Connect with us

Култура

Излезе „Най-голямата книга за Хитър Петър и Настрадин Ходжа”

Avatar

Публикувано

на

Хитър Петър и Настрадин Ходжа корица

Двама от любимите герои от българския фолклор се завръщат в над 300 познати и непознати разказа в „Най-голямата книга за Хитър Петър и Настрадин Ходжа”.

„Най-голямата книга за Хитър Петър и Настрадин Ходжа” (изд. „Сиела”) – най-пълната колекция от истории за двамата герои, някога издавана у нас, излиза в илюстрирано издание по книжарниците. С над 300 анекдота за двама от най-любимите герои от българската фоклорна традиция, събрани и преразказани от Слави Ганев, и изумителните илюстрации на Дамян Дамянов, книгата е тържество на хумора и класическия български разказ.

Кой не е чувал за Хитър Петър? Или Итар Пейо, или поредната от всички разновидности на любимия на поколения герой, за когото от 400 години се трупат истории в златната книга на българския фолклор. Пословичните му хитрост и находчивост често успяват да го измъкнат от какви ли не заплетени ситуации – а често и да разрешат споровете на неговите съселяни. Но какво би бил Хитър Петър без своя приятел, понякога съперник Настрадин Ходжа? Прочут съдия, мъдрец, чиято слава се носи от Балканите, та чак до Китай.

Запознали се двамата хитреци, сприятелили се, заживели тук и настанали времена на смях: разгромили строгостта на управниците, наказали с хитрост скъперниците, оборили фанатиците и мошениците, обезоръжили самата омраза. Защото хуморът не търпи нищо лошо и го прокужда надалеч.

Двамата герои, за които са разказвани някои от най-забавните анекдоти в българската литература и фолклорна традиция, са вдъхновявали не само автори и читатели, но и кино и театрални режисьори, дори оперни композитори. Разказите за тях обаче – често предавани под устна форма – рядко са записвани, достигнали до нас благодарение на труда на отдадени фолклористи.

Advertisement

„Най-голямата книга за Хитър Петър и Настрадин Ходжа” е впечатляващ по размаха и обхвата си архив, който черпи информация от над 40 източника, събирани от всички краища на страната. Своеобразно продължение на „Български народни приказки” и „Български народни приказки от Македония” (изд. „DejaBook”), сборникът ни разказва любими истории, познати от детството, и още десетки други, които никога не сме чували преди.

„Затова едно да е ясно: светът се върти около смеха, от него черпи сили.

И ако нещо може да го спаси днес, то това пак ще е смехът!”

Continue Reading
Advertisement