Connect with us

Култура

Излизат „Часовниците в стаята на мама” от Таня Ступар Трифунович

Avatar

Публикувано

на

Cover Chasovnitsite v stayata na mama

На 24 март четем „Часовниците в стаята на мама“ – удивителен полифоничен роман, за който Таня Ступар Трифунович спечели Наградата за литература на Европейския съюз през 2016 година!

 Часовниците в стаята на мама“ (превод: Ася Тихинова-Йованович, изд. „Колибри“) е любовна история – колкото интимна, толкова универсална,  извисяваща болката и уязвимостта като израз на човешка автентичност. Чрез съдбата на три поколения жени от едно семейство авторката прониква в многопластовата същност  на жената и в проблематичните отношения между майка и дъщеря. Желанието да открие изгубените частици от миналото отвежда героинята в малко далматинско село, където нейната майка е прекарала последните години от живота си. Изолирана от света, тя търси отговори, разгадава семейни тайни, открива неизречени истини и ги сглобява в странна крехка мозайка, в която се смесват спомени и емоции, отгласи от войната и литературни сюжети.

Родена през 1977 година, Таня Ступар Трифунович завършва сръбски език и литература в Университета в Баня Лука, Босна и Херцеговина. Пише поезия и проза. Лириката й е отличена с престижни национални и международни награди и е преведена на много езици; нейни поетически творби са включени в представителни антологии. През 2016 г. получава Европейската награда за литература за романа „Часовниците в стаята на мама”, примиряващ сън и реалност, минало и настояще, поезия и проза.

Не пропускайте възможността да се срещнете с Таня Ступар Трифунович на 11 април, когато ще се състои българската премиера на романа!

Continue Reading
Advertisement