Открийте ни и в

Интервю

Имелда Мей: “Тъгата ти дава време да мислиш”

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Броени седмици преди първият концерт на рокабили кралицата ИМЕЛДА МЕЙ в България, имаме удоволствието да представим едно кратко интервю с нея, благодарение на радио ТАНГРА МЕГА РОК в рамките на световния музикален форум Sounds of The Ages 2018. Новата музикална емлблема на Ирландия идва и у нас на 9-ти юни, при това на върха на славата си за един супер концерт в Античния театър в Пловдив.

ИМЕЛДА МЕЙ е излизала да пее на сцена с най-големите – ЛУ РИЙД, ТОМ ДЖОУНС, ДЕЙВИД ГИЛМОР, РОБЪРТ ПЛАНТ, U2 и много други…!

Най-новият й албум – ‘Life Love Flesh Blood’ хипнотизира критиката в Ирландия и Великобритания и с това, че в него, ИМЕЛДА пое в неочаквана посока – нов груув, комбинация от джазиран блус, соул, госпъл, фолк, рок , акустични и почти кинематографични преживявания.

Продуцент е американската легенда – Ти Боун Бърнет, носител на най-големите музикални и филмови награди за работата си с Боб Дилън, Елтън Джон, Робърт Плант и Алисън Краус, Рой Орбисън, Грег Алман, Counting Crowes, филма за Джони Кеш и много други.

С ИМЕЛДА МЕЙ за всичко това и за още други неща разговаря Васил Върбанов.

ЗДРАВЕЙТЕ, КАК СТЕ?

Добре, а вие?

РАДВАМ СЕ, ЧЕ СТЕ С НАС, НО ДА ЗАПОЧНЕМ С ТОВА – ‘LIFE LOVE FLESH BLOOD’ НАИСТИНА Е ЗВЕРСКИ ЯК АЛБУМ, НО НИЕ СМЕ ЖАДНИ И ГЛАДНИ ЗА ОЩЕ – КОГА ЩЕ БЪДЕ ГОТОВ СЛЕДВАЩИЯТ?

О, хахаха! Очаква се да изляза в почивка, но първо имам турне и чак след това ще се отдам изцяло на писането на песни, поезия и всичко останало. Но първо са концертите – досега не сме били в България. Спирам временно творческия процес, заради концертите в Европа…А следващият албум? – Вероятно догодина!

ВИЕ СТЕ НЕ САМО ФАНТАСТИЧНА ПЕВИЦА, НО СЪЩО ТАКА СВИРИТЕ И НА МНОЖЕСТВО ИНСТРУМЕНТИ. ИНТЕРЕСНО – НА КАКВО КОМПОЗИРАТЕ – НА ПИАНО ИЛИ НА КИТАРА?

На китара! Пиша песните си на китара. E, не свиря на ЧАК толкова много инструменти, но да, мога да свиря на китара достатъчно, колкото да композирам на нея.

НОВИЯТ АЛБУМ Е ДОСТА РАЗРЛИЧЕН ОТ ПРЕДИШНИТЕ ВИ, НО ВИЕ МНОГОКРАТНО ОБЯСНИХТЕ ПРИЧИНИТЕ В МНОЖЕСТВО ПРЕДИШНИ ИНТЕРВЮТА. ТОЙ НАИСТИНА Е МНОГОПЛАСТОВ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ – ТОЛКОВА ЧОВЕШКИ И ЕСТЕСТВЕН. ТОВА ПОСЛЕДНОТО МЕ КАРА ДА ВИ ПОПИТАМ – ВЯРВАТЕ ЛИ, ЧЕ СЪЩЕСТВУВАТ ИЗВЪНЗЕМНИ?

ХАХАХАХАХАХ! Вярвам в това, че не знаем нищо. Не знаем нищо да това, което е извън границите на нашата галактика, така че е твърде възможно да има извънземни.

КОЕ ЧУВСТВО Е ПО-ПОЛЕЗНО ЗА ПИСАНЕТО НА ПЕСНИ – ТЪГАТА ИЛИ ЩАСТИЕТО?

Хъм, според мен и двете…И все пак, когато си тъжен, може би се замисляш повече, нещо те притеснява и разсъждаваш върху причината. Тъгата ти дава време да мислиш, а когато си щастлив – си толкова зает с щастието, че нищо друго не те интересува. Така че, естествено, зависи от способностите ти, но така или иначе, чувствата са много важни като източник на въхновение и писане на песни. Изкуството е в основата – то е връзката.

