Открийте ни и в

Култура

„Искам да бъда свободен” – 16 разказа, посветени на Васил Левски

MIKA

публикувано

на

„Искам да бъда свободен” – 16 разказа, посветени на Васил Левски 26

На 19 февруари 2018 г. се навършват 145 години от смъртта на Васил Левски. Журналистът Димитър Дишев (1935–2012) създава един завършен образ на Апостола на свободата, като показва множество различни гледни точки за живота и делото на Дякона в сборника си с разкази „Искам да бъда свободен”. В новото издание на „Сиела”, което е на пазара от 2017 г., са събрани 16 художествени творби на Димитър Дишев, които той е написал в резултат на близо 40 години задълбочени изследвания на историческите извори. Макар и художествена измислица, те се придържат възможно най-близо до познатите ни факти или поне до достатъчно добре обосновани хипотези за делото на Левски, за неговите политически позиции, неговото обкръжение, неговото залавяне и последните дни от живота му.

Предлагаме ви откъс от разказа „Българинът, когото обесиха”, публикуван в книгата „Искам да бъда свободен”:

Изправен до вратата, той гледаше затворника и мълчеше. Българинът го погледна за миг и отвърна лице. Сабри Кадир усещаше, че мълчанието в стаята не е неловко и напрегнато, а някак странно спокойно и че причината за това е в характера на българина, чиято поза и израз на лицето сякаш казваха: „Сто­иш там до вратата и може би искаш нещо да ми кажеш, но то не ме интересува. Ти не си човек, с когото мога да разговарям. Иди си сега“. Сабри Кадир се обърна и излезе.

„Да – поклати глава. – Аз не съм като онези, с които той се разбира с едно кимване и с един поглед, но в нежеланието му да разговаря с мен има нещо азиатско и неевропейско. Умният човек трябва да може да говори и с враговете си. Умен ли е наистина той?“

Шест пъти от четвърти до девети януари 1873 година Са­бри Кадир изпращаше под усилена стража затворника в кона­ка. На десети председателят на комисията отново го повика и му каза, че повече разпити няма да има. На въпроса му как се държи затворникът Сабри Кадир отговори, че мълчи и все мис­ли за нещо. „Добре – каза пашата. – Нека да мисли. Той знае, че ще бъде осъден на смърт.“

В канцеларията на конака Сабри Кадир прочете препис от изпратения в столицата протокол на извънредната комисия. „Понеже всичко гореизложено е установено с положителност – пишеше в него – то на основание член 55, 56, 88 и 174, реши се споменатият Дякон Левски да бъде осъден на смърт чрез обе­сване. Ако ваше превъзходителство одобрявате това, нека се издаде височайше ираде, за да се изпълни тази смъртна присъ­да. Нека бъде според вашата заповед.“

В следващите дни чакаха височайшето ираде. Затворникът беше все така спокоен, дори повече спокоен, защото сякаш се бе отпуснал след края на разпитите.

Странна мисъл се появи в ума на офицера. Като се знае, че удавникът и за сламка се хваща, дали този гяурин сега не се надява, че след като си е признал пред съда за извършеното, султанът може да рече: „Я го виж какъв е бабаит! Да вземем да го оставим жив, че може да ни е полезен!“.

– Как мислиш, може ли Негово Величество султанът да се смили над тебе? – попита Сабри Кадир.

Затворникът за пръв път го погледна с интерес и дори с из­раз на дружелюбност и като поклати глава, отговори:

– Няма да се смили.

Нищо повече не каза или по-скоро пак каза с поглед: „Иди си!“.

„На какво може да се надява сега той?“ – се запита след това Сабри Кадир. Спомни си за един избягал от затвора в Багдад кюрд, който преди бягството беше странно напрегнат и сякаш се вслушваше в нещо. През това време неговите хора навън бяха работили за бягството му, бяха подкупили стражата и бяха приготвили дрехи и скривалища. Дали и за този затвор­ник не се крои бягство? Вгледа се пак в лицето на българина и не видя напрегнато очакване. Той седеше и мислеше с вид на човек, който странно е лишен от усещането за трагичността на положението си и за него няма значение как изглежда в очите на околните. „Не прилича на бъдещ български паша или велик везир!“ – си каза неочаквано Сабри Кадир. Нещо едновремен­но много по-просто и много по-сложно от везирско самочув­ствие изразяваше видът му.

