Открийте ни и в

Литература

Излиза „Марозия. Повелителката на папи“ от Ерик Валц

Avatar

публикувано

на

Излиза "Марозия. Повелителката на папи" от Ерик Валц 141
Издателство „ЕМАС“ ни предоставя още един прекрасен женски портрет в галерията на „Известните жени в историята“. Този път читателите ще се срещнат с „Марозия. Повелителката на папи“ от Ерик Валц и то във великолепния превод на проф. Борис Парашкевов.
Днес името Марозия е известно на малцина. Нито императрица, нито принцеса, тя остава настрана от вниманието на официалните хроникьори и историята я забравя. Но средновековните историци наричат нейния век saeculum obscurum – „тъмният век“, а модерните – „епохата на порнокрацията“. В основата на тези мрачни понятия стои една жена – Марозия.
Родена в семейство на сенатор, Марозия няма шанса да бъде властимаща, ала има божиите дарове красота и ум. Без царски произход, но предопределена от родителите си да властва, на нея й е съдено да го прави чрез други, в сянката на силните на деня. А това в нейния десети век са папите. При близо вековния си живот тази жена става метреса, майка, леля, баба и прабаба на общо седем папи, сключва три брака, ражда пет (останали живи) деца. Ала познава и голямата любов. И голямата болка в любовта.
Романът на Ерик Валц „Марозия“, базиран на щателни проучвания, разкрива живота на една необикновена жена, силна, но и слаба, господарка, но и жертва на своето време. Една изключителна и незаслужено потънала в забрава съдба.

Реклама