Открийте ни и в

Култура

Излезе бестселър на New York Times от единствената седемкратна носителка на наградата „Агата Кристи“!

Avatar

публикувано

на

Излезе бестселър на New York Times от единствената седемкратна носителка на наградата „Агата Кристи“! 141

Роман, изтъкан от загадъчност и забравени тайни, но вплел нишките на приятелството, подкрепата и дарбата на човек да проявява емпатия

„Час за разплата“ е дванадесетата среща на читателя с брилянтния инспектор Гамаш, многократно доказал своята находчивост, прозорливост и безпогрешен нюх. Този път обаче го виждаме в ново амлоа – като командир на Академията на Sûreté. Длъжност, която обединява желанието на Гамаш да налага законите на справедливостта и доброто с таланта му да насочва хората към светлината и в най-мрачните им часове. Но промяната дава на Гамаш и нова цел – подарява му възможността не просто да реагира на настоящето, а реално да създава бъдещето.

Обратно в Трите бора срещаме добре познати лица, този път струпани около любопитна находка. В бистрото на селцето е открита стара карта, която дълги години е стояла зазидана в стените. Захабена и леко окъсана, на нея ясно личат изящни и детайлни илюстрации, а всички пътища водят към центъра, където са нарисувани три бора. Макар на вид картата да изглежда безполезна, тя е натоварена с дълбока символика и закодирани послания, а тайните, които крие, я правят не просто специална, но и ключова за историята на селцето.

Въпреки границите, които Гамаш поставя между тези два свята – идилията на Трите бора и предизвикателствата на неговата професия, те отново се сблъскват. Поводът е разследването на мистериозно престъпление – един от преподавателите в Академията е открит мъртъв, а до него е намерено копие на същата старинна карта, която стои в рамка в дома на инспектора.

Разследването бързо се обръща срещу самия командир и мистериозните му взаимоотношения с първокурсничката Амелия Шоке, за да отведе полицаите отново до Трите бора – или по-точно до стъклопис от Първата световна война, който пази собствените си зловещи тайни. За Амелия Шоке и Арман Гамаш най-накрая е настъпил час за разплата.

Луиз Пени е единствената в света седемкратна носителка на литературния приз „Агата Кристи“. Романите й са преведени на повече от трийсет езика и са издадени в многохилядни тиражи. „Час за разплата“ е нейният дванадесети роман от поредицата за инспектор Гамаш. Книгата се издава в България от изд. СофтПрес.

Реклама