Открийте ни и в

Фестивал

Изкуство в нестандартни локации за десетата годишнина на 
Водна кула арт фест

MIKA

публикувано

на

Изкуство в нестандартни локации ще предложи на своите посетители и 10-тото издание на Водна кула арт фест. Добил популярност именно със социализирането на изоставени и занемарени публични пространства /като Водната кула в кв. Лозенец/, фестивалът стартира своето десето юбилейно издание на 16-ти юни, стремейки се да представи в нов контекст, места, характерни с друга обществена функция.

Сграда „Хладилно депо“ на територията на Вагоно-ремонтен цех „Подуяне“, ул. Майчина слава №2, София, ще вдигне завеси в напълно нов облик на 17-ти юни, където за откриването от 19:00 ч. българската артистка Дарена Георгиева ще посреща гости, готови да творят върху влаков вагон; Доминик Бонаржий от Франция ще представи своя движенчески пърформанс „Sui Generis/Единствен по рода си/, използвайки три костюма, скроени от парашут. Сред представените артисти там са и Антония Табакова от България текстилни композиции; Галина Димитрова и Ваня Сулева – видео и инсталация, както и Челси Куун и  Джули Стопър от САЩ с акция „Континуум“ и видео инсталация „Гнездо“ и японката Такако Ямагучи – скулптура.

Проектите на тази локация се осъществява със съдействието на ръководството на Поделение за Товарни превози София, към „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД.

[media-credit id=2 align=”alignleft” width=”640″]Rosena Petkova_Samotna Zemia, samotni hora[/media-credit]

Вагоно–ремонтен цех в Перник – разпределителна, в съдействие с Община Перник, ще посреща гости за еднодневна акция на 21-ви юни от 19 ч.„Добре дошли в Перник, САЩ!“, където Перник ще бъде първото населено място от България, участващо в международна акция по побратимяване на два града в проекта „Градове близнаци“. За „град близнак“ на Перник, България е избран Чарлзтаун, Западна Вирджиния, САЩ, споделяйки общи принципи: и двата града споделят историята на минното дело, което е и причината за индустриалния им подем; празнуват по традиционни фолклорни начини с фестивали, популяризиращи този фолклор /Чарлзтаун с фестивала на традициите на апалачите, а Перник – с фестивала Сурва/; намират се на около 45-60 минути от столичните градове. Сайтът www.pernikusa.org отразява процеса по „побратимяване“, както и специално създадена Facebook страница, където двата града могат да си „общуват“: . Проекът е дело на Ан Вешински, САЩ и Арни Гудмондсон, Исландия, които се запознават на миналогодишното издание на Водна кула арт фест.

Сред представените артисти в депо Перник са и Елена Панайотова, България – акция с масло, Руслан Беров – също от България с холограмен концерт, както и Катя Росел от Франция със своето видео „Ликуване“.

Паркът в психиатрична клиника „Св. Иван Рилски“ – Курило на 19-ти юни ще бъде нетипичното пространство, където изкуството ще се стреми да съдейства за връзката пациент-лекуващ чрез ателиета от България на Братан Братанов по мотода буто-фу, арт терапия от Евгения Ботева. Ленд арт инсталации от Теодор Нанев, видео прожекции от Мая Йоцова, фото-стена – „Агенция Швимер“, Германия/България, „Пикник в бяло“ от Катя Стойчева и музикално изпълнение на чело от Надя Лаурейро съпътстват еднодневната програма там.

[media-credit id=2 align=”alignleft” width=”640″]Harumi Shimazu_1_photo by Tsenimir Chapanov[/media-credit]

Интересна градска намеса ще направи артистът от Япония Йорико Номюр, която ще осъществява културен обмен чрез своята „Будка за обмен на приятелства“. От 16-ти до 18-ти юни тя ще бъде сред гостите на Фабрика 126, а от 20-ти до 25-ти, следобедно време, хората ще могат да я срещнат на столичния бул. „Витоша“, както и в градинката пред Народен Театър „Иван Вазов“.

Сред останалите локации в програмата на десетгодишното издание на фестивала е Фабрика 126, бул. Мария Луиза №126, която ще посреща гости и официални лица на откриването на 16-ти юни от 18:30 ч. Сред представените там артисти там са Йоаким Стампе и Чуйя Чия от Швеция, с над 100 пърформанса на тема екология в биографията си; Мартин Матю от САЩ със своето интерактивно типи; пърформанс-изненада за десетия юбилей от артистичното дуо от Норвегия „The Heartists“, лечебен пърформанс с български розови листа от Джини Сайкс, САЩ; както и пространствени инсталации от Харуми Шимазу и Кийоко Фуживара, Япония; музикална импровизация също от Япония на Йошимото Юмико и видео-инсталация от Бразилия на Фабио Луиз Аморал. След официалната част, на която всеки е поканен, следва и богата музикална програма с българските музикални формации Bedlam club, Rosenquarzexpress, < CHEAPTRiX > и диджеи от Artmospheric crew. Вход свободен.

