Connect with us

Култура

Излиза „Пролетта на варварите“ на Йонас Люшер

Avatar

Публикувано

на

Напрегнато действие, незабравими картини, изтънчен език и блестящо чувство за хумор отличават тази книга, която се цели право в проблемите на съвременното общество. Търсете „Пролетта на варварите” от 8 август във всички добри книжарници в страната!

„Пролетта на варварите“ ( ИК „Колибри“, превод: Жанина Драгостинова) ни запознава с видния швейцарски индустриалец Прайзинг по време на командировка в Тунис, където е поканен да прекара една седмица с дъщерята на местен гангстер. След като поема ангажимент да я придружи на сватба в луксозен курорт в пустинята, който някога е бил берберски оазис, Прайзинг се запознава с няколко юпита от лондонското сити. Докато булката изминава разстоянието до „олтара”, възседнала камила, никой не подозира, че глобалната финансова система е на ръба на колапс. Като швейцарец Прайзинг не споделя общата трагедия, но получава своя урок за това колко крехка е защитната броня на съвременната цивилизация. Йонас Люшер е създал брилянтна сатира, един злободневен, необикновен текст, който се концентрира върху културния сблъсък между „елитния” свят на финансите и ценностната система на Магреб.

Йонас Люшер е роден през 1976 г. в Швейцария, понастоящем живее в Мюнхен. Като автор той нашумя още с дебютната си творба – новелата „Пролетта на варварите“, номинирана за Германската награда за най-добра книга за годината, както и за Швейцарската награда за най-добра книга. Творбата е удостоена с литературното отличие „Франц Хесел“, с  наградата за литература на кантон Берн, с Баварската награда за подпомагане на изкуството и с литературната награда „Ханс Фалада“, която е на стойност 10 000 евро.

Continue Reading
Advertisement