Connect with us

Култура

Интерактивната изложба „История за &” ще отвори врати на 30 септември

Avatar

Публикувано

на

за 03

Чувате ли шепота на мечтите? Един тих глас, който расте в съзнанието и от време на време заглушава всички останали? Всички сме го чували. Това е гласът от детството.

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край ще ни покажат как добрите партньорства променят света. Идеята е в основата на интерактивната изложба „История за &”, която ще отвори врати на 30 септември в Зала 4 на НДК. Тя събира на едно място творбите на Текла Алексиева и Капка Кънева, аватара на Максим Ешкенази и редица неочаквани сетивни преживявания.

Изложбата се реализира от Фондация „Америка за България”, заедно с иновативните архитекти от архитектурно студио „Ателие 3” и MP-STUDIO – създателите на Фестивала на светлините LUNAR, чиито зрелищни творби върху софийските сгради и площади традиционно събират стотици хиляди посетители. 

Между 30 септември и 8 октомври в Зала 4 на партерния етаж в НДК ще бъде отворена за посетители интерактивната изложба „История за &”, която чрез силата на сетивата ще потопи публиката в дигитална интерпретация на живота, където мечтите срещат реалността. Мултимедийното и сетивно преживяване ще включва разходка по тревата, среща с аватара на маестро Максим Ешкенази, нестандартна изложба с фантастичните илюстрации на Текла Алексиева, игра със светлините и сенките на Капка Кънева и още много неочаквани ситуации. Изложбата ще пренесе посетителите в бъдещето, но нейният разказ е вдъхновен от реални български истории за оптимизъм и смели мечти.

„Тази история е за съюза „и” (&) – една история за хора и организации, които работят заедно. Разказ за едно 15-годишно съвместно пътешествие и партньорство към мечтата за по-добър живот” – казва Нанси Шилър, президентът на Фондация „Америка за България”. С изложбата Фондацията отбелязва 15-ата си годишнина и успехите на организациите и проектите, подкрепени от „Америка за България“ през годините.

Advertisement

Концептуалната и творческа реализация на мултимедийното и сетивно преживяване е поверено на MP-STUDIO, които българската публика познава от все по-популярния и зрелищен фестивал за светлинно изкуство LUNAR и на архитектурно студио „Ателие 3”, реализирали обновлението на експозицията „Врачански съкровища” в Регионален исторически музей-Враца и редица други сетивни експозиции на културното ни наследство, както и на творческата агенция „guts and brains DDB”. Участници в преживяването са творбите на художниците Текла Алексиева и Капка Кънева, образите и гласовете на маестро Максим Ешкенази, актьорите Веселин Ранков, Чък Браун, Кристина Верославова и Кейт Никълс.

„История за &” ще може да бъде преживяна между 30 септември и 8 октомври 2023 г.. Достъпът до изложбата ще бъде свободен. Входът за сетивното преживяване е на всеки 20 минути – времето, за което 15 посетители ще могат да минават през интерактивната изложба в четири последователно свързани пространства на Зала 4.

За повече информация и за да надникнете първи в съдържанието на изложбата, посетете интернет страницата на „История за &” и се присъединете към нейното фейсбук събитие.

Continue Reading
Advertisement