Connect with us

Култура

Излиза „Светецът покровител на втория шанс“ от Кристин Саймън

Avatar

Публикувано

на

Светецът покровител на втория шанс снимка scaled

Слънчева история за малко селце в Италия, което трябва да бъде спасено, ще очарова почитателите на Фредрик Бакман

С ритъма на носталгичен италиански попхит от 80-те на пазара излиза слънчевият дебютен роман „Светецът покровител на втория шанс“.

Носещ духа на книгите на Фредрик Бакман и Юнас Юнасон, но и полъха на средиземноморско безвремие в летен следобед, романът на Кристин Саймън отвежда читателите на жизнерадостно пътешествие до забравено от света селце в Италия, където la dolce vita тече по малко по-различен начин.

Синьор Джованино Сперанца, потомствен управител на сервиз за прахосмукачки и самоназначил се кмет на все по-смаляващото се село Промето с население 212 души, отдавна знае, че има сериозен проблем.

Въпреки усилията му максимално да отложи посещението на инспектора от Комисията по водите, денят най-после настъпва. А присъдата е категорична: ако общината на Промето не намери 70 000 евро в рамките на шейсет дни, за да поправи старите тръби, Комисията ще спре водоснабдяването на селцето. И ще обрече Промето на обезлюдяване.

Advertisement

Решен да не споделя тайната докато не намери изход от кризисната ситуация, синьор Сперанца предприема отчаяни мерки, опитвайки се да превърне Промето в привлекателна дестинация за туристите.

Следвайки примера на съседния град, чиито приходи се увеличават многократно след слуховете, че Джордж Клуни ще купува имот там, синьор Сперанца решава на свой ред да пусне наглед безобидния слух, че лошото момче на италианското кино Данте Риналди ще снима филм в Промето.

За лош късмет, планът му сработва твърде добре и увлича не само почитателите на суперзвездата със съмнителен характер, а и всички жители на селцето, които веднага искат да участват в несъществуващата продукция.

Градският месар и отявлен богаташ, синьор Маестро, е готов да спонсорира филма, ако Сперанца намери роли за петнайсетте му огромни сина. Обикновено намусената и незаинтересована дъщеря на Сперанца изведнъж проявява инициативата да поеме грима на актьорите. Верният му помощник Смилцо доброволно се заема да напише сценария, вдъхновен от „тайната“ си любов към главната героиня. А самият Сперанца разбира, че единственият начин да се измъкне от измамата е наистина да заснеме филма.

Когато всички в Промето се включват в бутафорната продукция с бурен ентусиазъм, който оживява улиците и връща духа на това забравено от света селце, синьор Сперанца започва да вярва, че може и да има шанс да съберат парите.

Advertisement

Но какво ако след всичкия този труд повелителят на прилепналите фланелки Данте Риналди така и не се появи? Или по-лошо, какво ако се появи и не е спасението, което Сперанца се надява да бъде?

Безупречна в умението да запечата автентичността на Италия в малките детайли, Кристин Саймън ни припомня, че дори и да не вярваме в чудеса, винаги трябва да вярваме в силата на втория шанс.

Със своите екстравагантни, пъстри и на места абсурдни персонажи „Светецът покровител на втория шанс“ е очарователна и смайващо забавна история, която ще накара читателите да се смеят с глас, да съчувстват на случващото се и да се потопят в истинска италианска симфония от недоразумения, емоции и изненадващи ситуации.

Continue Reading
Advertisement