„Да, разбира се! – си каза удивено. – Не се бях сетил за това.“

Не разликата между тукашните даскали, които един ден може да бъдат управници на освободената България и Мидхат паша е важна и интересна, а разликата между тях и Мехмед Не­дим Кабръзлията и всички останали турски велики везири без Мидхат. Ако затворникът, когото Сабри пазеше, станеше голям началник в новата гяурска държава, той щеше да бъде различен от сегашните турски големци, защото е лишен от желанието да спечели нещо за себе си. Тази истина беше така очевидна, че Сабри Кадир дори не се опита да я подложи на съмнение.

Като мислеше, че не може да се управлява държава с показ­ваната от затворника спокойна замисленост и че и в бъдещото гяурско царство ще има мехмеднедимовци, омертефиковци и енвербеязовци, Сабри Кадир искаше да рече: „Лъжеш се, гяур ефенди! Вярно е, че не сте загнили като нас от хилядогодишно чорбаджуване, но много дребни душици и теглещи чергата към себе си има и сред вас, нали виждам какви са другите обвиня­еми. Ти си изключение, гяур ефенди, и щеше да бъдеш разо­чарован, ако някога трябваше да правиш държава с тези хора! Смъртта ще те спаси от това огорчение“.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Общество

Безплатна фотокнига ни запознава с „различните“ деца на България

MIKA

публикувано

на

от

Безплатна фотокнига ни запознава с „различните“ деца на България 27

Излиза безплатна фотокнига с кауза – „Да се запознаем с „различните“ деца на България“. Изданието с автори Анна Йончева – основател на проекта „„Различните“ деца на България“, и Ваня Тодорова – председател на фондация „Можем заедно“, ще бъде официално представено на 25 април (неделя) по време на тематичния Пролетен базар пред НДК, организиаран от инициативата „Да се запознаем“ с цел набиране на средства за следващия, по-голям тираж на безплатната книга.

В навечерието на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април – излиза специалното безплатно издание с кауза „Да се запознаем с „различните“ деца на България“. Цветната фотокнига е дело на основателя на проекта „„Различните“ деца на България“ Анна Йончева и Ваня Тодорова – председател на фондация „Можем заедно“, които обединяват усилия в дългосрочната и благородна кауза да помогнат на повече деца в училище да се запознаят с начина на живот и да изградят от малки разбиране и уважение към своите връстници със специфични потребности.

На 66 цветни страници авторките ни срещат с 35 слънчеви деца, диагностицирани с различни заболявания, сред които тумор на гръбначния стълб, синдром на Даун, детска церебрална парализа, аутизъм, спинална мускулна атрофия, епилепсия, умствена изостаналост, слепота, глухота, спина бифида и други редки заболявания. Освен цветни фотографии на всяко от усмихнатите деца, книгата съдържа и общи, типични за описаните състояния характеристики, целящи единствено да помогнат на другите деца да ги разпознават. Всички описания са кратки и с чисто информативен характер, а за по-подробна и специализирана информация авторките съветват всеки желаещ да научи повече да се обърне към специалисти в областта.

Йончева и Тодорова вярват, че информираността и правилният подход по темата от страна на родители и учители са в основата на по-лесното и осъзнато приемане на „различните“ деца сред техните връстници още в ранна възраст. Затова двете дами поставят старта на кампанията си за повече информираност сред учениците чрез онлайн срещи и поетапно разпространение на безплатната фотокнига в училища из цялата страна.

Да се запознаем с „различните“ деца на България“ ще бъде официално представена на 25 април (неделя) пред НДК – по време на специално организирания от екипа на „Да се запознаемПролетен базар с ръчно изработени аксесоари и сувенири, който има за цел да събере още средства за отпечатване на нов, по-голям тираж от безлатната фотокнига, за да може тя да достигне до още повече ученици в различни градове.

Успоредно с това, Йончева и Тодорва вече работят по изграждането на мрежа от координатори-доброволци в различни краища на страната, които да помогнат в разпространението на фотокнигата на местно ниво, предоставяйки я на проявилите интерес в съответния град или район.

Всеки, който желае да подкрепи каузата на екипа на „Да се запознаем“, може да го направи лично по време на Пролетния базар на 25 април (неделя) пред НДК или да дари чрез Volontime – социалната мрежа за добри дела – онлайн платформа, която не удържа такси от направените дарения.