ВАШАТА ЧУДЕСНА КАРИЕРА ВИ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ СРЕЩНЕТЕ С НЯКОИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЕРОИ В МУЗИКАТА – КОЙ ОТ ТЯХ Е НАЙ-ЯКИЯТ?

Ох, това не е лесен въпрос. Наистина, имах щастието да се запозная и да работя с удивителни хора. ДЖЕФ БЕК е дяволски куул…РОБЪРТ ПЛАНТ – винаги е страхотно да пееш с него – той е много секси мъж и го знае, ха ха ха…Да работя с ЛУ РИЙД беше страхотно – достави ми огромно удоволствие, а РОНИ УУД – господи, боже мой – да пееш с него е велико. Той има толкова много енергия и страхотна харизма. БОНО е готин пич. Всъщност, всички те са адски готини.

КАЖЕТЕ НИ ПОВЕЧЕ ЗА ДРУГИТЕ МОМЧЕТА ВЪВ ВАШАТА ГРУПА…ТОВА СЪЩИТЕ ХОРА, С КОИТО ЗАПИСАХТЕ ПОСЛЕДНИЯ АЛБУМ ЛИ СА?

Не, не. Записах албума с други музиканти. Правих го в Америка с продуцента ТИ БОУН БЪРНЕТ – той доведе музикантите и аз се запознах с тях в деня на записа. Това бяха МАРК РИБОТ (от бандата на ТОМ УЕЙТС и ЕЛВИС КОСТЕЛО, бел. ред.), барабанистът ДЖЕЙ БЕЛРОУЗ (РОБЪРТ ПЛАНТ) и китаристът ЗАК ДОУВС (THE LAST SHADOW PUPPETS). Те наистина бяха страхотни. Но след края на записите, отново се върнах към моята си банда за турнетата. Тук искам да кажа, че това са НАЙ-ГОТИНИТЕ ХОРА! Невероятни музиканти, които освен това изглеждат страхотно – наистина страхотно!

КАКВА ЩЕ БЪДЕ ПРОГРАМАТА ВИ В ПЛОВДИВ – САМО ОТ НОВИЯ АЛБУМ ИЛИ ЩЕ ИМА ВСЕ ПАК И ПО-СТАРИ ХИТОВЕ КАТО ‘IT’SGOOD TO BE ALIVE’, ‘JOHNNY GOT A BOOM BOOM’ И Т.Н.?

Да, правим някои от по-старите парчета, носвирим предимно новите песни. И това е съвсем нормално – когато си направил нов албум – искаш него. Не е особено здравословно да гледаш непрекъснато само назад. Е, искам хората да са напълно доволни и затова не пропускам и старите хитове – така всички са щастливи.

ЩЕ ВИДИМ ЛИ НЯКОГА НА ЖИВО ИЛИ В НЯКОЙ ОТ СЛЕДВАЩИТЕ АЛБУМИ – ПОВЕЧЕ ОТ ВАШАТА ПЪНК СЪЩНОСТ?

Нямам представа какво предстои. Единствените ми планове са – да нямам никакви планове. Сигурна съм, че някога ще изскочи – той си е вътре в мен. Разцепвам сцената на живо почти всяка вечер. И не мисля, че твоят пънк дух може някога да те напусне. Когато композирам – не следвам никакви правила и това ми дава усещането за свобода.

МОЖЕ БИ, ЗАЩОТО СТЕ ИРЛАНДКА…

Може би…Но, нали така или иначе, това е ПЪНК-ът – да няма правила.

снимка: ПР

ТАКА Е! ЛИЧНО АЗ, НАИСТИНА ХАРЕСВАМ ПОВЕЧЕ НОВИЯ ВИ СТИЛ И СТАЙЛИНГ… И ВСЕ ПАК – ОНАЗИ РЕТРО, ВИНТИДЖ АТМОСФЕРА НА ПРЕДИШНИТЕ ВИ АЛБУМИ СЪЩО БЕШЕ ЯКА – ИМАШЕ НЕЩО ОТ ДУХА НА ‘PEAKY BLINDERS’ SPIRIT…И В ТАЗИ ВРЪЗКА – КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ВИ ФИЛМ ИЛИ СЕРИАЛ В МОМЕНТА?

