Connect with us

Култура

Излиза „Токая Гранде“ от чародея на думите Жоржи Амаду!

Avatar

Публикувано

на

Cover Tokaya Grande

На 7 април излиза Токая Гранде. Тъмната страна” от бразилския магьосник на словото Жоржи Амаду! Един хипнотичен текст, изтъкан от човешки съдби, тъмни страсти и гореща чувственост, пропит с дъх на кръв и несбъднати копнежи!

„Токая Гранде. Тъмната страна(превод: Александър Керемидаров, изд. „Колибри“) е сред по-късните творби на Амаду, в които се преплитат истина и легенди, реализъм и мистична реалност. Тук той изобразява стихийното възникване на селище в зората на миналото столетие по пътя на керваните, тежко натоварени с благословения плод. Заченато с насилие, за едни пристан и рай, за други – „убежище на бандити“, „цитадела на греха“ и „царство на Сатаната“, то е съградено с много надежда и воля за по-сносен живот. Героите са богати земевладелци и достолепни съпруги, майстори занаятчии и вещи търговци, учени люде и първични селяни със здрава житейска философия, жреци и духовници, наемници, надничари и момичета на удоволствието – пъстра многослойна общност, диреща покровителството на езически божества и християнски светии. Благодарение на стила на Амаду историята на Токая Гранде (Голямата засада) не звучи като суха хроника, нито като апотеоз на знаменателни събития и паметни дати. Това е художествен летопис – един плътен и „сетивен” текст, който неминуемо оставя бразда в съзнанието.

„Амаду“ на португалски означава „любим“, „обичан“, и той наистина е един от любимите разказвачи на цели поколения. Заел заслужено място сред стоте най-добри писатели на XX век, преведен на 50 езика, Жоржи Амаду (1912-2001) пресъздава блестящо бразилската действителност с помощта на фолклорни и фантастични елементи. Той е не само виртуозен разказвач, но и социално ангажиран автор, чието творчество, по собствените му признания, е  „изтъкано от мириса, вкуса и кръвта“ на родната Бразилия. Произведения като „Токая Гранде”, „Тереза Батиста, уморена от битки“ и „Тиета от Агрести“ сплитат реалност и мит, фолклор и магия. И оставят вкус на вечност.

Continue Reading
Advertisement