Connect with us

Култура

Изложба-преглед на актуалния български дизайн открива МЕЛБА фестивал 2022

Avatar

Публикувано

на

MelbaFestival2022

снимка: ПР

Годишният фестивал за дизайн ще се проведе от 3 до 13 ноември в София

На 3-и ноември в София ще започне най-значимото ежегодно събитие, свързано с дизайн в България – петото издание на фестивала МЕЛБА. Началото на десетте дни, посветени на дизайн в София, ще бъде дадено с откриването на изложбата на български автори „Местна красота“, част от ежегодната поредица Преглед на българския дизайн, която представя някои от най-забележимите проявления на дисциплината през тази година.

„Местна красота“ събира творбите на девет български автора – Димитър Станков, Мария Жекова, Рая Стефанова, Николета Носовска, Люба Асадурова, Милен Радев, Нева Балникова, Яна Юнакова и Дани Йорданова. Атрактивната експозиция включва бижута, вдъхновени от звука на гайдата, визуален разказ за пътя на ръжта, мивка от пчелен восък, керамични чинни с кукери-супергерои, съвременна пътека-килим от вълна, осветителни тела от родопски камъни, бижута от автомобилни фарове, съвременен прочит на традиционна старопланинска техника и бутилиране на аромати, характерни за природата в различни региони. Всички произведения в изложбата се основават на регионални материали, ресурси и традиции, като повечето от тях са създадени специално за повода. Годишната селекция за първи път в четиригодишната си история се организира от външен куратор – Марина Драгомирова от Studio Furthermore. „Във всяка от работите откриваме нещо познато, но погледнато и преосмислено през непозната перспектива“, споделя базираната в Лондон Драгомирова. Официалното откриване на „Местна красота“, с която ще бъде дадено и начало на МЕЛБА фестивал, е на 3-и ноември (четвъртък) от 19 ч. в галерия КО-ОП на бул. „Янко Сакъзов“ 17 в София. Творбите ще могат да бъдат разгледани до 13-и ноември, като входът е свободен.

GUNIA Project

снимка: Gunia Project

Advertisement

Освен фокусираната изцяло върху българските традиции изложба, фестивалът ще насочи вниманието и навън, благодарение на своя международен Симпозиум. На 5-и номври (събота) в центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София родната публика ще има възможност да се срещне с лектори, които са сред значимите имена на европейската дизайн сцена. Сред тях са Лиза Енебис и Уанвай Шум от една от най-награждаваните и влиятелни агенции за дизайн в международен план – нидерландското студио DUMBAR/DEPT®. Гости на симпозиума ще бъдат още Холи Перейра от Ирландия, занимаваща се с илюстрация и стенопис; кураторът, журналист и теоретик в сферата на дизайна, архитектурата и визуалните изкуства – Адам Щех; както и полският графичен дизайнер и автор на шрифтове и визуални идентичности Матеуш Махалски. Част от програмата са и украинският творчески колектив, използващ традиционни етнически техники и отправящ апели за мир – GUNIA Project, както и дизайнерката от Валенсия Ели Гутиерес, занимаваща се с продуктов и интериорен дизайн. Билетите за Международния симпозиум МЕЛБА са достъпни на уебсайта https://festival.melba.bg/tickets, като има възможност за присъствие на живо или онлайн.

Eli Gutierrez

Ели Гутиерес, снимка: ПР

Разнообразната програма на МЕЛБА фестивал тази година включва богат набор от събития, насочени както към широката публика, така и за професионалисти. Сред тях е изложбата SMART HUNGARY: Иновации в индустриалния дизайн през 24 примера, която ще бъде открита на 3-ти ноември в Инкубатора на София Тех Парк. На 4-ти октомври пък са предвидени две събития – A$AP SANS обучението за типографи на тема шрифт с Матеуш Махалски и откриването на поп-ъп изложбата ВРЕМЕ (галерия ПОРТ А, 19 ч.), която е колаборация с Fashion Days и представя илюстрациите на 18 артиста, класирани от общо 204 участници в конкурс. На 8-ми октомври от 18 ч. в Галерия УниКредит Студио (площад „Св. Неделя” 7) ще бъде открита още една изложба, с която МЕЛБА фестивал започва нова поредица – Дипломен проект, експозиция с керамика от Спас Йорданов  ПОВЕЛИТЕЛИТЕ НА ЧЕТИРИТЕ ЕЛЕМЕНТА. На 9-и ноември от 18 ч. в Чешкия център на  ул. “Г. С. Раковски” 100 ще бъде открита изложбата „РАЗКАЗЪТ“ на ателието по керамика и порцелан на Висшето училище за приложно изкуство в Прага. Част от програмата на фестивала е и дискусията за общуването между различните групи, обвързани в цялостното развитие на творческия продукт, озаглавена „Може ли да е малко по-разчупено“. Тя се организира заедно с независимата образователна платформа Know-How-Show-How и ще се проведе на 10-и ноември от 18:30 ч. в Чешкия център. Отново в сътрудничество с Know-How-Show-How, на 11-и и 12-и ноември се организира и клас за професионалисти на тема ВКЛЮЧВАЩ ДИЗАЙН: Отвъд правенето на продуктите красиви. Всички изложби, част от програмата, са със свободен достъп, а за МЕЛБА класовете и дискусията се изисква допълнително записване на festival.melba.bg и заплащане на съответната такса.

Фестивалът за дизайн МЕЛБА е единственото по рода си събитие в столицата и се организира благодарение на Столична община. „Партньорството със Столична община е знаково за дейността ни. Дългогодишното активно взаимодействие, довело до включването на продуцирания от нас единствен в страната фестивал за дизайн в Културния календар на столицата, ни дава увереност, че дейността ни е разпозната като ценна и развиваща средата, че допринасяме за диалог и разнообразие на обществото”, споделят за партньорството организаторите Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект.

Организатор на МЕЛБА 2022 е Студио Комплект. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ и програма „Визуални изкуства“ и е част от Календар на културните събития на Столична община. Фестивалът се провежда с любезното съдействие на Чешки център в България, Посолство на Чешката република, Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз, Посолството на Кралство Испания, Посолството на Ирландия, Унгарския културен институт, Полския институт, Polish Graphic Design. Партньори на фестивала са Fashion Days, програма „Творческа Европа“, Уникредит Булбанк, EPAY GO, Easy Pay, България еър и други.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement