Connect with us

Култура

Излиза „Смут в чувствата“ и други новели от Стефан Цвайг

Avatar

Публикувано

на

Cover

На 7 май излиза от печат сборникът „Смут в чувствата и други новели“ на Стефан Цвайг – писател с необикновена чувствителност, който владее до съвършенство изящния рисунък на психологическия портрет.

Смут в чувствата и други новели“ (превод: Димитър Стоевски, Ива Иванова, изд. Колибри) е третият от поредицата сборници, в които Стефан Цвайг е представил новелите си на тематичен принцип. Настоящият том излиза за пръв път през 1927 г. и съдържа три прекрасни новели за противоречивите чувства, раздиращи човешката душа: „Двайсет и четири чаcа от живота на една жена“, „Разрухата на едно сърце“, „Смут в чувствата. Записки на тайния съветник Р. фон Д. “. Тези истории смело подчиняват въображението на читателя и транслират идеи, образи и представи, без да парадират с ерудицията на автора, който е сред най-вещите познавачи на своето съвремие.

Стефан Цвайг е роден през 1881 г., учи в университетите на Берлин и Виена и се посвещава на перото, за да се превърне в гениален хроникьор и свидетел на една историческа епоха, белязана от трагедии. Същински демиург на словото, любим на няколко поколения новелист, биограф, есеист и поет, Стефан Цвайг създава хуманно по дух творчество, потресено от бездните на човешката лудост и обвеяно от носталгия по един по-безметежен свят. Цвайг е автор и на „Нетърпеливо сърце“, единствения му роман, публикуван приживе, както и на блестящи биографични романи като „Мария Стюарт”, „Мария Антоанета” и „Триумф и трагедия на Еразъм Ротердамски“.

Continue Reading
Advertisement