Открийте ни и в

Култура

Излиза „Флъш“ – неиздаван в България роман на Вирджиния Улф 

MIKA

публикувано

на

Коледен подарък за почитателите на Вирджиния Улф са подготвили от издателство „Кръг“. На 21 декември те пускат на пазара романа „Флъш“ – неиздаван досега в България. Книгата е биография на кокер шпаньола, вероятно оставил най-ярка следа в историята… Кученцето на известната английска поетеса Елизабет Барет Браунинг, което тя увековечава неведнъж в дневниците и писмата си. Точно тях Вирджиния Улф използва, за да създаде този литературен експеримент – смесица между реални събития и фантазия. Текстът е поверен в ръцете на голямата българска преводачка Иглика Василева, а цветните илюстрации в изданието са на популярната испанска художничка Ираче Лопес де Мунаин.

През 1933-та Улф пише на свой приятел: „Бях толкова уморена, след като завърших „Вълните“, лежах в градината и четях любовните писма на Браунинг, а образът на кучето ме разсмя, така че не можах да устоя да му вдъхна живот“. Тя създава текста почти на шега. Когато е публикуван в книга обаче резултатът изненадва всички – „Флъш“ се радва на толкова голям успех сред читателите, че става една от най-харесваните творби на британската писателка. В наши дни сп. „Гардиън“ определя романа като „Истинска кучешка класика!“.

Флъш е кокер шпаньол от най-висок клас. Ушите му са красиви, краката му са изящни, а козината му блести като злато. През лятото на 1842 година той прекрачва прага на голяма къща в Лондон и става домашен любимец на поетесата Елизабет Барет. Към нея Флъш веднага изпитва безусловната любов, която цял живот ще го кара да ѝ служи вярно. Дори при появата на опасен враг… Книгата разказва за запознанството на Елизабет Барет и Робърт Браунинг и ранните години на брака им през погледа на Флъш.

В приказната история срещаме ревност и неприемане, когато Браунинг се появява на сцената, ужасяващ инцидент, при който Флъш е отвлечен и откупен обратно, и прозрение за вълнуващи нови свободи, когато двойката се мести в Италия. Текстът съдържа живописни картини на селския живот, градските бедняшки квартали, екзотични пазари и природни картини от Англия и Италия – визуални образи, предадени по начин, който владее единствено Вирджиния Улф. „Флъш“ е изтъкан от фин хумор, изтънчен език и силни социални послания, характерни за писателката. А реалните факти, върху които е изградена историята придават автентично звучене и атмосфера.

Въпреки че тонът на романа звучи по-леко, в сравнение с други нейни книги, „Флъш“ всъщност разглежда социалните неравенства и начина, по който обществото се отнася и класифицира жените. Прозата в тази малка книга е абсолютно спираща дъха и е една от най-сърдечните и интимни творби на Улф. 

Вирджиния Улф (1882 – 1941) е британска писателка и издателка, смятана за една от най-изтъкнатите фигури на литературата на модернизма през XX век. Член е на известния кръг „Блумсбъри“, основан от баща й – също изтъкнат писател. Лице на модернизма и изявена феминистка в тогавашната консервативна Великобритания, Улф оставя след себе си няколко романа, множество разкази, есета, 4000 писма и 30 тома дневници.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Публикуван е вторият том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев

MIKA

публикувано

на

от

Излезе от печат вторият том на „Курс по криминалистика” на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев – декан на Юридическия факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и ръководител на магистърската програма „Съдебни експертизи“ в университета. Монографията е публикувана точно година след отпечатването на първия том от Курса по криминалистика, в който са анализирани историческите и теоретични основи на криминалистическата наука.

Предмет на втория том на Курса по криминалистика са криминалистическите теории за следите, диагностиката, диференциацията и идентификацията. Тези теории и основаните на тях методи определят методологията на криминалистическото познание в следствената и експертната практика. Както първия, така и втория том е предназначен за органите на досъдебното производство, съда, вещите лица в областта на криминалистическите експертизи, оперативно-издирвателните органи и специалистите технически помощници. Курсът по криминалистика запълва съществена празнина не само в криминалистическата теория, но и в учебния фонд на обучението по криминалистика. Тя е отличен учебник в университетското обучение по криминалистика – за студентите от специалностите „Право”, „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ (модул „Криминалистика”) и магистърската програма по „Съдебни експертизи” във ВСУ „Черноризец Храбър”, както и за всички, които проявяват по-задълбочен интерес към криминалистическата наука.

С книгите си, със създадените с активното му участие кабинети по криминалистика, както и с богатия практически, изследователски и преподавателски опит, проф. д.ю.н. Йонко Кунчев има огромен принос за повишаване нивото на криминалистическата подготовка на студентите от Юридическия факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. През 2020 г. проф. Кунчев бе удостоен с награда „Варна“ за първия том от Курса по криминалистика, за създаването на комплексна магистърска програма по съдебни експертизи и учебен модул „Криминалистика“ в университета.

В началото на февруари предстои публичният online курс „Профилиране на неизвестни извършители на престъпления“, който ще бъде воден от проф. Кунчев. Събитието се очаква с интерес, както от студентите, така и от специалисти от практиката.

Предстои издаването на 3-ти и 4-ти том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев.

Продължете понататък

Общество

Изд. ЕРА представя “В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата”

MIKA

публикувано

на

от

Готови ли сте да влезете в леглото… в главата на любовницата?

Днес излиза най-новата книга на изд. “ЕРА” с провокативното название “В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата” на Ника Набокова.

Думата любовница обикновено извиква във въображението дългокрака нимфа с пищна гръд, сладострастна, пресметлива и фатална. Ника Набокова разбива този мит! Самата тя е била „другата жена“ и от позиция на опита си, както и на база на психологическите изследвания в сферата, ни дава всички отговори – директно и без завоалиране.

Всички ситуации, през които минава такава връзка – любовта, ревността, тайните срещи, лъжите, търсенето на вярното решение, обещанията, самообвиненията и моментите, в които колебанията са повече от решенията. Авторката дава рецепти за преодоляването им, но и за откриването и овладяването на истинските причини една жена да изпадне в тях.

Тази истина няма да ви бъде казана в лъскави списания и в популярни предавания. Ясно формулирани, ефективни и лично проверени методи, със задълбочени познания за човешката психика и взаимоотношения – Ника ще ви изведе от зоната ви на комфорт. Бъдете готови!

Ника Набокова е автор на пет книги, изключително популярен блогър и успешна бизнес дама. С нейна помощ много жени са се справили с трудни житейски ситуации. Книгите й са преведени на шест езика и са продадени в милиони екземпляра.

Продължете понататък

Горещо