Е, нали знаете, че в момента в ‘Peaky Blinders’ използват едно парче от новия ми албум – ‘The Longing’? Пускат го всяка седмица…или през седмица…

ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТОВА Е ЛЮБИМИЯТ ВИ СЕРИАЛ? ИЛИ ПЪК НАПРОТИВ, ОЗНАЧАВА?

О, харесва ми, страхотен е! Жестоко е, че ползват една от моите песни! А също така гледам и ‘The Last Man on Earth’. Адски е смешен! Това е любимият ми сериал в момента – ‘The Last Man on Earth’ – много се забавлявам.

ВИЕ СТЕ НЕВЕРОЯТНО ДОБРЕ ИЗГЛЕЖДАЩА, А СЪЩО И, ОЧЕВИДНО, МНОГО СТРАСТНА ЖЕНА. МНОГО НЕЩА СТАНАХА ИЗВЕСТНИ ЗА НАСИЛИЕТО И СЕКСУАЛНИТЕ ЗЛОУПОТРЕБИ В КИНОТО. В СЪЩОТО ВРЕМЕ, НИЩО ПОДОБНО НЕ ДОЙДЕ ОТ СВЕТА НА МУЗИКАТА…ЗАЩО?

Господи, нямам представа…В интерес на истината, музикалният бизнес се отнесе към мен наистина добре.Никога не съм била притеснявана по този начин. Но, всъщност, аз не работя за никого. Действам сама за себе си – сама съм си шеф. Имам си моя собствена група, бизнесът си е мой и изобщо, ръководя сама делата си, така че – всичко е наред. Може би, когато работиш за някой друг е по-различно…Всички мъже, с които ме е срещала работата, винаги са били много точни и са се отнасяли с мен с уважение, както и аз към тях.

В същото време има, доза сексизъм, когато някой постави под съмнение моята интелигентност или способността ми сама да си пиша песните. Това не идва от хора, с които свиря, по-скоро има разни журналисти, които питат – “Верно ли сама си пишеш парчетата?” или “Кой ти помага да композираш?”.

Това е адски обидно. Наистина….Нали знаете, че аз сама продуцирах първите си два албума, а също така се надявам да започна да продуцирам албуми и на други хора. Към това ме тласна самият ТИ БОУН БЪРНЕТ – “Добре се справяш – защо не продуцираш други музиканти???” И това им даде повод да се замисля, защо наистина не са чак толкова често срещани продуценти-жени! Трябва да призная, че напоследък виждам все повече и повече мацки, които работят на концертите – като звукови инженери или осветители – и това според мен е великолепно!

СПОРЕД МЕН, ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ИДОТСКИ ТЕЛЕВИЗИОННИ ШОУПРОГРАМИ ЗА МУЗИКАЛНИ ТАЛАНТИ СЪЩО ИЗКРИВЯВАТ СМИСЪЛА – ЩО Е ТОВА МУЗИКАТА…

Е, псоред мен, телевизионните състезания са свързани повече с ТВ, отколкото със самата музика. Защото музиката е изкуство, а в тези ТВ програми не виждам никакво изкуство. Те си просто забавление, но в него няма изкуство.

ИМАЛО ЛИ Е МОМЕНТИ, В КОИТО СТЕ СЪЖАЛЯВАЛИ ЗА ИЗБОРА СИ ДА ПРОМЕНИТЕ ФАМИЛИЯТА СИ НА МЕЙ СЛЕД ИЗБИРАНЕТО НА ТЕРЕЗА МЕЙ ЗА МИНИСТЪР ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ?

А, хахахаха, не, аз нямам нищо общо с нея – само това мога да кажа. В същото време, трябва да съжаляваме всеки, който трябва да свърши тежката работа около ‘БРЕКЗИТ’. Защото, това вероятно е една от най-лошата идеи, които някое правителство в историята е приело да следва.

ВИЕ СТЕ ИРЛАНДКА, НО ЖИВЕЕТЕ В АНГЛИЯ…НАЯСНО ЛИ СТЕ ВЕЧЕ С ПОСЛЕДСТИВЯТА, КОИТО ЩЕ ВИ УДАРЯТ В ЧИСТО ЛИЧЕН ПЛАН СЛЕД ТОЗИ, ТАКА НАРАЧЕН ‘БРЕКЗИТ’?