В SOHO, ул. Искър №4, на 18-ти юни фестивалът посреща гости с видео пърформансът „Сладък мед“ от Летисия Муньоз, Испания, представя още Радина Стоименова от България, канадецът Стенли Феврие от Канада с акцията „Картофът и Пола“, както и показва изложба на плакати от културни мероприятия от Агниежка Зиемишевска и Мартин Крамек, Полша.

Изложба „Анатомия на вълната“ от Сузана Лопес Фернандез от Испания можем да видим от 22-ри юни в Институт Сервантес. И още дискусия на теми артистични резиденции и изложба в „Център за култура и дебат Червената къща“ на 20-ти юни, изложба на български артисти в галерия „A-cube“ от 20-ти юни, прожекции на арт филми в Дом на киното на 22-ри юни, базар на арт продукти във Фабрика 126 до 18-ти юни, награда за дебют, парти програма, работилници за деца, както и архивна изложба “10 години Водна кула арт фест“ в галерия „Нюанс“ от 23-ти юни.

Водна кула арт фест 2016 се осъществява с подкрепата на Столична община като част от Календара на културните мероприятия на Столична община за 2016 г., Община Перник, Министерство на културата, Посолствата Америка, Австрия, Швеция в България, Културния институт на Полша в България, Институт Сервантес, Гьоте-институт България, Наградата Гауденц Б. Руф, Поделение за Товарни превози София, към „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД, Опел България, книжарници Orange, Nakanojo Biennale – Япония, Nomura – Япония и др.

[media-credit id=2 align=”alignleft” width=”640″]Cathrine Constanse_Fru Felgen[/media-credit]

Водната кула арт фест е международен фестивал за съвременно изкуство, реализиран в България от 2006 г. насам от група артисти обединени в Сдружение „ИМЕ“. Стартирал като инициатива за облагородяване на водната кула в квартал Лозенец, довела до смяна на статуса й до културен център, фестивалът днес използва единствено символа на водната кула в името си. Постепенно събитието се разраства до значима артистична платформа за обмен на местни и международни артисти, работещи с широка гама от интердисциплинарни форми на съвременното изкуство. В десетгодишната си история събитието е облагородило, привлякло интереса на гражданите и оживило над 15 публични пространства в София, Перник, Видин, Димитровград, с което е предизвикало и вдъхновило множество последвали творчески инициативи в тях. Водната кула арт фест има за цел да покаже през средствата на съвременното визуално изкуство необходимостта и ползата от социализирането на изоставените публични пространства, носители на историческия контекст на града и културната идентичност на жителите му.

Фестивалът е част от Културния календар на Столична община за 2016 г., Културния календар на Министерство на културата, а за 2015/2016 г. е носител на „EFFE Label” – специалното отличие на Европейската фестивална асоциация за фестивали с принос към местните общности.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Общество

Димитрис Папайоану открива13-ото издание на международния фестивал за съвременен танц 

MIKA

публикувано

на

от

снимка: Transverse Orientation / Julian Mommert 

След дълга пауза заради пандемията, тази пролет ONE DANCE WEEK се завръща в Пловдив с програма, която включва спектакли на големи имена от съвременната танцова сцена, както и ФОКУС ГЪРЦИЯ. Между 13 май и 6 юни на сцената на Дом на културата “Борис Христов” с новите си спектакли гостуват безапелационната световна звезда Димитрис Папайоану, компанията на известния френски мултидисциплинарен артист Оливие Дюбоа, новата икона на италианската танцова сцена Силвия Грибауди, а като част от ФОКУС ГЪРЦИЯ ще видим едни от най-интересните представители на новото поколение гръцки хореографи – ученикът на Папайоану – Христос Пападопулос, Катерина Андреу и Александрос Вардаксоглу / Дафин Антониаду.

Продажбата на билети ще бъде възобновена на 15 март 2021 в мрежата на EpayGo и на касите на Easypay в цялата страна.

