Connect with us

Култура

Испанската компания La Veronal изследва географията на човешкото тяло и движения

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

В светлината на прожекторите танцьорите от компания La Veronal се движат с нечовешка пластичност и грация. Публиката е поканена да се наслади на сложна и богата хореографска панорама, пред лабиринт от жестове, лишени от клишета и предварително зададени форми. Това е стилът на испанците La Veronal, които ще представят на 29-ти октомври от 19:30 ч. в Драматичен театър Пловдив – Голяма сцена, спектакълът KOVA ¬ Географски инструменти, броени дни след световната му премиера в SaT! Sant Andreu Teatre в Барселона.

„Никога не сме виждали сцената на SAT! по този начин. Морау и неговите танцьори не са от този свят. KOVA ¬ Географски инструменти остави незабравим спомен във всички, които имаха привилегията да го гледат. Със своята изключителна хореография и визуалната красота този спектакъл е произведение на изкуството.“ – пише за премиерата престижното онлайн списание за култура Nuvol.

Маркос Морау е мултидисциплинарен артист, преминал през школата на известни хореографи и компании, между които Tomás Aragay, Hilde Koch от William Forsythe’s, Kazuko Hirabayashi, Roberto Fratini, Laura Marini от Rui Horta, Avelina Argüelles, Moreno Bernardi и др.

Компания La Veronal се отличава с уникален език както на хореографско, така и на композиционно ниво. Спектаклите им са микс от различни дисциплини, които обогатяват, разширят и придават нови значения на танца.

„Според La Veronal смисълът винаги е в движение и развитие – послание, което изразяват в хореографията на творбите си, която предефинира измеренията на танца и театралното пространство.“ – пише за компанията престижното списание London Dance.

Advertisement

KOVA ¬ Географски инструменти е резултат от работата на Морау и неговия екип от изпълнители, които създават нов движенчески код – KOVA. Той е съставен от правила и координати, чрез които се ориентира хореографският език. Маркос Морау създава репертоара на компанията, воден от желанието да изследва природата на определени географски райони на планетата – един modus operandi, които използва само като претекст, за да изследва мистериозната територия, която крие географията на човешкото тяло и движения.

Спектакълът се съсредоточава върху чистата динамика на движението, генерирано чрез KOVA и отвежда интерпретативния потенциал на танца на преден план. Тялото на танцьорите е единствен образ, диалогизиращ със зрителя, а танцът е единствен възможен текст, разказващ историята и влизащ в контакт с публиката.

Гостуването на Компания La Veronal се осъществява с подкрепата на Посолство на Кралство Испания в България, Институт Сервантес София и Национален институт за изпълнителски изкуства и музика Испания (INAEM).

Continue Reading
Advertisement