Да, знам. Всичко това е много кофти – дори нямам представа дали ще мога да остана да живея тук. В Англия съм от 20 години, но сега нещата стават доста негостоприемни за такива като мен. Но аз съм допринасяла за тази страна, плащам данъци. ‘БРЕКЗИТ е ужасна идея. В душата и сърцето си аз ще си остана ирландка, завинаги, и съм много притеснена за това, което ще последва ‘БРЕКЗИТ в Северна Ирландия. Там от известно време имаме мир, но с ‘БРЕКЗИТ се задават нови тежки времена и проблеми. И това всеки го знае.

СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ ЩЕ ИМАТЕ ЩЕ ИМАТЕ СЪВМЕСТЕН КОНЦЕРТ С ДЖАК САВОРЕТИ В ИТАЛИЯ – В РИМ. ОНЗИ ДЕН НАПИСАХТЕ ВЪВ FACEBOOK – “ЩЕ ПЕЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В РИМ, А ПЪРВИЯТ ПЪТ, КОГАТО БЯХ В ИТАЛИЯ – ПАПАТА – ЙОАН ПАВЕЛ 2-И МЕ ЦЕЛУНА”…КАКВА Е ТАЗИ ИСТОРИЯ???

Ами, когато бях на около 8 години, цялото ни семейство много пътуваше – баща ми ни водеше на къмпинг из целия свят. В онзи момент бяхме отишли в Италия и отидохме да видим Папата. Бяхме на площада – той спря колата си… излезе… и от цялата тълпа взе МЕН в ръце – целуна ме по бузата и ме върна на родителите ми. Много интересна случка…

ЖЕСТОКО!!! ИДВА ЛИ ЛИ СТЕ В БЪЛГАРИЯ ДОСЕГА?

Не, не съм, а отдавна искам. Разни мои приятели, които са били в България са ми казвали, че е чудесно и ще си изкарам великолепно. А и снимките на Античния театър, които ми изпратихте, ме оставиха без дъх!

КОЕ Е ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ИЗНИКВА В ГЛАВАТА ВИ, КАТО ЧУЕТЕ ‘БЪЛГАРИЯ’?

ТОПЛИ ХОЛА! Всички българи, с които съм се запознавала досега, винаги са били много топли и ми напомняха за нас – ирландците. С това, че имат страст и топлина.

ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ СВЕТЪТ, В КОЙТО ЖИВЕЕМ, ТОТАЛНО СЕ ПРЕЦАКА…МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ МУЗИКАТА МОЖЕ ДА ГО СПАСИ?

Със сигурност вярвам, че музиката може да помогне. Това е добър начин да осъществиш връзка с чувствата си. Повечето мои познати музиканти и хора свързани с музиката по прнцип, са съзидателни хори с отворени съзнания. Самата аз вярвам в хората и в човечеството. Няма съмнение, че когато отидеш на концерт и видиш как хората забравят за проблемите си, както и с кой съсед точно не са искали да си говорят преди това – нещата придобиват смисъл. Нещото, което обединява всички тези хора в залата или под открито небе пред сцената, е любовта.

Виждаме толкова много хора днес, които носят своята любов и радост на концертите. Всичките тези благотворителни събития също са показателни – хора събират пари, за други хора в нужда. Музиката е великолепен начин да обедини всички нас! Да, музиката може да бъде само нещо положително…

КОЛКО ДОБРЕ КАЗАНО!

Концертът на ИМЕЛДА МЕЙ в Античния театър в Пловдив на 9 юни се организира се от радио ТАНГРА МЕГА РОК в рамките на световния музикален форум Sounds of The Ages 2018.

Билетите са с изключително достъпни цени от ще откриете ексклузивно в системата на EpayGO и на всички каси на Easypay в страната.

Има дори с цени от 30 и 40 лв, а най-добрите места са по 60 и 80 лв

Хлапета до 10 години (включително) ще бъдат пускани без билет, но придружени от своите родители.

Със съдействието на община Пловдив.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Интервю

Виктория Терзийска – Величкова: „Смятам, че нашите медици са изключителни професионалисти“ 

MIKA

публикувано

на

от

снимка :ПР

Какво е да дадеш нов живот след 40-годишна възраст и забравя ли се така вълнуващият за всички бъдещи майки момент – раждането на детето?  За предизвикателствата и неотменимата лекарска подкрепа по време на бременността, за мястото на родителя във всеки нов момент, в който малчуганите измислят поредната лудория, отглеждането и възпитаването на деца по време на пандемията от COVID-19, разказа харизматичната вокалистка на група „Мастило” Виктория Терзийска – Величкова, звезден гост във второто есенно онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве”, организиран от здравния сайт Puls.bg, което се проведе на 31 октомври.