Ето и подробностите за всички спектакли в програмата на ОNE DANCE WEEK 2021:

НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ / TRANSVERSE ORIENTATION ДИМИТРИС ПАПАЙОАНУ (ФОКУС ГЪРЦИЯ) 

13,14,15 и 16 май 2021 – Дом на културата “Борис Христов” 

Основен акцент в програмата на ONE DANCE WEEK 20/2021 e гостуването на гръцкия хореограф Димитрис Папайоану, който ще представи най-новата си творба НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ / TRANSVERSE ORIENTATION в рамките на 4 поредни дни – 13, 14, 15 и 16 май 2021.

Димитрис Папайоану е един от ветераните на гръцкия театрален авангард и един от най-знаковите и актуални световни хореографи. Безапелационно най-успешният артист в цялата история на съвременната сцена на Балканите, Папайоану е автор на десетки спектакли и носител на редица отличия. ONE DANCE WEEK има честта да постави името на България в престижния списък на копродуцентите на новия му мащабен проект. Сред тях са театъра на фондация ONASSIS в Атина, легендарните Sadler’s Wells Theatre в Лондон, Théâtre de la Ville в Париж, биеналето за танц в Лион, театърът в Неапол, Grec Festival в Барселона, Théâtre du Châtelet в Париж, Torinodanza, Tanec Praha и други.

ИТМАРАГ / ITMAHRAG 

Compagnie Olivier Dubois (Франция) 

21 май 2021 – Дом на културата “Борис Христов” 

Друг голям акцент в програмата на фестивала е гостуването на новата мултидисциплинарна продукция на един от най-знаковите съвременни френски хореографи – Оливие Дюбоа. Новият спектакъл на Дюбоа носи името ИТМАРАГ и ще бъде представен на 21 май, в Дом на културата “Борис Христов”. Българската публика – първа след френската, ще види новото произведение на Дюбоа. ИТМАРАГ ще бъде показан в Пловдив непосредствено след световната му премиера във Франция и преди представянето му на сцените на едни от най-влиятелните фестивали в Европа.

В новото си сценично произведение френският хореограф пресъздава на сцената образа на днешния Египет и ни кани да се потопим в душата на Mahraganat – музикален жанр,

създаден от младежи в Кайро по време на египетската революция през 2011. Днес Mahraganat е тялото и гласът на цяло едно поколение, което говори за живота, ежедневието и бъдещето. С помощта на петима египетски танцьори и трима музиканти Дюбоа пренася този жанр от улицата на сцената.

ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН / ZEPPELIN BEND 

Катерина Андреу (ФОКУС ГЪРЦИЯ) 

28 май – Дом на културата “Борис Христов” 

Музикант, танцьор и хореограф, Катерина Андреу е един от най-ярките гласове на съвременната гръцка танцова сцена. На 28 май тя ще представи спектакъла си ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН – дует, който свързва в едно цяло танц, движение и звук.

В свят, в който състоянията “здраво стъпил на земята“ и “високо в облаците” често са приемани като методи за оцеляване, Андреу търси скритите истини за свободата и реалността, докато се фокусира върху силата на тялото, енергията и движението.

Спектакълът носи името на симетричния възел цепелин, използван за свързването на два края, а Катерина Андреу споделя, че тълкуването му може да бъде както метафорично – като духовно свързване, така и буквално – като възел.

ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ / VANISHING POINT 

Александрос Вардаксоглу & Дафин Антониаду (ФОКУС ГЪРЦИЯ) 29 май 2021 – Дом на културата “Борис Христов” 

ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ е пътешествие в свят, който съществува на границата между въображаемото и мрачната реалност. Спектакълът е първата хореографска колаборация между Дафин Антониаду и Александрос Вардаксоглу, в която двамата артисти ясно демонстрират, че това сценично партньорство не трябва да се приема чрез конвенционалните представи за дует. Младите гръцки хореографи търсят вдъхновение както във визуалното, така и от киното и съумяват да включат ясни препратки в цялостната атмосфера и звуков пейзаж на спектакъла.

LARSEN C 

Христос Пападопулос (ФОКУС ГЪРЦИЯ) 

5 юни 2021 – Дом на културата “Борис Христов”

Христос Пападопулос е една от най-ярките нови звезди на съвременната европейска танцова сцена и един от най-силните гласове на новото поколение гръцки хореографи. На 5 юни, като част от ФОКУС ГЪРЦИЯ на ОNE DANCE WEEK 20/2021, Пападопулос ще представи най-новата си сценична творба – LARSEN C. 

