Открийте ни и в

Култура

„Измамата „Сан Стефано. От русификацията на България до „денацификацията“ на Украйна“ от Иво Инджев

Avatar

публикувано

на

„Измамата „Сан Стефано. От русификацията на България до „денацификацията“ на Украйна“ от Иво Инджев 141

Българският журналист и блогър допълва приносното изследване за ролята на Русия в „освобождението“ на българите по време на Руско-турската война в контекста на конфликта в Украйна.

С мащабното  и безкомпромисно изследване „Измамата „Сан Стефано” българският журналист и блогър Иво Инджев подложи на преоценка представата за т.нар. вечна дружба между България и Русия, между СССР и НРБ и между двата „уж вечно влюбени през вековете“ народа, предизвика историци и политици.

През 2022 г. с оглед на ескалацията на отношенията между Русия и Украйна „Измамата „Сан Стефано“ се появява с ново преработено и допълнено издание и разглежда детайлно каква е ролята на руските военни сили в Руско-турската освободителна война и какви са паралелите между русификацията на България и „денацификацията“ на Украйна днес.

Базирайки се на редица източници, журналистът разбива исторически и пропагандни митове и посочва онези аспекти от руската външна политика, които оставят следа – уви, не толкова светла и героична – в нашата история.

„Путин отрича днес правото на украинците да са нещо различно от руснаците с намерение те да бъдат погълнати по-лесно от Русия, но му приседна. Русия, векове наред, включително в навечерието на войната от 1877 г. , не “забелязва” да има българи, а само подобия по кръв и вяра на руските царски поданици, за да подчини под своя скиптър и доминиращия на Балканския полуостров етнос. Но и в двата случая тази руска шовинистична хватка се проваля – българите успяват да се отскубнат от мечешката прегръдка през XIX век. Днес украинците довършват с цената на тежки загуби и разрушения още по-решително и категорично започнатото от нас дело. Нещо повече, ако Украйна нанесе поражение на Русия, мечката може и да не преживее кръвопускането.”, пише Иво Инджев

Разбивайки митове, но и заемайки непоклатима позиция, „Измамата Сан Стефано“ е първата книга в България, остро критикуваща руската агресия. Тя маркира онези аспекти от руската политика, които оставят трайна следа не само в българската и руската история, но и окончателно променят световната карта, и напълно осъжда безкритичния прочит на историята.

Иво Инджев е журналист, блогър и автор на 9 публицистични книги. Член на Източния екип за стратегически комуникации на Европейския съюз. Бил е кореспондент на БТА в Бейрут ( 1983-1987 ), главен директор на Българската телеграфна агенция (1990 – 1993), главен редактор на в. “Експрес“ ( 1993 -1994 ) , на в. “Демокрация” ( 1994 1995 ), създател на Асоциацията на Европейските журналисти у нас ( 1992 ), вицепрезидент на АЕЖ, избран на конгреса в Хелсинки ( 1994 ), коментатор на Радио “Свободна Европа ( 1995-2000 ), и телевизионен водещ на предаването „В десетката“ по bTV (2000 – 2006). Носител е на награди на “Хелзинския комитет” за правозащитна дейност.

Реклама