Connect with us

Галерия

Изложба представя българския принос към съвременната наука и технологиите

Avatar

Публикувано

на

Постиженията на български учени и наши научни колективи със значим принос към съвременната наука и за развитието на технологиите са „разказани“ в изложба, която може да бъде видяна до 25 август в градинка „Кристал“. Експозицията е част от проекта „Българският принос в световната наука“ на екипа на Наука OFFNews и  списание „Българска наука“, подкрепен от Мтел.

В 28 табла са представени снимки на български учени и интересни факти за техни открития в областта на физиката, математиката, астрономията, биологията и други природни науки. Посетителите на изложбата ще научат, че основна част от строежа на най-големия реактор за термоядрен синтез се ръководи от млада българка, че в проекта за Големия адронен колайдер работи група наши физици, които имат съществена роля в експериментите, че към Марс лети и българска апаратура, както и още много любопитна информация, която ни запознава със забележителната роля на нашите сънародници в съвременната наука.

Историите, свързани с постиженията на българските учени, продължават и в страниците на Наука OFFNews като част от усилията на екипа да покаже, че българският принос далеч не свършва с киселото мляко и Джон Атанасов. В поредица от статии и интервюта до края на годината сайтът ще ни запознава с изтъкнати учени и изобретатели, за да докаже, че както в Англия физикът Стивън Хокинг е не по-малко популярен от футболиста Дейвид Бекъм, така и у нас учените заслужават подобаващо обществено внимание.

Мтел подкрепя проекта в контекста на усилията си да привлече интерес към темите, свързани с начина, по който технологиите, иновациите и науката влияят върху начина ни на живот и го променят, както и с приноса им за развитието на икономиката и обществото не само в България, но и по света. Именно тези теми са във фокуса на журналистическия конкурс Mtel Media Masters, който телекомът инициира от 2010 година насам. В момента тече шестото издание на надпреварата и всички журналисти от електронни, печатни и интернет медии, както и такива на свободна практика, могат да кандидатстват до 30 септември 2016 година.

Continue Reading
Advertisement