Connect with us

Култура

Излиза „НЕБЕТО СЕ ЗАВЪРНА“ на Клара Санчес

Avatar

Публикувано

на

Cover Nebeto se zavarna

На 14 април излeзе от печат романът „Небето се завърна“, за който испанската писателка Клара Санчес беше удостоена с авторитетната награда „Планета”.

„Небето се завърна“ (превод: Венцеслав Николов, 424 стр., цена: 16 лв.) въвежда читателя в живота на Патрисия, привлекателна манекенка, чиято съдба изглежда белязана от успеха. По време на полет в една страховита буря тя се запознава с Вивиана, ясновидка с копринено мек глас и странни навици, която я предупреждава, че близък човек й мисли злото. В ежедневието на Патрисия започва поредица от необясними професионални и битови злополуки, които я карат да се стресне и да направи преоценка на съществуването си. „Небето се завърна“ е обсебващ, изкусно построен разказ за цената на успеха. И за това как някой, когото си смятал за близък, може да се окаже най-големият ти кошмар.

Клара Санчес е сред най-ярките представители на съвременната испанска литература. Произведенията й се издават в стотици хиляди екземпляри и са преведени в десетки страни по света. През 2000 г. авторката е удостоена с награда Алфагара за романа „Последни новини от рая“. Десетилетие по-късно с „Това, което името ти крие“ тя печели „Надал“, най-престижното литературно отличие на Испания, което се връчва от 1944 г. насам, а сред имената на лауреатите се открояват творци като Мигел Делибес, Кармен Лафорет и Рафаел Санчес Ферлосио. През 2013 година романът „Небето се завърна” се сдоби с голямата награда „Планета” и затвърди популярността на Клара Санчес като майстор на напрегнатия наратив със собствен, уникален почерк.
Българската публика ще има удоволствието да се срещне с писателката на 13-15 май тази година в София и Пловдив. Гостуването се осъществява с любезното съдействие на Институт Сервантес!

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Continue Reading
Advertisement