Открийте ни и в

Литература

ИК “Сиела” представя „Светлината, която изгубихме”

публикувано

на

ИК "Сиела" представя „Светлината, която изгубихме” 141

Американската писателка Джил Сантополо ни повежда на емоционално пътешествие из дебрите на човешката душа с романа си „Светлината, която изгубихме” (ИК „Сиела”). Макар това да е първа книга за възрастни от Сантополо, която е популярен автор и редактор на книги за деца, правата за „Светлината, която изгубихме” са продадени в повече от 30 страни по целия свят.

11 септември 2001 г. – болезнена дата в съвременната световна история.
В тази трагична вторник сутрин по време на атентатите в САЩ загиват близо 3000 човека, а животът на хиляди семейства по цялото земно кълбо се променя завинаги. Историята на героите в романа „Светлината, която изгубихме” на американската писателка Джил Сантополо е белязана именно от тези ужасяващи събития.

Луси и Гейбриъл се срещат за първи път случайно по време на Шекспиров семинар в Колумбийския университет в този съдбовен септемврийски вторник. И двамата са млади, животът е пред тях и е изпълнен с безкрайни възможности и шарени мечти. Терористичните атаки обаче оставят дълбока следа в душата на Луси и Гейб, които се изправят пред трудната задача да търсят смисъл в новия, променен и сякаш по-мрачен свят. Тяхното пътешествие продължава цели 13 години и ги отвежда на различни континенти, но така и не успява да ги раздели.

Светлината, която изгубихме” е човешка история – роман за любовта, саможертвата, ревността, предателството, прошката и надеждата, която всеки от нас таи дълбоко в себе си.

Джил Сантополо завършва „Английска литература” в Колумбийския университет и защитава магистратура по „Писане за деца” във Vermont College of Fine Arts, както и „Право на интелектуалната собственост” в Нюйоркския университет. Още на 3-годишна възраст Сантополо написва и илюстрира първия си разказ. Днес тя е автор на множество книги за деца и е начело на Philomel Books – импринт на Penguin Young Readers Group. Времето, в което не пише или редактира, Сантополо посвещава на академичната си кариера – била е преподавател в няколко учебни заведения и е допринесла за разработването на сертифицирана учебна програма по „Писане за деца” в McDaniel College в Мериленд, САЩ.
Светлината, която изгубихме” е първата й книга за възрастни. Тя предизвика сензационен интерес още преди излизането си, а правата за издаването й вече са продадени в 30 страни. У нас романът на Джил Сантополо е в превод от английски език на Анелия Янева. Корицата на българското издание е на Фиделия Косева.

Реклама