Открийте ни и в

Класическа

Излезе новият албум на виртуозния пианист Игор Левит – „LIFE“

MIKA

публикувано

на

Излезе новият албум на виртуозния пианист Игор Левит - „LIFE“ 26

снимка: ПР

След дълго чакане от страна на публиката, най-накрая пианистът Игор Левит е готов с новия си албум – ‘Life’ – и както обикновено се случва при него, проектът е мащабен и впечатляващ. Роденият в Русия виртуоз, но израснал в Германия, обича големите и сложни проекти, и много често определя себе си като „максималист“. Първите три албума, които Левит записва за компанията Sony Classical, са изключително успешни и високо ценени, тъй като включват някои от най-сложните образци в световния репертоар за соло пиано: късните клавирни сонати от Бетовен, шест партити за клавир от Бах и трите най-мащабни творби вариации за пиано в историята на музиката.

Сега за първи път, 31-годишният пианист представя една много лична селекция от произведения, която асоциативно подрежда в обща музикална картина. Албумът е записан през пролетта на 2018-та година в Берлинската катедрала, прочута с изключителния си роял „Steinway“ и перфектна акустика.

В ‘Life’ Игор Левит представя рецитал, воден от огромен емоционален диапазон, като репертоарът се простира от интимните “Ghost Variations” от Шуман (тема и вариации в ми-бемол) или пиесата “Peace Piece” на американския джаз пианист Бил Евънс до възвишената и монументална творба от Ференц Лист и Феручо Бузони – “Ad nos”.

В ‘Life’ повече отвсякога се забелязва индивидуалността и ненаситното любопитство на младия артист. Страстен интелектуалец и авантюрист, Игор Левит преплита в музикалните си интерпретации и вечните теми пред човечеството: смисълът на съществуването ни, вътрешният ни мир, памет и спасение.

Премиерата на албума ‘Life’ идва точно три години, след като Левит издава тройния епохален албум с трите цикъла вариации от Бах, Бетовен и Ржевски. Сред многобройните отличия, проектът получава и награда “Грамофон” (“Оскарите” за класическа музика, както са определяни) в категорията „Запис на годината“. За този период се случват много неща в кариерата на Игор Левит. Той е сред най-концертиращите соло музиканти на международната класическа сцена. За сезон 2017/2018, Левит изнася грандиозно турне в Азия заедно с Кирил Петренко и Оркестъра на Баварската опера ; следват серия от концерти с Немската камерна филхармония (Бремен). Пианистът регулярно участва в концерти за камерна музика, но фокусът и страстта в работата му са соловите рецитали. Едва ли има друг млад пианист в момента, който може по толкова убедителен начин да изпълни този разнообразен и мащабен репертоар от шедьоври, включително и 32-те сонати от Бетовен (представени многократно от него), докато „повечето му колеги никога не биха посмяли да ги изпълнят публично“ – както неотдавна написа в рецензията си за него, престижният немски вестник „Süddeutsche Zeitung“.

Тази година Игор Левит получи и престижната музикална награда „2018 Gilmore Artist Award“ (с награден фонд от 300 хиляди щатски долара), която се връчва веднъж на четири години. „Игор Левит е не само превъзходен пианист, но и изключително сериозен артист, който влага много смисъл, интелект и прецизност в работата си. Всички, ние, които следим кариерата му през последните години, сме дълбоко впечатлени“, се казва в официалното становище на журито при избора на германския пианист, роден през 1987г. в град Нижни Новгород (бивш Горки).

В разговор за новия албум, пред списание „Life, Игор Левит споделя с читателите, че тъжните моменти в живота му през последните години, са преопределили до голяма степен репертоара в албума. Потресен от загубата на близък приятел при катастрофа, той се концентрира върху творби, чийто мрачно величие и меланхолична красота го привличат от дълго време. Всяко едно произведение в ‘Life’ е своеобразен трибют към  виртуозността на пианиста, а поетичните моменти на съзерцателно мълчание се смесват с утвърждаваща живота, чувствена музика.

Произведенията, който Игор Левит лично подбира за албума, са създадени в периода 1720 – 2012 година, от Бах до Фредерик Ржевски. В ‘Life’ централно място заема Феручо Бузони с неповторимите транскрипции на творби от Бах, изключително трудната творба вариации за пиано Ad nos ad salutarem undam (мащабната композиция на Ференц Лист, оригинално написана за орган) и авторското произведение от Бузони – “Berceuse”. Феручо Бузони, италианският космополит с германски корени, забележителен пианист, композитор, педагог, диригент и изключителен майстор на транскрипции, е сред най-големите идоли и модели на подражание за музиканта Игор Левит.

Името на албума е вдъхновено от пиесата за пиано от американския композитор Фредерик Ржевски, създадена преди няколко години в памет на близък негов приятел артист. Записът в албума на Левит е световна премиера за произведението.

Нежен и със завладяващо вътрешно спокойствие, новият албум на Игор Левит – ‘Life’ – превъзмогва границите между епохи, стилове и жанрове, за да се превърне в химн на живота.

Албумът „Life“ се издава у нас от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical. Всички версии на албума на физически носител (2CD & 2Vinyl) са налични в онлайн магазина www.musicmall.bg

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Класическа

METALLICA & SAN FRANCISCO SYMPHONY с продължение “S&M2”

MIKA

публикувано

на

от

METALLICA & SAN FRANCISCO SYMPHONY с продължение "S&M2" 27

Съвместните концерти S&M2 на Metallica и San Francisco Symphony от 6-ти и 8-ми септември, 2019 г. са исторически на много нива: с тях се случва грандиозното откриване на San Francisco Chase Center, което отново обединява бандата и Симфоничния оркестър за първи път от 1999 г. след удостоения с ГРАМИ техен общ проект – албумът S&M, и представят за първи път първите симфонични версии на оригинални песни, написани и издадени след това.

Разпродадените концерти се радват на 40,000 фенове от близо 70 страни, както и на изключително медийно внимание. Rolling Stone: “групата доказа, че всичко е възможно”; Variety: “атмосфера, пълна с вълнение”; Mercury News: “концерт, за който феновете ще говорят десетилетия напред”; Consequence of Sound:“истински празник на Metallica и тяхната музикална доблест.” 

На 28-ми август, емоцията от концертите S&M2 ще бъде овековечена в албума на Metallica и San Francisco Symphony: S&M2. Изданието S&M2 ще излезе в разнообразни формати – от дигитална версия във всички водещи стрийминг платформи, до 4LP, 2CD, DVD и Blu-ray, лимитирани цветни винили 4LP + 2CD + Blu-ray Deluxe Box с включени ноти, китарни листове, плакати и много други ексклузивни материали. С този дългоочкван релийз, емоцията, наречена S&M2, може да бъде напълно преживяна и от тези, които не са успяли да присъстват на онези 2 незабравими вечери в Chase Center.

S&M2 е забележителен проект в дискографията на Metallica, и в музикален, и във визуален аспект. Продуциран от Greg Fidelman заедно с James Hetfield и Lars Ulrich, концертният албум S&M2 улавя повече от 2 часа и половина, в които James, Lars, Kirk Hammett и Robert Trujillo обединяват сили с близо 80 музиканти от Симфоничния оркестър на Сан Франциско, под ръководството на легендарния музикален директор на оркестъра Michael Tilson Thomas и диригента Edwin Outwater. Концертният филм излиза в чисто нов вариант, дело на Joe Hutching (Through The Never), и аудио-визуалната продукция е пренесена на друго ниво след октомври, 2019-та с над 3,700 кино прожекции в цял свят.

METALLICA & SAN FRANCISCO SYMPHONY с продължение "S&M2" 28

Фотокредит: Brett Murray

Албумът S&M2 от днес е наличен за предварителни поръчки, предшестван от S&M2 версиите на “All Within My Hands” и “Nothing Else Matters,” достъпни за стрийминг и даунлоуд в дигиталните платформи.

Продължете понататък

Класическа

Сузана Клинчарова с концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж

MIKA

публикувано

на

от

Сузана Клинчарова с концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж 29

Снимка на проф. Клинчарова: Косьо Хаджигенчев

Почетният професор на Нов български университет и известна арфистка Сузана Клинчарова ще представи концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж. Концертът със заглавие „Ангелско присъствие“ е съвместна инициатива между Нов български университет и Национален исторически музей. Престижното музикално събитие ще се състои на 16-ти декември в залата на ЮНЕСКО в Париж под диригентството на Мартин Георгиев и с Академичния оркестър „Камерата орфика“ на НБУ.

