Connect with us

Култура

Излиза „Писък в Сохо” на Джон Г. Брандън

Avatar

Публикувано

на

Джон Гордън Брандън се нарежда сред най-добрите автори от златната епоха на британските криминални романи. Той си спечелва многобройни почитатели през първата половина на 20 век, заради интригуващите сюжети и галерията от колоритни персонажи във всяко свое произведение. Сред героите му се откроява един детектив, чиито умения го нареждат между най-големите имена в криминалната литературна история – инспектор Патрик Алойшъс Маккарти. Той може да разреши всяка мистерия и зловещо престъпление, а може би най-голяма слава му носи разследването на поредицата убийства и опита за политически саботаж в „Писък в Сохо“.

Действието в този класически детективски роман се развива в Сохо в първите месеци от началото на Втората световна война. По това време Лондон е изцяло затъмнен през нощта като предпазна мярка срещу въздушни нападения. Когато пронизващ писък смразява кръвта на всички обитатели и гости на тази прочута част на Лондон, на мястото веднага пристига инспектор Маккарти от Скотланд Ярд.

Той е добре запознат с местния престъпен контингент, но нищо не може да го подготви за онова, което предстои. Всъщност на местопрестъплението има кръв и окървавен нож, но липсва труп. Маккарти трябва да разгадае мистерията, а междувременно броят на труповете главоломно нараства. Едно предчувствие или „пресантиман“ ще поведе прочутия инспектор по важна следа. Той ще се сблъска с италиански гангстери, немски шпиони и очарователни австрийски аристократи, докато се опитва да разгадае връзката между мистериозната мадам Ронер и кражбата на тайни планове за противовъздушна отбрана.

Брандън ни представя впечатляващ портрет на Лондон и специално на Сохо, с всичките му мръсни улички и космополитния микс от хора, търсещи тук спасение от войната. Това е идеалната среда за перфектното престъпление, освен ако по следите му не е инспектор Макарти. Той не зачита правилата и нормите, освен това умее да запазва самообладание, докато всички около него губят своето, и в допълнение не пропуска да ни демонстрира чувството си за хумор. Затова и романът отдавна е с култов статут за всички почитатели на динамичните трилъри.

„Писък в Сохо“, както и „Убийство в метрото“ на Мейвис Дориъл Хей, са част от специално подбраната поредица на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза с тематично изработени оригинални корици. Несправедливо пренебрегнати и неоценени навремето, много от тези заглавия не са били издавани повторно след края на Втората световна война. Всяка книга излиза с предговор от съвременен писател на криминални романи. Мартин Едуардс, автор на предговора в „Писък в Сохо“, разказва любопитни подробности за автора и качествата на романа.

Advertisement

Джон Гордън Брандън е роден в Австралия през 1879 г. Той си спечелва име като професионален боксьор в тежка категория, преди да се премести във Великобритания след края на Първата световна война. Още преди това Брандън започва да пише пиеси, които са поставяни в родината му.

През 1923 г. излиза първият му роман „Голямото сърце“, който подсказва неговият потенциал в жанра на трилъра. Брандън продължава да се изявява и като драматург, а пиесата „Тихата къща“, написана заедно с Джордж Пикет, е играна с голям успех и впоследствие по нея е създаден ням филм през 1929 г.

Все пак най-голяма популярност му носят романите, в които смесва екшън, мистерия и романтика. Брандън е невероятно продуктивен. Той е автор на повече от 120 романа, както и на безброй разкази, публикувани в списания като „Трилър“. Освен това пише няколко романи от популярната поредица за детектив Секстън Блейк.

Най-известният му герой все пак си остава инспектор Патрик Алойшъс Маккарти, който разследва потресаващи престъпления в над 50 романа на Брандън. Сред тях на най-голяма популярност се радва „Писък в Сохо“, предизвикал сравнения с творбите на Едгар Уолъс, Сакс Ромър и Сидни Хорлър. Романите на Брандън ни предават атмосферата на онова време, а начинът, по който той улавя един забележителен период от историята на Лондон в този свой шедьовър, го нарежда сред най-големите имена в британската криминална проза.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement