Открийте ни и в

Галерия

Изложба представя българския принос към съвременната наука и технологиите

MIKA

публикувано

на

Постиженията на български учени и наши научни колективи със значим принос към съвременната наука и за развитието на технологиите са „разказани“ в изложба, която може да бъде видяна до 25 август в градинка „Кристал“. Експозицията е част от проекта “Българският принос в световната наука” на екипа на Наука OFFNews и  списание “Българска наука“, подкрепен от Мтел.

В 28 табла са представени снимки на български учени и интересни факти за техни открития в областта на физиката, математиката, астрономията, биологията и други природни науки. Посетителите на изложбата ще научат, че основна част от строежа на най-големия реактор за термоядрен синтез се ръководи от млада българка, че в проекта за Големия адронен колайдер работи група наши физици, които имат съществена роля в експериментите, че към Марс лети и българска апаратура, както и още много любопитна информация, която ни запознава със забележителната роля на нашите сънародници в съвременната наука.

Историите, свързани с постиженията на българските учени, продължават и в страниците на Наука OFFNews като част от усилията на екипа да покаже, че българският принос далеч не свършва с киселото мляко и Джон Атанасов. В поредица от статии и интервюта до края на годината сайтът ще ни запознава с изтъкнати учени и изобретатели, за да докаже, че както в Англия физикът Стивън Хокинг е не по-малко популярен от футболиста Дейвид Бекъм, така и у нас учените заслужават подобаващо обществено внимание.

Мтел подкрепя проекта в контекста на усилията си да привлече интерес към темите, свързани с начина, по който технологиите, иновациите и науката влияят върху начина ни на живот и го променят, както и с приноса им за развитието на икономиката и обществото не само в България, но и по света. Именно тези теми са във фокуса на журналистическия конкурс Mtel Media Masters, който телекомът инициира от 2010 година насам. В момента тече шестото издание на надпреварата и всички журналисти от електронни, печатни и интернет медии, както и такива на свободна практика, могат да кандидатстват до 30 септември 2016 година.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Творба на Зуека в първата Национална оптимистична изложба

MIKA

публикувано

на

от

Васил Василев – Зуека подкрепя инициативата на платформа Купи изкуство за стойностна промяна на арт пазара у нас

“Купувайте изкуство! Така подпомагаме творците ни, отдаваме уважение към труда им и инвестираме в нашата икономика, защото парите остават тук, в България”, призовава Зуека.

Платформа “Купи изкуство” поставя началото на новата 2021 година с Национална оптимистична изложба, която ще бъде експонирана в онлайн галерията Купиизкуство.бг – www.buyart.bg. Тя ще продължи от 14 януари до 28 февруари, а откриването ще бъде на 14 януари от 19 ч. във Фейсбук страницата КупиИзкуство.БГ.

“Целта, която си поставяме с нея, е заедно да продължим и през 2020 година положителната тенденция за продажби и откупки на произведения на съвременни български автори. Затова и я нарекохме оптимистична, защото искаме след изминалата нелека година да започнем с позитивна нагласа”, споделят организаторите.

В изложбата участват над 100 български автори всеки с по едно произведение, селектирани от администраторите на Фейсбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник”.

Онлайн галерията Купиизкуство.бг – www.buyart.bg стартира в края на 2020 година. Тя беше създадена заради повторното опустяване на галериите и музеите през втората вълна на пандемията от COVID-19. В годишния й план  влизат както общи изложби, така и кураторски проекти на авторите, представени във фейсбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник”.

“Инициативата, създадена от художници за художници, цели не само да се подкрепяме взаимно, но и да се промени нагласата на хората към изкуството. Само така ще осъзнаем, че то има място във всеки дом”, подчертават организаторите.

Продължете понататък

Галерия

Националната галерия представя – Никола Танев. На път

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Навършиха се 130 години от рождението на Никола Танев – и в буквалния, и в преносния смисъл – един от най-колоритните български художници. Чрез архивни документи, скици и живописни творби от фондовете на Националната галерия и от колекцията на Неделин  Петров, изложбата в Националната галерия маркира географията на Таневите пътувания. Осъществявани винаги в кръга на европейското, те са и завръщания – към родното, домашното: добре познатото и винаги различното.

Няма друг български художник, пътувал толкова много като Никола Танев. Това е неговият начин на живот – да събира впечатления, за да работи, за да показва и да продава картините си. Неговите пътешествия са основен източник на вдъхновение и доходи. Пътува и за забавление, но понякога и като опит за започване на чисто, като радостно бягство, но понякога и като тъжно обръщане към отминалото.

За приблизително четиридесет години Танев обикаля значителна част от Европа: Париж, Венеция, Рим, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин, Мюнхен, Бон, Кьолн, Хамбург, Лондон, Стокхолм, Виена, Варшава, Краков, Прага, Загреб, Белград, Будапеща, Букурещ и т.н., и т.н., стига до периферията на Ориента. Преброжда цяла България: Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа, старинни градчета и села. Едва ли има транспортно средство, което художникът да не е използвал. Докато пътува, наблюдава, скицира, живописва, изпраща стотици писма, много от тях чудесно илюстрирани, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми.

снимка:ПР

Част от маслените творби и от рисунките са представени в авторския дизайн на куратора,  експонирането на другите намеква за пощенски картички, толкова популярни за времето на художника.  Експозицията е съпроводена от албумно издание, в което илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия.

Изложбата бе подготвена и подредена през декември 2020, но поради епидемичната ситуация се представя на публиката едва сега, в началото на 2021.

Продължете понататък

Горещо