Проектът има за цел да създаде една синкретична форма, която да постави акцент върху уникалното сътрудничество между различните департаменти в НБУ в случая департамент „Музика“, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и департамент „Антропология“. Концертът ще бъде придружен от изложба за Боянската църква, създадена от доц. д-р Васил Гарнизов – антрополог и член на Настоятелството в НБУ.

Част от концерта ще бъде и кратък документален филм-импресия, създаден от проф. Людмил Христов и неговия екип. На концерта в Париж ще се състои френска премиера на пиеса за арфа и струнен оркестър от доц. д-р Георги Арнаудов. Програмата включва и творби на Клод Дебюси, Албер Русел,  Марин Големинов, Марсел Турние, Стефан Икономов и Мартин Георгиев.

Концертът, изложбата и документалната импресия отбелязват 760 години от обновяването на Боянската църква от севастократор Калоян, 40 години от включването на паметника в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и 140-ата годишнина на френско българските дипломатически отношения.

Сузана Клинчарова е музикант със световна слава и професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Води ежегоден майсторски клас по арфа в НБУ от 2010 година. Разностранната международна концертна дейност на професор Kлинчарова я отвежда до най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан, RAI, Бозар. Тя е солист на оркестри от световна величина. Звукозаписната й дейност я нарежда между арфистите с най-богата дискография. Нейни изпълнения, интервюта и късометражни филми са включени в колекцията на BNF (Националната библиотека на Франция), както и в архивите на INA (Националния Институт за аудиовизия във Франция). Записите й са част от Златния фонд на БНР и се съхраняват в архива на БНТ.  Най-новият й албум „Класически шедьоври“ е реализиран със съдействието на Sony Classical.

Проектът е реализиран със съдействието на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, Министерство на външните работи, Посолството на България във Франция, Фондация Минко Балкански, Национален исторически музей и филиал Боянска църква.

Продължете понататък
Трикове за по-лек живот от Евелине Хелминк 30
Културапреди 7 дни

Трикове за по-лек живот от Евелине Хелминк

JJ Lin и Anne-Marie обединиха сили в чисто новия трак, озаглавен  ‘Bedroom’. 31
Музикапреди 1 седмица

JJ Lin и Anne-Marie обединиха сили в чисто новия трак, озаглавен  ‘Bedroom’.

Новите дати за LORD OF THE RINGS IN CONCERT са 1 и 2 август 32
Музикапреди 1 седмица

Новите дати за LORD OF THE RINGS IN CONCERT са 1 и 2 август

Защо гримът е суперсилата на Никол Бойчева? 33
Lifestyleпреди 1 седмица

Защо гримът е суперсилата на Никол Бойчева?

Керана и Васко Василев в церемонията на Наградите Икар 2021 34
Lifestyleпреди 1 седмица

Керана и Васко Василев в церемонията на Наградите Икар 2021

„Тайната история на българския футбол“ – кой дърпа конците зад кулисите на великата игра у нас 35
Културапреди 1 седмица

„Тайната история на българския футбол“ – кой дърпа конците зад кулисите на великата игра у нас

"Модерно е да се чете" подарява една дузина "хранилки" с долари 36
Lifestyleпреди 1 седмица

“Модерно е да се чете” подарява една дузина “хранилки” с долари

„В тъмното всички сме еднакви“ от Джулия Хибърлин 37
Културапреди 1 седмица

„В тъмното всички сме еднакви“ от Джулия Хибърлин

„Маргаритка. Заспиваме със Сънчо” – вълшебна история за съня от любимата поредица 38
Културапреди 1 седмица

„Маргаритка. Заспиваме със Сънчо” – вълшебна история за съня от любимата поредица

Музика и празнично настроение завладяват ефира на Bulgaria ON AIR 39
Lifestyleпреди 1 седмица

Музика и празнично настроение завладяват ефира на Bulgaria ON AIR

Горещо