Открийте ни и в

Телевизия

„Изчезващите крале – лъвовете на Намиб“ – в най-старата пустиня на света по VIASAT NATURE

Avatar

публикувано

на

„Изчезващите крале – лъвовете на Намиб“ - в най-старата пустиня на света по VIASAT NATURE 141

снимка: Viasat Nature

Не пропускайте от 3 април да се присъедините към Viasat Nature, за да проследите съдбата на лъвовета в пустинята на Намибия. 

„Изчезващите крале – лъвовете на Намиб“ – в две части – дебютира в събота, 3 април, и неделя, 4 април, от 14:30 часа с повторение в същите дни от 20:45 часа.

Една стара лъвица и двете й дъщери са ключът към бъдещето на пустинните лъвове: преди две години те раждат общо пет мъжки лъвчета и въпреки трудните условия в пустинята и това, че мъжкитe на прайда им са изчезнали, успяват да отгледат малките. Сега, обаче, идва време „петимата мускетари“ да продължат сами.

Уловени интимни моменти с лъвовете, някога смятани за изчезнали. Алфа мъжкарят на прайда, старата лъвица, дъщерите й и техните много специални момчета ще разкажат история за изумително, драматично и емоционално пътуване през пустинята на контрастите.

Сега можем да наблюдаваме за продължителен период от време тайния живот на пустинните лъвове в екстремните условия на този епичен пейзаж. Те се скитат по величествени пясъчни дюни и безкрайни равнини от чакъл, понякога чак до брега със скелетите.

Открийте този изключителен хищник в една от най-изолирани обасти на планетата: място на трудности, постоянен глад, безкрайна жажда и неизбежно страдание – тук петте млади лъва трябва да превземат Намиб и да основат собственото си кралство. Пътят към съзряването в най-старата пустиня на света никак не е лесен…

Във втората част по Viasat Nature в неделя от 14:30 часа или 20:45 часа проследяваме един от младите лъвове от прайда. Скитащ се из безплодни равнини, той се озовава далеч от дома и отчаяно се опитва да намери братята си, които са изчезнали няколко дни по-рано. Бродещ из пустинята съвсем сам, той току що е започнал пътешествието на живота си.

Д-р Филип Стандър използва сателит, за да проследи лъвовета през безпощадния пейзаж на Намибия. Ловци на трофеи и местните жители са причинили катастрофален спад на популацията мъжки лъвове. По време на снимките на филма, в Намиб има по-малко от 150 екземпляра. Д-р Стандър изучава популацията от две десетилетия.

Още първия път, когато вижда лъвицата с петте мъжки лъвчета, той осъзнава, че оцеляването им е жизнено важно. Ако успеят да възмъжеят, ще има някаква надежда за пустинните лъвове.

Не пропускайте „Изчезващите крале – лъвовета на Намиб“ в „Африканския следобед“ на VIASAT NATURE на 4 април, неделя, от 13:35 часа или от 20:50 часа на 8 и 9 април.  

В чест на Деня на Земята – от 22 април, четъртък, по VIASAT NATURE гледайте „ПРАВИЛАТА НА „СЕРЕНГЕТИ“! 

Повторение: в събота, 24 април, от 11:00 часа, и четвъртък, 29 април, от 18:15 часа.

През 60-те г. на миналия век малка група учени се отправя към дивата пустош, ръководена от ненаситно любопитство към природата. Те научават, че ключови видове могат да създадат или да разрушат екосистемите, в които живеят.

Сега в залеза на своята видка кариера, петимата невъзпяти герои на модерната екология – Боб Пейн, Джим Естес, Мери Пауър, Тони Синклер и Джон Терборг – споделят историите за техните приключения. Те разкриват как пионерската им работа е променила възгледите им за природата и е дала шанс на човечеството да преосмисли света такъв, какъвто би могъл и трябва да бъде.

Очаквайте втори сезон на „В зоопарк „Таронга“ – от понеделник, 12 април, в 17:15 ч.

Зоопаркът „Таронга“ се завръща за нова поредица от 16 едночасови епизоди с нови видове, за които трябва да се полагат грижи и цял куп пречки за преодоляване. Лъвовете се завръщат от Сидни, а на суматранските тигри са спестени проблеми с напредничава развъдна програма. Служителите в зоопарка се радват, че морската лъвица Нала е бременна, но се тревожат за шимпанзето Наоми, които има трудности със зачеването. Дали се опитват да подготвят застрашените билбита за завръщане в дивата природа или искат да увеличат популацията на саймири, като водят мъжки в група от десет женски – на служителите в зоопарка никога не им е скучно!