Connect with us

Култура

Инженерството, което построи света по VIASAT HISTORY

Avatar

Публикувано

на

Viasat History Engeneering That Built the World 1 jpg

снимка: AETN

Преоткриване на Месопотамия по VIASAT HISTORY 

От моста Голдън Гейт до Панамския канал, Трансконтиненталната железопътна линия, Статуята на свободата и още, новата поредица в осем части „Инженерството, което построи света“ разказва историите на брилянтните мечтатели, вдъхновили най-епичните строежи от последните два века. Премиерата по Viasat History е всеки вторник от 22:00 часа – от 9 юли.

Още на 2 юли – отново в 22:00 часа – може да се види премиерата на „Айфел: Войната на кулите“. Филмът разказва за дуела мeжду Гюстав Айфел и Жул Бурде, който далеч надхвърля обикновеното състезание на проекти; той се случва във време на радикални промени, когато желязото се изправя срещу камъка, инженерството срещу архитектурата, а модерното изкуство срещу старото.

На 12 юли в същия час пък е премиерата на документалния филм „Преоткриване на Месопотамия“, в който ново поколение международни археолози, откликнали на призива на иракските власти, отговарящи за историческото наследство, отварят отново митичните месопотамски обекти Ниневия, Лагаш и Ларса.

Advertisement

Инженерството, което построи света

Премиера от вторник 9 юли в 22:00 ч.

Оригинално заглавие: The Engineering That Built the World

Тази поредица хвърля светлина върху емблематичните структури и инженерни подвизи, оформили и определили нацията на САЩ и нашия свят. От моста Голдън Гейт до Панамския канал, Трансконтиненталната железопътна линия, Статуята на свободата и по-нататък, тя разказва историите на брилянтните мечтатели, вдъхновили най-епичните строежи от последните два века. Срещнали непреодолими предизвикателства, това са непознатите истории за съперничество, егоизъм, задкулисна политика и за брилянтните инженерни иновации, направили бъдещето възможно.

Advertisement

Copyright © Zed

Айфел: Войната на кулите

Вторник 2 юли в 22:00 ч.

Оригинално заглавие: Eiffel: Towers’ War

Могло е символът на Франция – Айфеловата кула – никога да не види бял свят. Тя дължи съществуването си на упоритостта на далновидния инженер Гюстав Айфел, който надделява над своя основен съперник архитект Жюл Бурде. Техният дуел далеч надхвърля обикновеното състезание на проекти; той се случва във време на радикални промени, когато желязото се изправя срещу камъка, инженерството срещу архитектурата, а модерното изкуство срещу старото.

Advertisement

Предизвикателството в световен мащаб е да се види кой може пръв да издигне хилядафутова кула; един поглед назад към тази „Война на кулите“ разказва за важна повратна точка в нашата история и дава възможност да се преразгледа кариерата на Гюстав Айфел.

Тайни нацистки бази

Премиера от понеделник 1 юли в 21:00 ч.

Крахът на Третия райх оставя толкова много тайни, колкото и реликви, и до днес останки от плановете на нацистите са скрити в структури, разпръснати по целия свят. Схеми на проекти отстъпват място на мистерии, изобилстват конспиративни теории със сценарии от научната фантастика…

Нацистите са били изключително методични, а този по-задълбочен поглед разкрива още по-тъмни планове. От тунели до кули и от артилерийски обекти до комуникационни центрове, останките от тези схеми чакат да разкрият истини за тактиката и мечтите на Фюрера. Докато фактите за тези аванпостове излизат наяве, ние се опитваме да си представим как събитията от Втората световна война биха могли да вземат много различен обрат.

Advertisement

Преоткриване на Месопотамия

Петък 12 юли в 22:00 ч.

Оригинално заглавие: Mesopotamia Rediscovered

След три десетилетия на война и разрушения, ново поколение международни археолози, откликнали на призива на иракските власти, отговарящи за историческото наследство, отварят отново митичните месопотамски обекти Ниневия, Лагаш и Ларса. Използвайки дигитални технологии, които никога досега не са прилагани в тази област, те правят удивителни открития и разкриват нови гледища за развитието на първите градове, построени от човека, докато работят за опазване на наследството на Ирак. С ексклузивен достъп, ние придружаваме тези американски, италиански и френски мисии, за да споделим този уникален момент на открития.

Advertisement

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG & YouTube канал Viasat World Bulgaria

Continue Reading
Advertisement