Connect with us

Култура

Изяществото на корейските занаяти вече е в България

Avatar

Публикувано

на

Korean Crafts poster2

Korean Crafts poster

 

Само след два дни, на 25 март 2015 г. в София официално ще бъде открита уникална изложба, разкриваща красотата и изяществото на корейските традиционни занаяти.

Тази изложба е плод на много усилия да бъдат съхранени и показани на света не само произведения на изкуството, но и национална идентичност, оцеляла и превъзмогнала редица исторически препятствия.

Традиционните занаяти са един от най-добрите посланици на Корея по света, тъй като са успели да съхранят през вековете душата и пулса на корейския народ. И въпреки дълбокия си исторически смисъл, те не са архаичен полъх в 21 век, а напротив – продължават да са почетно място в ежедневието на корейците, да пазят и развиват традиционните ценности в бързо променящия се глобализиран свят.

Любопитно е, че за някои от занаятите има данни, че са съществували още през 1 век пр. Хр. и повечето от тях са предавани от поколение на поколение. Такъв е случая и с КУОН Хи-джа, която е наследник на принцеса от династията Чосон и е наследила рецептата за правене на специално оризово вино от нея. Г-жа КУОН ще представи специалната напитка лично по време на изложбата в София.

Advertisement

Освен 140-те произведения на изкуството, в България пристигат и 12 от майсторите, носители на нематериалното културно наследство на Корея. Те ще демонстрират своите умения пред българска публика в редица събития, като едно от тях са двете работилници, в които всеки желаещ ще може да вземе участие на 27 март 2015 г. от 18:30 часа в галерията на ул. Шипка 6. Местата са ограничени, така че бъдете на време в галерията, ако искате да се включите в уоркшоповете.

Ако искате да се докоснете до магията на корейските традиционни занаяти и да се опитате да разберете по-добре културата на тази вълшебна страна, ви очакваме на официалното откриване на изложбата на 25 март 2015, от 18:30 ч. В галерията на ул. Шипка 6. Изложбата ще продължи до 9 април 2015 г.

Изложбата ще мине през България като едно от събитията, които посолството на Република Корея организира по повод 25-годишнината от българо-корейските дипломатически отношения.

ВХОД СВОБОДЕН!

Advertisement
Continue Reading
Advertisement