Connect with us

Култура

Икономиката на ХХІ век – корпоративна, национална и международна

Avatar

Публикувано

на

Ikonomikata na HHI vek korporativna natsionalna i mezhdunarodna

Сборник „Икономиката на ХХІ век – корпоративна, национална и международна“ обобщава докладите, представени на едноименната конференция, организирана от департамент „Икономика“ на 27. септември 2017 г. в Нов български университет. Негови съставители са гл. ас. д-р Ралица Димитрова и гл. ас. д-р Красимир Костенаров, рецензенти са проф. д-р Събина Ракарова и доц. д-р Ангел Георгиев, а научен редактор е доц. д-р Ренета Димитрова.

Научното издание е с открит достъп. Публикувано е на страницата на Издателството на Нов български университет в меню „Електронни издания“ в меню „Книги“.

В „Предговора“ съставителите споделят: „Очевидно икономиката такава, каквато я познаваме от края на XX век, ще бъде много по-различна в идните години. Корпорациите имат все по-лесен достъп до глобалните пазари на стоки, суровини и труд. В същото време те са толкова мощни, че са в състояние да накарат правителствата да се съобразяват с тях. Националните правителства са изправени пред предизвикателството да подържат конкурентна икономическата среда, съставена от нормативна рамка и институционална среда, но в същото време да запазят и националната си идентичност. Включените в настоящия сборник изследвания и разработки правят опит да очертаят някои проблеми и предизвикателства, както и да дадат определени решения в икономическите отношения, характерни за XXI век“.

В сборника са включени доклади на преподаватели от български университети, на автори, работещи в частния сектор, както и на изследователи от висши училища в чужбина.

Continue Reading
Advertisement