Открийте ни и в

Галерия

Изложба “Знаци” на Пенка Гайдарова

MIKA

публикувано

на

Изложба "Знаци" на Пенка Гайдарова 26

На 13 март 2017 г. от 19 часа в галерията „The Art Foundation“ /ул. „Дякон Игнатий“ 19, София/ ще се открие изложбата на художничката Пенка Гайдарова под многозначителното заглавие „Знаци“. Близо месец /изложбата ще се закрие на 10 април/ посетителите ще имат възможност да се радват на няколко творби от по-ранния й, и на 11 от настоящия й творчески период.

Нарекохме тази изложба условно „концептуална“, защото тя се нуждае от текстове, поясняващи идеите на картините. Такива текстове се намират във Фейсбук на личната ми страница, тъй като мои поетични, а също и творби с проза са послужили като повод за създаването на част от картините.

Може би някои от посетителите ще разпознаят знаците и ще разберат идеите на художничката, а други ще се увлекат по естетиката и няма да пожелаят да разчетат скритите в картините послания. И двата подхода са правилни, тъй като изкуството е многопластово и позволява на ценителя да проникне в него до слоя, в който може да открие себе си, без да изисква непременно да се отиде по-нататък.

Да се рисува под булото на Изида не е лесна задача, но единствено зрителят е този, който ще прецени дали художничката се е справила. Тя за година и нещо извървя нелесен път, свързан с много съмнения, кризи и, за радост, кратки опити да се върне обратно в сигурните коловози на стария си начин на рисуване. Но след това продължи да върви след звездата си, което показва, че примамката да я следва е по-силна от уюта на вече изминатите пътища.

Тя имаше натрупан доста опит в религиозната интерпретация на света чрез рисуване на неизброимо количество православни икони, в които, трябва с ръка на сърцето да признаем, беше постигнала завидно майсторство. Но православният канон беше започнал да я стяга като стара, ала останала тясна обувка. Навлизането в световната мистика, в християнската кабала на д-р Папюс, а напоследък и в дао, й откри нови хоризонти, които промениха и начина й на рисуване.

Метаморфозата не стана без съпротива, понякога дори и яростна, но усвояването на нови знания от висшата сфери на мистиката винаги е свързано с огромни сътресения за душата. Наслоените съмнения, липсата на достоверна информация от самата светая светих на школите, намесата на институциите, претендиращи за абсолютна власт над човешката душа, склонността на хората към конспиративни теории – всичко това е голяма, но полезна спирачка в търсенето на такъв тип развитие. Остават само най-жилавите, най-способните, най-устойчивите, а пътят непрекъснато ги проверява дали могат да изминат и следващата му отсечка.

Опитът на хора като Леонардо да Винчи, Йеронимус Бош или Николай Рьорих примамва, но и плаши, защото изисква безкрайна себеотдаденост, която в днешните ускорени и еклектични времена нито е възможна, нито е желана. Труден път, по който наградите са малко.

Въпреки това в рамките на година и нещо се появиха картини, които обещават подобно бъдеще. Мистика, легенда, приказка, фантастика се смесиха в едно и оживяха под ръцете на художничката. Пътят беше намерен.

Ще се въздържа от оценки за съвместната ни работа, това не е мое задължение. Нито ще похваля стореното дотук, защото изминатото в безкрайността винаги остава несъществено малко. Освен това в големите салони на света не е прието да се хвалят хората, а да се анализират творбите им, да се посочва постигнатото и още желаното за постигане. Желаното в случая е да бъде продължен пътят и да не спира развитието, а също направеното да не се превърне в рутина.

Една от тайните на успеха е винаги да се застава пред листа като за първи път. Останалото е манипулация на успеха. Тя може да събира публиката в салоните, да получава похвали и дотации,  но пътят й е кратък и е надолу по вертикалата.

Лично аз ще се радвам от небитието да изплуват още много символи, знаци, въображаеми същества, митични персонажи, ангели, хора, полунощни оркестри и тайнствени звезди да придобият обеми, да придадем на айн-соф-а цвят и форма, да го изпълним със сенки и светлини. Да се спуснат от небесните селения древните адепти и да заговорят някъде под арките на земните градини отново.

Ние сме изпратени в този свят, за да намалим самотата на Бог чрез нашия творчески диалог с него. Изкуството е езикът, който той разбира, а времето за този диалог е най-добре инвестираното време.

