Connect with us

Култура

Излезе „Човекът, който пресмяташе“

Avatar

Публикувано

на

Cover Chovekyt koito presmyatashe

Излезе от печат „Човекът, който пресмяташе“ – безценни приказни и фантастични страници, побрали забавните приключения на един изключителен персийски математик!

„Човекът, който пресмяташе“ (превод: Даниела Александрова, изд. „Колибри“) разказва за приключенията на Беремис Самир, славния персийски пастир, запленен от математиката, който успява да запамети дори точния брой на буквите на Свещения Коран. Самир се изправя срещу зли шейхове, приказни девици, астрономи, решава задачи с тумани, перли, везири, печели турнири по находчивост и памет, а от всички страни на пустинята се появяват замайващо красиви танцьорки и на човек му се дощява да вземе букет от логаритми и да им го подари. Освен очарователна арабска приказка книгата е и учебник по математика. Ала не със скучни и сложни формули, а основан на разсъжденията на находчивия Беремис, които разкриват тясната връзка между науката и заобикалящия ни свят.

Малба Тахан е псевдоним на Жулио Сезар де Мело е Соуза (1895-1974), известен бразилски писател, математик и педагог. Като избира името Малба Тахан, Жулио Сезар създава истинска литературна мистификация. Заминава да учи арабски език и култура и измисля биографията на своя двойник. Неговите арабски приказки са изключително забавни и убедителни като стил, език и атмосфера. „Човекът, който пресмяташе“ е публикувана за първи път през 1938 г., преведена е на повече от 12 езика, между които английски, испански, френски, каталунски и др. Получава наградата на Бразилската академия за литература и печели възхищението на Хорхе Луис Борхес, най-известния съвременен автор, поклонник на арабските приказки.

Continue Reading
Advertisement