Connect with us

Култура

Излезе бестселър на New York Times от единствената седемкратна носителка на наградата „Агата Кристи“!

Avatar

Публикувано

на

Gamash 12 page 001 1

Роман, изтъкан от загадъчност и забравени тайни, но вплел нишките на приятелството, подкрепата и дарбата на човек да проявява емпатия

„Час за разплата“ е дванадесетата среща на читателя с брилянтния инспектор Гамаш, многократно доказал своята находчивост, прозорливост и безпогрешен нюх. Този път обаче го виждаме в ново амлоа – като командир на Академията на Sûreté. Длъжност, която обединява желанието на Гамаш да налага законите на справедливостта и доброто с таланта му да насочва хората към светлината и в най-мрачните им часове. Но промяната дава на Гамаш и нова цел – подарява му възможността не просто да реагира на настоящето, а реално да създава бъдещето.

Обратно в Трите бора срещаме добре познати лица, този път струпани около любопитна находка. В бистрото на селцето е открита стара карта, която дълги години е стояла зазидана в стените. Захабена и леко окъсана, на нея ясно личат изящни и детайлни илюстрации, а всички пътища водят към центъра, където са нарисувани три бора. Макар на вид картата да изглежда безполезна, тя е натоварена с дълбока символика и закодирани послания, а тайните, които крие, я правят не просто специална, но и ключова за историята на селцето.

Въпреки границите, които Гамаш поставя между тези два свята – идилията на Трите бора и предизвикателствата на неговата професия, те отново се сблъскват. Поводът е разследването на мистериозно престъпление – един от преподавателите в Академията е открит мъртъв, а до него е намерено копие на същата старинна карта, която стои в рамка в дома на инспектора.

Разследването бързо се обръща срещу самия командир и мистериозните му взаимоотношения с първокурсничката Амелия Шоке, за да отведе полицаите отново до Трите бора – или по-точно до стъклопис от Първата световна война, който пази собствените си зловещи тайни. За Амелия Шоке и Арман Гамаш най-накрая е настъпил час за разплата.

Advertisement

Луиз Пени е единствената в света седемкратна носителка на литературния приз „Агата Кристи“. Романите й са преведени на повече от трийсет езика и са издадени в многохилядни тиражи. „Час за разплата“ е нейният дванадесети роман от поредицата за инспектор Гамаш. Книгата се издава в България от изд. СофтПрес.

Continue Reading
Advertisement