автор на текста: Наталия Андреева

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

BECA | Before Creating Academy откри кандидатствания за третата сесия с четирима нови лектори

MIKA

публикувано

на

от

BECA | Before Creating Academy откри кандидатствания за третата сесия с четирима нови лектори 27

фотография Ивайло Дончев

Академията открива също интензивен курс за Фотография в студио, както и Action фотография 

Академията по фотография BECA | Before Creating Academy затвърждава тенденцията за разрастването си от началото на годината и присъедини към екипа си още няколко от големите фотографски имена у нас – фотожурналистът Надежда Чипева, модният фотограф George Todoroff и първият лицензиран Red Bull фотограф за България – Ивайло Дончев.

Заедно с новите попълнения се разрастват и предлаганите модули и курсове, като вече кандидатствания се приемат за двата интензивни курса – Action фотография и Фотография в студио, както и за първия модул у нас, посветен на Фотожурналистиката.

През месец март бяха връчени и сертификатите на първата група курсисти, някои от които продължават обучението в различни модули, а записвания за групите започват да се примат целогодишно.

От началото на годината Академията предостави разнообразни възможности за всички хора с интерес във фотографията и се утвърди в средите, като най-обещаващото място за обучение и практика. Освен мащабните практики, с които става все по-популярна, BECA | Before Creating Academy организира най-големия фотографски конкурс у нас за последните години, в който се включи международно жури от 8 изключителни фотографи от различни страни.

Победителят в конкурса BECA Photo Award ще получи парична награда от 2 000 лева, възможност за самостоятелна изложба, както и стипендия за обучение в Академията на стойност 560 лева.

Записванията за конкурса продължават до 30 май, а кандидатстванията за третата сесия ще приключат на 10 май.

В новата сесия Академията планира още няколко големи практики, които са основен стълб на обучение, заложен като метод още в самото начало.

За новите лектори:

Надежда Чипева е име в българската фото журналистика, един от онези неуморни фото репортери, които можем да видим на всяко важно събитие вече години наред. Фотограф, носител на много отличия, включително два пъти получава журналистическата награда „Черноризец Храбър“. Започва кариерата си в в. „Българска фотография“ през 1981 г., след това работи за Българска телеграфна агенция, в. „24 часа“, списание „Сега“, в. „Дневник“ и в. „Капитал“ повече от 20 години. Зад гърба си има няколко изложби у нас и в чужбина.

Георги Тодоров открива фотографията през 2008г. Десет години активно снима като през този период преминава през различни проекти и жанрове. От 2017г. насочва своят обектив изцяло към портретната и модна/комерсиална фотография в студио. Работата му е насочена повече към работа и контролиране на изкуствена светлина. Стилът му става все по-разпознаваем заради начина, по който моделира светлината във фотографиите си.

Ивайло Дончев учи документална фотография в Кралската академия на изкуствата в Хага, Нидерландия. Той не спира да следва целите си и се посвещава на това да документира света на екстремните спортове. През годините снима състезания по всякакъв вид екстремни спортове – скейт, сноуборд, bmx и др. и реализира десетки разнообразни проекти и изложби по света. Вдъхновява се от свободата, от адреналина и от чувството да се усеща жив! През 2021г. е обявен за първия лицензиран фотограф на Red Bull в България.

Продължете понататък

Култура

Националната галерия представя – ДА КОЛЕКЦИОНИРАШ СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

MIKA

публикувано

на

от

Националната галерия представя - ДА КОЛЕКЦИОНИРАШ СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО 28

Вернисаж на 22 април, четвъртък, от 17.00 до 19.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп

Какво е мястото на съвременното изкуство в сбирките на българските колекционери? Оправдан ли е “рискът” да колекционираш съвременно изкуство? Не е ли съвременното изкуство  бъдещата класика? Това са част от въпросите, които поставя изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство”. Нейната тема е българската художествена сцена от последните десетилетия през личния поглед на Владимир Илиев, с фокус свободната, трайна и отговорна връзка: художник – колекционер. Представени са творби на Сашо Стоицов, Боряна Петкова, Валентин Стефанов, Красимир Терзиев, Геoрги Ружев, Нина Ковачева, Георги Георгиев – Jorrras, Борис Колев – B.A.i.L.A, Калина Димитрова, Стефан Иванов, Петер Цанев, Искра Благоева.

Куратор Иво Милев.

Продължете понататък

Горещо