Открийте ни и в

Култура

Излиза „НИКОЙ НЕ СЕ СПАСЯВА САМ“ на Маргарет Мацантини

Avatar

публикувано

на

Излиза "НИКОЙ НЕ СЕ СПАСЯВА САМ" на Маргарет Мацантини 141

На 13 юли ИК „Колибри“ издава поредният бестселър на италианската писателка Маргарет Мацантини – един възхитителен стилист с тънък усет за драматичното и за парадоксите на съвременния живот.

  „Никой не се спасява сам“ (превод: Вера Петрова; стр. 216, цена: 15 лв.) е съкровената история на Делия и Гаетано, две изгубени души в един неуютен свят. Наскоро разведени и наранени, те се опитват да скъсат със старите навици и да загърбят усещането за пустота. Запознаваме се с тях една лятна вечер в малък римски ресторант. Неканени нахлуват спомени за началото, заредено с копнеж, за по-късните уж дребни пререкания и упреци, попарили надеждите и обичта, за горчивите изневери и неизлечимите травми от детството. Отчаянието може и да прави хората по-човечни, но не ги учи как да живеят, подсказва авторката. Книгата се продава в огромни тиражи, получава престижната литературна награда “Флаяно” и е преведена на десетки езици.

Маргарет Мацантини е родена в Дъблин, но живее в Италия. От майка си наследява страстта към рисуването и усета за детайла. Баща й е италианец и това обяснява трескавата експресивност на нейните творби, превърнали я във фаворит както на широката публика, така и на критиката. Филмите, заснети по безапелационните бетселъри „Чуй ме” и „Да дойдеш на света“ с Пенелопе Крус в главната роля, получиха изключително високи оценки. Относно стила си на писане самата Маргарет Мацантини споделя в едно интервю: „Казвали са ми, че съм визионер, както и че пиша като мъж. Понякога езикът просто не ми достига. Тогава си го измислям отново“.

Реклама