В специално интервю лъчезарната и горда майка на две прекрасни момичета Виктория сподели, че втората й бременност е преминала тежко, но благодарение на професионализма на лекарския екип и неотлъчната помощ на нейните близки, неприятностите от този период вече са се превърнали само в лош спомен.

„Имах много тежка втора бременност, тъй като София ми затисна една артерия на крака и целият ми крак беше синьо-черен. Сутрин и вечер съпругът ми ми биеше инжекции за разреждане на кръвта, за да не направя някой тромб. Непрекъснато ми взимаха кръв, непрекъснато нещо ми правиха. За разлика от първата бременност, която ми мина като песен, втората ми беше много трудна, но пък го преживях. Сега имам две страхотни дъщери и всичко остана в миналото“, разказа пред водещата и главен редактор на Puls.bg Румяна Тасева Вики.

Раждането на дете е изключително съдбоносен момент за всяка жена – магия, която изведнъж променя целия ти светоглед. Лъчезарната певица има радостта да преживее вълшебството не един, а два пъти като и до днес помни всеки един детайл. И двете си дъщери ражда секцио, тъй като по време на първата си бременност с Маргарита, това се налага, поради установяване на ниска плацента. За появата на бял свят на малката София лекарите също избират този вариант, заради специфичната ситуация и високия диоптър на Виктория.

„При мен нормалното раждане не беше възможно нито един от пътите. Маргарита реши да се появи през нощта, когато ние си бяхме съвсем лежерни във вкъщи. Вдигнахме цялата болница на крак и естествено моя лекар. София си беше съвсем планирана“ споделя Виктория, която на 7 август 2019 година посреща в прегръдките си и София.

Децата си избира да роди на родна земя, а за медиците, работещите в сектора на майчиното и детското здравеопазване, е категорична: „Мисля, че са изключителни професионалисти“. Извършва стандартните предродилни консултации както в България, така и в чужбина, където получава възможността да наблюдава тяхната работа.

„Смятам, че нашите лекари са изключително големи професионалисти, много се раздават за това в света да се появи едно здраво бебе. Смятам, че дават всичко от себе си, имайки предвид условията, при които работят“, допълни тя. 

Певицата отправи своите благодарности към лекарите, които ежедневно се грижат за здравето на хората: „Наистина, благодарим Ви мили хора, за това, че се грижите толкова добре за нас. И тук не говоря само за лекарите, говоря и за всички акушерки, за всички сестри, които отделят толкова много внимание на майките“.  

Отглеждането на две малки деца едновременно според Виктория може да бъде описано като непрестанно забавно приключение. „Винаги се случват ситуации, за които никога не си подготвен и реагираш на момента. В момента се опитвам физически да ги опазя и да са здрави. Всичко останало някак си ще го моделираме малко по-нататък. Когато децата са малки, гледам да не ги ограничавам, да не им поставям много граници, да няма много НЕ-та. Затова и вкъщи е непрестанен купон“, разказа тя. А основните ценности, на които ги учи, са спокойствие и доброта, с която да се отнасят към останалите, защото ще им се върне многократно.

Ученето е непрестанен процес, благодарение на който малки, големи и още по-големи стават по-добри и придобиват полезни знания, които по-късно превръщат в част от своя житейски опит. На въпросът „Научи ли нещо ново от децата си?“, певицата отговаря: „Да. Научих се да бъда много търпелива. Преди не бях такава категорично.  Научих се да поставям себе си на последно място и научих, че колкото и клиширано да звучи, трябва да грабиш от момента сега, защото той няма да се повтори повече“. 

Преди време вокалистката на група „Мастило“ създаде и „Маргаритка“ – проект за децата! „Създадох го с идеята да има готино и качествено музикално съдържание за най-малките. Преди да се появи „Маргаритка“ такова нямаше. Създадохме и наши собствени песни, които са авторски, посветени на полезните навици и всъщност благодарение на тези песнички, благодарение на нашите герои Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчо, децата се научават малко по-лесно, а не чрез едно непрестанно дуднене, да си мият ръцете, да си мият зъбите, да ходят с желание на детска градина, да уважават по-възрастните хора, да казват извинявай и благодаря“, разказва Виктория.

