработва) многофункционални, интерактивни дигитални апарати. Това са машини, които реагират на допир, на движение, със звук, с образ, деформират записвания и излъчван в реално време образ на актьорите върху самите тях и т.н. По време на презентацията ще бъдат показани неговите апарати, ще бъде демонстрирано как функционират и Стефан Дончев ще разкаже за процеса и начина на изработването им.

17 март (сряда)

18:00 – Лекция на Боян Манчев:

„Изкуството и неговата сянка: Танцът на мрака и революцията на тялото“

Може ли изкуството да бъде не просто революционно, а революция само по себе си? Какво е революция на тялото? Може ли революцията да преобразува не само света, но и самия субект? Тези привидно фантастични въпроси ще бъдат разгледани през призмата на радикалния художествен проект на създателя на буто, тъмния танц, Тацуми Хиджиката, чиято кулминация през 1968 г. представлява директно действие в сърцевината на Реалното. Лекцията-интервенция ще представи непревеждани текстове на Тацуми Хиджиката и фантастична философска интерпретация на връзката между легендарния спектакъл “Тацуми Хиджиката и японския народ” и структурата на Реалното.

Дискутант – Ани Васева

19:30 – Представяне на новата книга на Боян Манчев „Свобода въпреки всичко“, както и на поредицата негови книги, появили се в последната година на български, японски, френски и английски език.

18 март (четвъртък)

19:00 –  Представление Ex corpore

Режисьор: Ани Васева

Теория: Боян Манчев

Дигитални апарати: Стефан Дончев

Музика: Кристоф Печанац/Klimperei

С участието на: Леонид Йовчев, Грета Гичева, Катрин Методиева

Аудиовизуален спектакъл, посветен на времето, на тялото, на сянката. На промяната, на специфичното качество на телата да бъдат едновременно твърди и меки, да се променят и устояват.

19 март (петък

19:00 – Представление „Хиджиката, самураят от Севера“

Режисьор: Ани Васева

Теория: Боян Манчев

Дигитални апарати: Стефан Дончев

С участието на: Леонид Йовчев

„Хиджиката, самураят от Севера“ е следващата фаза от развитието на спектакъла „Хиджиката и неговият двойник“, представен в рамките на програмата на Пловдив 2019. Това беше спектакъл, посветен на Тацуми Хиджиката, легендарният създател на буто – авангардната японска танцова форма, преобърнала историята на съвременните сценични изкуства. Тази нова версия на представлението се фокусира върху паралелите между биографията и фантастичните сюжети в творчеството на Хиджиката, както и върху странните връзки между фигурите на хореографа Хиджиката Тацуми, самурая Хиджиката Тошизо от 19 век, писателя Юкио Мишима, римския император Хелиогабал и не на последно място – самурая от българския Север Леонид Йовчев.

Проектът е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е осъществен с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична Община и Министерство на културата.

Дейността на Метеор през 2021 г. се осъществява с помощта на Национален фонд „Култура“.

Гостуването на спектакъла „Хиджиката, самураят от Севера“ в Пловдив е подкрепено от Министерство на културата.

Продължете понататък
Кинопреди 4 седмици

„Процесът срещу Кристин Кийлър“ по Epic Drama

Културапреди 6 дни

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Lifestyleпреди 6 дни

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Lifestyleпреди 6 дни

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

Tехнологиипреди 3 седмици

А1 пуска в продажба бюджетния и много издръжлив Xiaomi Redmi 9T

Tехнологиипреди 3 седмици

Google Street View отново по българските пътища

Културапреди 6 дни

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

Културапреди 6 дни

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Телевизияпреди 6 дни

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ – от 11 април по Bulgaria ON AIR

Кинопреди 6 дни

Скандал, който свали правителство

Горещо