За дарения по банков път: IBAN: BG15FINV91501217270025, Фондация „Можем Заедно“, основание: Дарение за фотокнига „Да се запознаем“.

Продължете понататък

Култура

Христо Мутафчиев гостува в живо предаване на “ Модерно е да се чете“  

MIKA

публикувано

на

от

Христо Мутафчиев гостува в живо предаване на “ Модерно е да се чете“   28

В лайфовете в Инстаграм вече се включиха писателите Рене Карабаш, Иван Комита, Камелия Кучер и Мира Добрева.

„Модерно е да се чете“ продължава кампанията в подкрепа на българските автори и родните издателства. През изминалата година, екипът на най-модерната сред младите инициатива за литература, раздаде десетки книги на своите последователи, като същевременно организира и лайфове в Инстаграм с водещ Ива Атанасова. В живите предавания се включиха авторите – Силвия Крумова, Яница Радева, Светлозар Желев, Гергана Лаптева, Татяна Гишина, Рене Карабаш, Десислава Авджиева, Иван Комита, Камелия Кучер, Мира Добрева и Мартин Петров.

Този понеделник – 19.04 от 15:00ч. гост на „Модерно е да се чете“ ще бъде актьорът и председател на САБ – Христо Мутафчиев, който в живо предаване в Инстаграм ще говори за себе си и книгата “Черно на бяло” (издателство „Колибри“).

„Модерно е да се чете“ беше създадена през 2019 година от Иван Комита, който тази година издаде дебютния си роман „Хранилка“ (издателство „Книгомания“).

Продължете понататък
Samsung стартира продажбите на Galaxy XCover 5 в България 29
Tехнологиипреди 8 часа

Samsung стартира продажбите на Galaxy XCover 5 в България

Безплатна фотокнига ни запознава с „различните“ деца на България 30
Обществопреди 10 часа

Безплатна фотокнига ни запознава с „различните“ деца на България

„Шап-Шап и шапчовците“ започва по Boomerang 31
Телевизияпреди един ден

„Шап-Шап и шапчовците“ започва по Boomerang

MARINA анонсира премиерата на песента “Purge The Poison” 32
Музикапреди един ден

MARINA анонсира премиерата на песента “Purge The Poison”

Мегапродукцията „Бързи и яростни 9“ форсира в кината през юни 33
Кинопреди един ден

Мегапродукцията „Бързи и яростни 9“ форсира в кината през юни

Христо Мутафчиев гостува в живо предаване на “ Модерно е да се чете“   34
Културапреди един ден

Христо Мутафчиев гостува в живо предаване на “ Модерно е да се чете“  

Миро споделя своя “Мироглед“ с ексклузивен концерт в Joy Station 35
Музикапреди един ден

Миро споделя своя “Мироглед“ с ексклузивен концерт в Joy Station

„Учението на дон Хуан“ от Карлос Кастанеда – истината за световете отвъд материалната обвивка 36
Културапреди 2 дни

„Учението на дон Хуан“ от Карлос Кастанеда – истината за световете отвъд материалната обвивка

Галерия "Васка Емануилова"открива изложба "A или без извинение. NEXT Balkan: Албанско съвременно изкуство " 37
Културапреди 2 дни

Галерия “Васка Емануилова”открива изложба “A или без извинение. NEXT Balkan: Албанско съвременно изкуство “

Bebe Rexha с втори албум Better Mistakes и песен! 38
Музикапреди 3 дни

Bebe Rexha с втори албум Better Mistakes и песен!

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 39
Културапреди 2 седмици

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Скандал, който свали правителство 40
Кинопреди 2 седмици

Скандал, който свали правителство

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 41
Културапреди 2 седмици

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 42
Lifestyleпреди 2 седмици

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 43
Културапреди 2 седмици

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 44
Lifestyleпреди 2 седмици

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова 45
Обществопреди 2 седмици

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров 46
Литературапреди 2 седмици

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ - от 11 април по Bulgaria ON AIR 47
Телевизияпреди 2 седмици

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ – от 11 април по Bulgaria ON AIR

CMTEN разкри "Music Box" 48
Премиерапреди 2 седмици

CMTEN разкри “Music Box”

Горещо