Друга инициатива е „Приказки без край“, която е насочена към подобряването на болничния престой на децата и по-бързото им възстановяване с помощта на мобилни библиотеки с книжки за всяка възраст и специално обучени аниматори. Тя помага на децата, които са в болници, да се почувстват малко по-добре, като при тях отидат любимите им приказни герои, като се съберат всички деца в болничното заведение и започнат да рисуват, да пеят песни, да си разказват приказки и всъщност да се отделят за малко от всички манипулации, които им правят“.

За финал, водещата и главен редактор на Puls.bg Румяна Тасева попита Вики какво мисли за COVID-19 реалността и влиянието й върху детската психика. „Истината е, че COVID-19 реалността някак си като един похлупак дойде върху децата. Аз смятам, че децата са доста по-адаптивни от нас. Моите деца едва ли осъзнават какво се случва. Малката се роди в COVID-19 годината, но Маргарита вече много ясно знае, че трябва да се пазим. Искрено ги съжалявам, защото на тяхната възраст ние сме си правили какво ли не, а сега те не могат да правят всичко, което им се иска. 

Не могат да отидат на някой детски кът, защото той е затворен. Не могат да се събират с техни близки приятели, заради дистанцията, която трябва да пазят и това според мен ги обърква. Не знам какви хора ще станат. Може би малко по-егоистични и насочени към себе си, което не бих искала да се случва“, категорична е певицата.

Цялото интервю може да гледате ТУК.

„Форум бременност и детско здраве“ се провежда с генералното партньорство на Sensibel Nachtkerzen, Babe Laboratorios, KIN Laboratorios и с подкрепата на Dr. Theiss и Select Asset Management

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata, Az-deteto, Tialoto.bg, Новите родители, Mamamia.bg, Bebok.eu, Дневникът на мама и татко, Жената днес, Grazia Online и София играе/Sofia plays.

 

Продължете понататък

Lifestyle

Георгий Розов: “Водещият курс в центровете SmartyKids е ментална аритметика”

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Предлагаме ви едно интересно интервю с Георгий Розов, официален представител на международния бранд SmartyKids – детски образователни центрове, за България и ЕС, благодарение на който дейността на центровете стартира и у нас през 2017 г.

Дългата изолация на децата от училище заради Ковид 19 миналата пролет се отрази неблагоприятно върху обучението им. Онлайн уроците не успяха да заместят присъственото обучение и резултатите от проведените в началото на годината тестове са незадоволителни. Могат ли  вашите курсове могат да бъдат полезни на децата, за да наваксат по-лесно пропуснатото?

Курсовете ни развиват т.нар. висши психични функции – памет, мислене, възприятие, реч или казано накратко – разгръщат интелектуалния потенциал на детето. Със заниманията в курсовете ни по ментална аритметика, по бързо четене и финансова грамотност децата стават по-съсредоточени, по-организирани и най-вече – по-уверени в себе си, което е предпоставка за по-добро усвояване и на училищния материал. Така че – да. Въпреки че ние не поднасяме отново училищния материал на децата (това не е нашата роля), заниманията при нас водят до много по-добри резултати в училище и още повече до успешна самостоятелна работа на едно дете, на което примерно се налага да учи дистанционно. Нещо, което повечето родители преживяха през пролетта и което  вероятно ще ни се налага и в бъдеще.

Много родители вероятно ще ползват частни уроци, за да помогнат на децата си?

Децата ни днес са заобиколени от твърде много информация и уроците в училище са само една малка част от тази информация. Въпреки че обемът й никак не е малък. Много деца изпитват затруднения да извлекат най-важното или да усвоят основното от материала в училище. Затова и родителите търсят алтернатива, която да подпомогне децата в усвояването на училищния материал. Затова е важно родителите да проучват добре и да преценят кои и какви са най-подходящите допълнителни занимания за детето. По тази причина и в нашите центрове непрекъснато се организират демонстрационни уроци – на живо и онлайн, на които родителите и децата могат да преценят дали заниманията са подходящи и интересни за тях.

В центровете SmartyKids работим с деца на възраст от 4 до 14 години. Това е възрастта, в която децата се развиват най-бързо и в която придобиват навиците си за учене. Авторските ни методики са разработени така, че заедно с усвояването на знания и умения, децата да се и забавляват с увлекателните игрови сюжети в курсовете.

Какво представлява самата методика?