На пръв поглед, LARSEN C е измамно семпла творба, съсредоточена върху упоритото изследване на ритмичните нюанси на движението. Човешкото тяло се превръща в метафора на абстрактни понятия като „време“ и „живот“ или в природни явления като потока на водата, ерозията на земята или избледняването на светлината при залез слънце. Хореографските идеи на Пападопулос произтичат от феноменологична перспектива, която поставя тялото в основата на всяко изследване. Неговият подход често изисква постоянството на погледа и преосмислянето на начина, по който възприемаме танца и света около себе си.

ГРАЦИИ / GRACES 

Силвия Грибауди (Италия) 

6 юни 2020 – Дом на културата “Борис Христов” 

Фестивалната програма завършва със спектакъла ГРАЦИИ на звездата на италианската танцова сцена Силвия Грибауди. ГРАЦИИ ще бъде представен на 6 юни 2021 в Дом на културата “Борис Христов” от 19:30 ч.

Можем ли да дефинираме красотата? Как се измерва тя? Какво всъщност представлява тя? Реакция към вековните стереотипи за красотата и днешните предразсъдъци, ГРАЦИИ цели да открои уникалността на всеки от нас, доказвайки, че съвършенството е навсякъде. С щедър хумор и радикална съпричастност Силвия Грибауди издига представите за човешките несъвършенства в танцова форма на изкуство. ГРАЦИИ, носител на наградата на Danza&Danza за най-добър италиански спектакъл, ни предизвиква да се посмеем, да се погледнем, да се приемем и да се обикнем такива, каквито сме.

ONE DANCE WEEK 2021 се реализира с подкрепата на Министерството на културата на Република България и е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Представянето на спектаклите TRANSVERSE ORIENTATION, LARSEN C, ZEPPELIN BEND и VANISHING POINT в рамките на ONE DANCE WEEK 2021, както и специалният ФОКУС ГЪРЦИЯ, се реализират с подкрепата на ONASSIS STEGI, Атина.

снимка: Giovanni-Chiarot

ONE DANCE WEEK благодари за подкрепата и на Френски Институт в България.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация “ЕДНО за Култура и Изкуства”. Той е един от най-престижните форуми за съвременни изпълнителски изкуства в Централна и Източна Европа и единственият фестивал от всички 12 балкански държави, поканен за учредител на най-голямата паневропейска мрежа на танцовите фестивали – BIG PULSE DANCE ALLIANCE.

E WEEK СЕ ЗАВРЪЩА В ПЛОВДИВ ПРЕЗ МАЙ 2021 

Продължете понататък

Gaming

Plovdiv Game Jam 2021 приветства участниците си в петдневна онлайн епопея

MIKA

публикувано

на

от

Към всички художници, програмисти или просто почитатели на физическите и дигиталните игри: Plovdiv Game Jam 2021 ви очаква с нетърпение!

Осмото поредно издание на Plovdiv Game Jam ще даде поле за изява на всички любители на игрите, които желаят да създадат свой прототип на игра. Част е от Global Game Jam – тридневно международно събитие, в което участниците, организирани по екипи, трябва да създадат начална работеща версия по определена тема. Поради създалата се извънредна обстановка, Plovdiv Game Jam 2021 ще наруши традицията да бъде тридневно събитие и ще продължи цели пет дни – от 27 до 31 януари. За разлика от предходните издания, събитието ще протече изцяло онлайн, в Discord.

Но това, че събитието ще бъде онлайн, не означава, че не ви очакват интересни моменти. В петък и събота лектори, занимаващи се професионално с разработката на игри, ще споделят опита си с участниците по теми, включващи: concept art, character design, sound engineering, VR, board game design/prototyping и други. Ще имате и възможността да контактувате директно с представители на нашия спонсор – Programista, чието съдействие беше ключово в организирането на това издание на Plovdiv Game Jam. За повече актуална информация, следете сайта на събитието – https://plovdivgamejam.org/.

Всички, които желаят да бъдат участници, могат да запазят своя безплатен билет през платформата на Evedo – https://tickets.evedo.co/events/conferences/plovdiv-game-jam-2021/343/. А всички, които желаят да бъдат свидетели на магията на събитието, приветстваме в своя стрийм в twitch (https://www.twitch.tv/plovdivgamejam), както и в предаването на живо на страницата на Забелязано в Пловдив. Не пропускайте представянето на разработките на игрите в последния ден от събитието! Победителите ги очакват изненади, благодарение на PIC.bg 🙂

Въоръжете се с търпение, материали и софтуер, защото ще бъдете част от онлайн епопеята на Plovdiv Game Jam 2021.

Продължете понататък

Горещо