Connect with us

Музика

Исмаел Жорди партнира на Соня Йончева в София

Avatar

Публикувано

на

Jordi 2017 12FotoF.J.GomezPinteno scaled

Исмаел Жорди, снимка: Франсиско Хавиер Гомез Пинтеньо

Българското сопрано подарява на част от публиката новия си албум „Куртизанката“ с автограф

За първи път ще пея в София, България, за което съм много щастлив. Също така ще пея заедно със Соня отново, преди съм пял с нея два пъти, но този път ще е по-особен за мен, защото ще пеем с нея испанска музика“, каза известният испански певец Исмаел Жорди, който на 27-ми октомври, заедно с пианиста Рубен Агуире и Соня Йончева, ще даде началото на музикалния сезон „Съкровени гласове“ в зала „България“.

Откриващият концерт е посветен на сарсуелата – популярен музикален жанр, който тръгва от Испания и наскоро бе обявен за „културно наследство на страната“.

Исмаел Жорди се смята за един от най-добрите изпълнители, който наред с успешната си кариера на оперен певец, изнася концерти по цял свят с репертоар от сарсуела. Той пристига за първи път в България по покана на оперната прима Соня Йончева за концерт с най-популярните сарсуела произведения. Те се отличават с динамика и изискват отлична вокална техника. Сред най-известните изпълнители на сарсуела в света е и Пласидо Доминго, който закри „Гала в София“ преди няколко години в дует с Йончева, изпълнявайки една от най-известните сарсуела песни. Неговият достоен наследник Исмаел Жорди, който е сред най-успешните и търсени испански оперни певци днес, израства в Андалусия.

Advertisement

„В семейството ми всички пееха. Майка ми и баща ми имаха прекрасни гласове, но само аз се посветих на музиката“, казва Жорди, който пристига в София след гастрол в Токио. Той жъне успехи по световните сцени с участието си в опери като „Лучия ди Ламмермур“, „Ромео и Жулиета“ и „Фауст“.

„Не само и пея по-добре от преди 20 години, но и съм по-щастлив сега от това, което правя и начина по който пея“, споделя Жорди, който няма търпение за първата си среща с българската публика на 27-ми октомври в зала „България“ заедно със Соня Йончева.

На пианото ще ги акомпанира пианистът Рубен Агуире, който концертира както в Испания, така и по целия свят, включително в Музикферайн и Щатсопер във Виена, зала „Чайковски“ в Москва, Карнеги Хол в Ню Йорк, Фестивала „Росини“ в Пезаро, Театро Солис в Монтевидео, Театро Колон в Богота и много други. Официален пианист е на конкурса Operalia и член на журито на международните певчески конкурси в Билбао и Богота.

За почитателите, които са закупили билет от категория 120 и 150 лева в периода 17 – 27 октомври, Йончева ще подари диск с автограф на последния й албум „Куризанката“, който е сред най-продаваните албуми за 2023 година с оперна музика.

Музикалният сезон „Съкровени гласове“, организиран от компанията на Йончева SY11 Events продължава до края на годината с концерт на италианската звезда Фреди де Томазо – „Под звездите на Наполи“ на 18-ти ноември и с концерт на Соня Йончева с програмата „Прераждане“ на 2-ри декември, която тя представи с голям успех на фестивала в Залцбург преди време.

Advertisement

Билети за концертите на „Съкровени гласове“ може да откриете тук.

Continue Reading
Advertisement