Водещият курс в центровете SmartyKids е ментална аритметика, в който заниманията са подходящи за деца на възраст от 4 до 12 години. Методиката е разработена от професионалисти специално за центровете SmartyKids и към момента работи успешно в над 350 центъра в 11 държави. В България мрежата от центрове SmartyKids включва 60 центъра в 36 града.

Методиката съдейства за хармонично развитие на децата с помощта на упражнения по смятане с древното китайско сметало „абакус“ и практика за по-бързо устно смятане.

Благодарение на това, че менталната аритметика задейства и развива и двете полукълба на мозъка, тя спомага да се подобри паметта (краткосрочна, дългосрочна и фотографска), да се формира логическо мислене и децата да се научат да се концентрират лесно. А абакусът помага на детето да подобри фината си моторика.

За да бъде обучението интересно за детето, преподавателите в центровете редуват интелектуалното натоварване с интерактивни занимания и подвижни игри. За целта класическата методика за бързо смятане с абакус включва геймификация – игрови и състезателен елемент към сериозната програма на обучение. Важен елемент за максимални успехи е и платформата Smarty Universe, която позволява децата да се упражняват извън центъра и да подобряват възможностите си.

Предлагаме също и курсове по бързо четене (за деца от 7 до 12 години) и по финансова грамотност (за деца от 8 до 14 години), също по наши авторски методики. Ползите от курсовете за децата – подобряват концентрацията и паметта, развиват аналитичното мислене, увеличават скоростта на възприемане на информация, развиват въображението, развиват т.нар. суперпамет, грамотността и много други. И да не забравяме, че упражненията по четене възпитават любов към четенето, а курсът по финансова грамотност учи децата как отговорно да боравят с финансови средства.

Споменахте китайско сметало. От къде идва методиката?

Първите „сметала“, предшествениците на днешния абакус, са изобретени векове преди Христа. Едни от най-разпространените видове сметала в древността са били китайското сметало суан-пан и японският соробан. Японският соробан не е изгубил своята популярност – и до днес се ползва в японските училища при най-малките ученици. Много други държави в Азия също прилагат заниманията с абакус и менталната аритметика като задължителен елемент в учебната програма на началните си училища.

Методиката на SmartyKids е базирана именно на такива занимания, като тя е разработена в Русия от екип от педагози и специалисти по ментална аритметика. След Русия мрежата от SmartyKids центрове постепенно се разраства, за да дойдe и в България през 2017 година. И не спираме да се развиваме – сътрудничим с водещите в световен мащаб организации на професионалистите и обучителите в областта на менталната аритметика, за да можем да предложим винаги на децата при нас най-съвременното и качествено обучение. Тази година сме избрани и за председател за България и Румъния на SAMA Global – международна асоциация по ментална аритметика, в която членуват 21 държави. Тази година нашите възпитаници ще участват и в престижната олимпиада на SAMA Global, състезавайки със стотици деца онлайн, съобразно обстановката в глобален мащаб.

Кои страни я прилагат успешно?

Нашата авторска методика в момента се прилага в 11 държави по света, в т.ч. Русия, Румъния, Германия, Кипър, Латвия, Швейцария, Испания, Казахстан, Беларус, Узбекистан и разбира се – в България.

Как може да бъде полезна за родителите?

Децата, упражняващи се с абакус и в ментално смятане, придобиват много по-широки умения от бързото смятане. Факт е, че децата в курсовете по ментална аритметика изпреварват връстниците си и могат да умножават често още на 6 години и делят скоро след това. Но това не е единственият резултат от тези занимания. Целта ни е цялостното хармонично развитие на децата и развиване на уменията им. По същият начин например стои въпросът и с методиката по бързо четене. Курсът не цели просто да научи децата да четат „на висока скорост“, а да четат с разбиране, да извличат най-важното от един текст, да запомнят лесно и бързо, и най-важното – да обичат книгите.

С нашите методики не целим просто да научим децата как да се справят с един или друг училищен предмет, а да развият собствените си умения за постигане на целите си в различни аспекти на живота пред тях.

Затова най-новият курс, който стартирахме тази година в България, е финансова грамотност за деца. Знаете колко доверчиви са децата към рекламите и промоциите например, или колко трудно може да се обясни на едно дете защо трябва да спестява. Ето на това ги учим в този курс – как да разбират ценността на парите и да мислят стратегически когато става въпрос за финанси и покупки.

A ако родителите имат въпроси към нас или биха искали да посетят наш демонстрационен урок – контактите на центровете ни са налични тук

Продължете понататък

Горещо