Открийте ни и в

Lifestyle

ИКЕА каталог 2021 влиза в помощ на всеки дом

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

ИКЕА каталог 2021 отбеляза своя 10-ти рожден ден в България. По тази причина той е под формата на специално издание, практически полезно за всяко домакинство: „Съветник за по-добър живот у дома“.

Животът е поредица от новости, обрати и важни решения. Понякога те идват неочаквано и изискват нов начин на мислене, нови переспективи, нови навици и решения. През последните месеци почти всеки е изправен пред търсене на алтернативни начини за извършване на ежедневните си задължения поради възникналата ситуация. А домът е основното място за всички тях- в него се пренесоха офисът, училището, детската градина, той стана център за ежедневната работа – от място за почивка и отмора до бизнес помещение за срещи и учене на нови уроци от училище. Така възникнаха нови нужди на домакинствата, свързани с обособяване на мини-кътове, специални интериорни решения и реорганизиране на домашното пространство.

Ето защо ИКЕА каталог 2021 идва на помощ със съвети за обновяване на дома и удовлетворяване на новите потребителски нужди. В него са събрани интелигентни съвети, свежи идеи и дизайнерски решения за всяко помещение в дома. Потребителите могат да намерят подходящото за тях интериорно предложение или DIY съвети за организиране на домашното пространство. Всички хитрини за по-добро ежедневие у дома са обвързани с някои от най-добрите продуктови предложения на ИКЕА, съчетани по практичен и функционален начин. „Съветникът“ споделя идеи за обзавеждане както на малки, така и на големи пространства с ограничен бюджет и време. Той показва на хората как всеки един кът у дома може да бъде оползотворен по нетрадиционен и творчески начин и да се превърне в мини офис помещение или място за учене на новите уроци.

„Животът у дома никога не е бил толкова важен, колкото е сега. Последните няколко месеца ни показаха, че нашият дом е нашата крепост. Ние от ИКЕА искаме да помогнем на хората в организирането на тази крепост по възможно най-добрия начин и затова предлагаме интериорни решения в типичния за нас шведски стил, предназначени както за големи, така и за малки пространства. Уютният дом може да бъде практичен и функционален и „съветникът“ ни ще го докаже.“, споделя Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА.

ИКЕА каталог 2021 също има за цел да вдъхнови хората да живеят по-здравословен и по-устойчив живот у дома. Ето защо той включва предложения, свързани със стратегията на шведския бранд да използва все повече рециклирани материали в производството на мебели и интериорни решения. В „Наръчника за по-добър живот у дома“ са предложени продукти, произведени от рециклирани пластмаса, дърво и памук. Те са вдъхновени от кръговата икономика и естествените материали за производство.

Нашият „Съветник” дава ценни идеи и в еко посоката: една малка стъпка, един нов полезен навик, една лампа от рециклирана пластмаса или един кран за пестене на вода са напълно достатъчни да подобрим живота у дома, но и на планетата. Ние в ИКЕА вярваме в това, ето защо сме подготвили продкти, изготвени от изцяло рециклирани материали, които да паснат в интериорния стил на всеки дом.“– казва още Йоана Цонева.

Юбилейният брой на каталога ще бъде наличен в магазините на ИКЕА, както и онлайн, на сайта www.ikea.bg/

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Култура

Добре дошли в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс

MIKA

публикувано

на

от

Заповядайте в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс! Една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“ (превод: Надя Баева, изд. Колибри), която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

Продължете понататък

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Горещо