Connect with us

Lifestyle

ИКЕА и Marimekko представят лимитираната колекция BASTUA

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Тя е вдъхновена от скандинавската сауна култура и се състои от 26 продукта с дръзки щампи

Колекцията BASTUA съчетава експертния опит на ИКЕА в обзавеждането и артистичния почерк на финландската дизайнерска къща Marimekko. Колаборацията акцентира върху удоволствието от ритуалите, чрез които полагаме грижа за себе си, а самото име „BASTUA” идва от думата за сауна, използвана в шведския южен район Småland, където ИКЕА е основана.

„Сътрудничеството с Marimekko се случи много естествено, тъй като както за тях, така и за нас от ИКЕА основна цел е постигането на по-добро ежедневие у дома.  Колекцията представлява първите стъпки в това начинание, фокусирайки се върху физическото и емоционално благосъстояние“, споделя Хенрик Мост, креативен лидер в ИКЕА.

BASTUA е първият проект, за който Marimekko ексклузивно разработва дизайни за целите на сътрудничество с друг бранд. Мисията на финландската компания е да насърчи хората да бъдат щастливи и да внася радост в ежедневието им чрез смели шарки и цветове. Една от основните щампи в колекцията е вдъхновена от големите, декоративни листа на ревена, който расте около сауните във Финландия. Те присъстват в голяма част от артикулите, включително емблематичната чанта FRAKTA.

Advertisement

снимка: ПР

„Отправна точка при създаването на дизайните за BASTUA бе улавянето на същината на финландските корени на Marimekko и връзката им с културата на скандинавската сауна“, споделя Ребека Бей, творчески директор на дизайнерската къща. „Marimekko е отдадена на това да внася радост в ежедневието на хората със своите смели щампи и дизайни и всички ние се вълнуваме, че можем да сбъднем тази цел чрез сътрудничеството си с ИКЕА“, добавя тя.

Колекцията се състои от разнообразни артикули като мебели, стъклена посуда и текстилни изделия с дръзки принтове. Хавлиите, кърпите и първото по рода си ведро за сауна са предмети, присъщи за сауна културата, докато останалите продукти са предназначени за моментите преди или след този ритуал. Сред тях са релефна стъклена посуда, мека възглавница за под, както и свещи с аромат на бъз, ревен и сладки нотки на ванилия за създаване на благоприятна атмосфера.

BASTUA ще бъде налична от 1-ви март в магазините на ИКЕА, както и онлайн на ikea.bg. 

Повече за колекцията можете да откриете на сайта на ИКЕА: https://www.ikea.bg/collections/bastua

Advertisement
Continue Reading
Advertisement