Connect with us

Култура

Излезе сборник с разкази на Е. Л. Доктороу

Avatar

Публикувано

на

Сборникът „Цялото време на света“ (ИК „Изток-Запад“) на американския писател Е. Л. Доктороу излиза на български език. Книгата съдържа 12 разказа – както нови, така и по-стари, вече утвърдили се като класика, – в които се преплитат разнообразни житейски истории на „хора, които по една или друга причина се различават от заобикалящата ги среда, хора в несъгласие с останалия свят“.

Добре познатият Е. Л. Доктороу се завръща в българските книжарници с впечатляващия  сборник „Цялото време на света“. Дванайсетте разказа в него са подбрани от автора – своеобразна представителна извадка на неговото творчество от различни периоди. Сред основните въпроси, засегнати в книгата, са моралният избор на героите, скритият драматизъм и личните им, човешки тайни – все теми, характерни за Доктороу.

Действието пък се развива в различни части на света от Ню Йорк до Източна Европа: в търсене на себе си заможен мъж изоставя всичко, което е постигнал, напуска жена си и се връща в покрайнините, където е прекарал по-голямата част от своето детство; колежанин, който мие чинии за да припечелва по някой и друг долар, сключва брак (срещу огромна сума) с красива емигрантка, но впоследствие се оказва замесен в криминална афера; непознат нахлува заедно с миналото си в къщата, в която някога е живял и разваля дългогодишния брак на влюбената двойка, която я обитава в момента,и т.н.

Самият Доктороу пише в предговора на „Цялото време на света“: „За разлика от романа, един разказ обикновено ви се явява като цялостна ситуация, от която героите и обстановката са неизменна част. Разказите са по-настъпателни, те се самосъобщават, гласът и обстоятелствата в тях са предварително решени и непроменими. Тук не става въпрос за това да намериш пътя си към тях; те пристигат неканени, малко или много готови, напористи в своята настойчивост да оставиш всичко друго настрана и да ги напишеш, преди да се избледнели, както избледняват сънищата. Всяка литературна форма носи различни видове удовлетворение – в случая с разказите това е въздействието на изреченията, когато са толкова малко, както и бързата възвращаемост на естетическата инвестиция.“

Прочутият в цял свят американски писател Едгар Лорънс Доктороу е роден през 1931 г. в Бронкс, Ню Йорк. Родителите му – второ поколение американски евреи от руски произход – го кръщават на сочения за основоположник на детективския жанр в литературата Едгар Алан По. Доктороу е автор на редица разкази и романи, много, от които екранизирани. На българската публика е познат от години с романите „Рагтайм“, „Езерото на гмурците“, „Жития на поети“, „Световно изложение“, „Били Батгейт“ и др. Творчеството му е удостоено с множество награди, сред които Националната литературна награда на САЩ и две награди „ПЕН/Фокнър“.

Advertisement

Неговият сборник с разкази „Цялото време на света“ поставя началото на нова поредица, озаглавена „Класика XX век“, чийто водещ редактор е Милена Попова.

Continue Reading
Advertisement